Тереза Мей може піти на поступки щодо перебування громадян ЄС у Британії

Тереза Мей може піти на поступки щодо перебування громадян ЄС у Британії
Тереза Мей

Однопартійці британського прем’єра закликають виходити із переговорів, якщо ЄС не погодиться почати діалог із питань торгівлі

Прем’єр-міністр Великої Британії Тереза Мей може піти на поступки в питаннях перебування громадян ЄС в країні після виходу із цього інтеграційного об’єднання. Про це повідомляє Reuters.

 Мова йде про максимальне спрощення режиму їх перебування в Великій Британії. В тому числі має бути оголошено про скасування необхідного наявного страхування від хвороб як умови перебування в Великій Британії. На сьогодні близько 3 млн. осіб із різних країн ЄС постійно проживають і працюють в Великій Британії. Проте і на сьогодні Лондон відмовляється погодитися із правом громадян ЄС, які залишаться жити в Великій Британії, на можливість позиватися в Суд ЄС, якщо британські суди не дадуть можливість їм гарантувати свої права. Даний крок може бути зроблений Терезою Мей як інструмент стимулювання ЄС перейти до нового етапу переговорів.

Однак до цього представники Брюсселя чітко давали зрозуміти, що без врегулювання питання фінансових зобов’язань Великої Британії перед ЄС не може йти мови про новий етап в переговорах. При цьому європейські бюрократи хотіли б бачити збільшення суми, яку має виплатити Велика Британія у рамках Brexit. На сьогодні Тереза Мей під час виступу в Флоренції пообіцяла виплатити 20 млрд євро. Проте за даними джерел близьких до британського уряду, прем’єр-міністр не має наміру збільшувати цю суму і намагатиметься обміняти поступки у питаннях перебування громадян ЄС у Великій Британії на початок нового етапу переговорів.

Таке протистояння між Лондоном і Брюсселем відбувається на фоні новини про те, що група британських депутатів-консерваторів виступила із заявою у відкритому листі. Суть цієї заяви зводиться до того, що Велика Британія має вийти із переговорів, якщо ЄС не погодиться почати новий раунд консультацій, який стосуватиметься режиму торгівлі. Такий вихід має супроводжуватися заявою, що із 30.03.2019 року Велика Британія підпадатиме під норми СОТ, коли закінчиться процес Brexit. 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: