У Путіна розхвилювалися, що МВФ може вже завтра дати Україні гроші

У Путіна розхвилювалися, що МВФ може вже завтра дати Україні гроші

МВФ змінив свої правила і може надати Україні черговий транш без сплати «боргу Януковича»

У Кремлі незадоволені, що Міжнародний валютний фонд змінив свої правила, які дозволяють надати Україні черговий транш кредиту без сплати Росії боргу екс-президента Віктора Януковича в 3 мільярди доларів. Про це журналістам у Москві сказав прес-секретар російського президента Володимира Путіна Дмитро Пєсков.
«Москва послідовно виступала і виступає проти модифікації правил виділення нових траншів під конкретні ситуації, під миттєву політичну кон'юнктуру, про що, власне, йдеться у випадку з Україною», - сказав Пєсков.
«В даному разі позиція Кремля не змінилася. Йдеться про суверенний борг України, який підлягає поверненню, але не повертається, з усіма наслідками, що з цього випливають», – додав він.
Нагадаємо, у грудні 2013 року на той час президент України Віктор Янукович взяв у РФ кредит у вигляді випуску євробондів на 3 млрд доларів з погашенням у грудні 2015 року. У березні 2015 року Україна почала процес реструктуризації частини боргу, включивши російський борг до периметру боргової операції. Умови реструктуризації було схвалено МВФ. У листопаді 2015 року Україна завершила процес реструктуризації, випустивши нові державні облігації та деривативи. Росія відмовилася від обміну паперів, вимагаючи кращих умов боргової операції, що були надані іншим кредиторам. У зв'язку з відмовою РФ від участі в борговій операції Кабінет Міністрів України в грудні 2015 року запровадив мораторій на виплату за «російським» бондами і доручив Міністерству юстиції найняти юристів для захисту інтересів нашої країни в суді. Згодом рішенням Верховної Ради України цей мораторій було встановлено як безстроковий.
Водночас у грудні 2015 року МВФ визнав російський борг державним для України, але одночасно пом'якшив свою політику кредитування країн з неоплаченим державним боргом.
У лютому 2016 року Росія звернулася до високого суду Лондона з позовом до України, вимагаючи виплати боргу.
Українське питання внесено до порядку денного ради директорів МВФ 14 вересня.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: