Суд: Росія влаштувала на Луганщині пекло і тепер має виплатити переселенці компенсацію у 20 тис. євро

Суд: Росія влаштувала на Луганщині пекло і тепер має виплатити переселенці компенсацію у 20 тис. євро
Російські військові та найманці на Донбасі

Юлії Горбунова з сином у березні 2015 року вимушено покинули домівку у Краснодоні на Луганщині

Хмельницький міськрайонний суд присудив стягнути з Російської Федерації по 10 тис. євро на користь Юлії Горбунової та її малолітнього сина, які вимушено покинули селище Краснодон Луганської області.

Про це повідомляє «Главком» з посиланням на рішення суду від 10 липня.

Як стверджує позивачка, негативні наслідки збройної агресії Російської Федерації проти України, тимчасова окупація та повсюдні прояви насильства на тимчасово окупованій території України, порушення прав людини, призвели до неможливості  її проживання позивача за адресою реєстрації. Тому їй разом із сином довелося залишити селище Краснодон у березні 2015 року.

Суд з’ясував, що селище внаслідок окупації було перетворено в непридатне для життя пересічної людини. Зокрема, призупинено поставку продовольства в магазини, оскільки систематично відбувалося розграбування вантажівок з товарами. В результаті полиці в торгівельних точках спорожніли, а ціни на товари стрімко зросли. Банкомати не працювали, фінансові установи зачинялися, селище часто залишалось без водопостачання - подача води здійснювалась короткочасно вранці та ввечері, відчувались проблеми з медичним обслуговуванням та спостерігався гострий дефіцит медикаментів.

Також хмельницький суд назвав Російську Федерацію державою-агресором, яка здійснила збройну агресію щодо України, окупувавши частину території України (АРК Крим, м. Севастополь та частину Донецької та Луганської областей), порушила норми та принципи Статуту ООН, Загальної декларації прав людини, Будапештського меморандуму, Гельсінського заключного акту наради з Безпеки та Співробітництва в Європі від 01.08.1975 р. та Договору про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і Російською Федерацією.

Як повідомляв «Главком», у вересні 2017 року Хмельницький міськрайонний суд постановив стягнути з Російської Федерації 60 тис. євро (1,7 млн. грн) на користь хмельничанина Володимира Співачука, син якого загинув під Іловайськом.

Зокрема, суд підтвердив загибель 32-річного майора міліції з батальйону «Миротворець» Олександра Співачука внаслідок збройної агресії Російської Федерації проти України. Військовослужбовець загинув 29 серпня 2014 року між селами Новокатеринівка та Горбатенко.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: