У МЗС України відповіли на погрози Угорщини

У МЗС України відповіли на погрози Угорщини

Угорщина маніпулює, оскільки уряд України вже затвердив законопроект про продовження перехідного періоду до 2023 року, наголосив дипломат

Заступник міністра закордонних справ України Василь Боднар назвав маніпуляцією вимоги угорської сторони до Києва надати гарантії того, що закон про освіту не набуде чинності до 2023 року і буде суттєво змінений.

«Угорщина маніпулює, оскільки: уряд України вже затвердив законопроект про продовження перехідного періоду до 2023 року; Венеціанська комісія вказала, що і як вдосконалити», – написав Боднар у Twitter.

Він висловив жаль через те, що бажання угорських колег «заробити голоси на виборах перемагає здорову логіку двосторонніх двосторонніх відносин».

19 березня в Брюсселі під час зустрічі голів МЗС країн-членів ЄС міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто заявив, що Будапешт планує заблокувати зустріч міністрів оборони країн Європейського союзу й України, заплановану на квітень, а також саміт Україна-НАТО, який має відбутися влітку.

Він заявив, що Угорщина буде знову підтримувати Україну, якщо Київ надасть гарантії, що закон про освіту не набуде чинності до 2023 року і якщо в нього не внесуть «відчутні» поправки.

Раніше Угорщина вже блокувала засідання комісії Україна-НАТО.

Відносини між Україною й Угорщиною загострилися у зв’язку з новим українським законом про освіту, який набрав чинності 28 вересня минулого року. Норма закону щодо мови освіти, державної, викликала критику в деяких колах в Україні та за кордоном. Зокрема, офіційний Будапешт побачив у цьому порушення прав угорської меншини. Угорщина водночас заявляє, що готова до консультацій, але не може погодитися з ситуацією, коли «закон значно скоротив права нацменшин» і вдаватиметься до подальших дипломатичних кроків, поки закарпатські угорці не вкажуть на те, що ситуація владналася. Київ ці звинувачення відкидає.

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: