У США опублікували тисячі документів та свідчення агента КДБ у справі про вбивство Кеннеді

У США опублікували тисячі документів та свідчення агента КДБ у справі про вбивство Кеннеді
Колишній президент США Джон Кеннеді був убитий 22 листопада 1963 року під час поїздки в Даллас 

Всього з Національного архіву США оприлюднено вже 88% документів про вбивство екс-президента Джона Кеннеді

Національний архів США опублікував у понеділок 3,8 тис. документів, пов'язаних з вбивством 35-го президента США Джона Кеннеді в 1963 році. У відкритий доступ також викладені інтерв'ю з колишнім агентом КДБ Юрієм Носенко.

«Публікація включає в себе 3,81 тис. документів, з яких 441 був повністю засекречений», - йдеться в заяві архіву. Відзначається, що всього з архіву оприлюднено вже 88% документів про вбивство Кеннеді, найближчим часом будуть нові публікації по цій справі.

Також в онлайн-доступ викладені 17 аудіозаписів інтерв'ю з офіцером КДБ Юрієм Носенко, який втік в США в січні 1964 року.

«Носенко заявляв, що, будучи офіцером КДБ, вів справу Лі Харві Освальда під час проживання останнього в СРСР в 1959-1962 роках», - йдеться в повідомленні архіву. Саме Освальда офіційна версія називає вбивцею президента.

Як пояснили в Національному архіві, раніше доступ до документів був заборонений відповідно до прийнятого Конгресом США в 1992 році законом. Згідно з ним, всі федеральні установи були зобов'язані передати в Національні архіви наявні у них документи, пов'язані з розслідуванням вбивства Джона Кеннеді. Сплеск інтересу до вбивства глави Білого дому був пов'язаний з виходом на екрани в 1991 р фільму режисера Олівера Стоуна «Джей.Еф.Кей», в основу якого лягла версія урядового змови проти президента.

Тоді ж була утворена незалежна комісія з вивчення «вбивства століття». Завдання комісії, створеної відповідно до цього закону, полягала в тому, щоб визначити, які документи слід оприлюднити, а які передати в архів. З міркувань національної безпеки комісія отримала право відкласти оприлюднення документів, але не пізніше ніж через 25 років, тобто до 2017 року.

Джон Кеннеді, 100-річчя якого святкували в травні цього року, був убитий 22 листопада 1963 року під час поїздки в Даллас (штат Техас). Розслідувала вбивство спеціальна комісія на чолі з головою Верховного суду США Ерлом Уорреном, яка прийшла до висновку, що снайпером-одинаком був Лі Харві Освальд, застрелений через два дні після вбивства президента.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: