Суд виправдав екс-заступника голови Рівненської ОДА, спійманого на хабарі

Суд виправдав екс-заступника голови Рівненської ОДА, спійманого на хабарі
Тараса Пустовіта затримали 11 січня 2015 року за підозрою в отриманні хабара

Суд виправдав екс-посадовця у злочині щодо вимагання та отримання хабара, але визнав винним у шахрайстві

Дубенський районний суд визнав винним у шахрайстві екс-заступника глави Рівненської ОДА Тараса Пустовіта, водночас суд виправдав колишнього посадовця у злочині щодо вимагання та отримання хабара.

Як повідомляє видання «Четверта влада», вирок Пустовіту, якого майже чотири роки тому піймали на хабарі, було винесено 29 грудня. 

Суд виправдав екс-посадовця у злочині щодо вимагання та отримання хабара, але визнав винним у шахрайстві. Суд ухвалив визнати Пустовіта винним у вчиненні злочину, передбаченого ч.2 ст.15, ч.2 ст.190 КК і призначити покарання у вигляді позбавлення волі строком на два роки.

«На підставі ст.75 КК, звільнити Пустовіта від відбування покарання з встановленням іспитового строку тривалістю два роки», - зазначено в ухвалі суду.  Також суд ухвалив виправдати Пустовіта за обвинуваченням у хабарництві «за недоведеністю у його діях складу кримінального правопорушення».

Частину доказів, наданих прокуратурою, суддя визнала недопустимими. Зокрема, йдеться про розшифровки телефонних розмов, зроблених завдяки прослуховуванню телефону Тараса Пустовіта, а також відеозапис моменту передачі хабара. Усе через те, що суд не зміг отримати належного підтвердження що ці докази взяті законним шляхом. Крім того, суд не отримав стовідсоткових доказів, що Пустовіт вимагав хабар і мав вплив на рішення конкурсної комісії щодо перевезень, за яке нібито і вимагав кошти.

«Кваліфікація злочину за ч.2 ст.368 КК (Прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою – авт.) була помилковою. Суд ... перекваліфікував злочин, пом'якшивши становище обвинуваченого», - заявила суддя.

За рішенням суду, Пустовіт винен у вчиненні злочину, передбаченого ч.2 ст.15, ч.2 ст.190 КК (вчинення закінченого замаху на заволодіння коштами, майном шляхом зловживання довірою (шахрайством), що завдало шкоди потерпілому). Зазначається, що вирішуючи питання про покарання, суддя враховувала тяжкість злочину, а також характеристики Пустовіта та стан його здоров'я.

«Згідно висновку Острозького РВ з питань пробації, Пустовіт має середній ризик повторно вчинити це правопорушення та низький ризик небезпеки для суспільства. Виправлення можливе без обмеження та позбавлення волі. Суд визнає за пом'якшувану обставину активне сприяння Пустовіта в розкритті злочину. Обставин, що обтяжують покарання, судом не встановлено», - заявила Жуковська, зачитуючи вирок.

Нагадаємо, Тараса Пустовіта затримали 11 січня 2015 р. за підозрою в отриманні хабара. За даними слідчих, гроші вимагалися за надання переваг у конкурсах з перевезення пасажирів на міжміських та приміських автобусних маршрутах.

До слова, вчора заступник міського голови Генічеська погорів на хабарі.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: