У США успішно випробували міні-шаттл Dream Chaser

У США успішно випробували міні-шаттл Dream Chaser

Dream Chaser розроблявся на базі проекту корабля NASA HL-20

Космічний човник Dream Chaser, який американська компанія Sierra Nevada створює в рамках контракту з NASA з доставки вантажів на МКС, зробив вільний політ в атмосфері і першу успішну посадку, повідомляється в твіттері компанії. Подібні випробування в жовтні 2013 закінчилися аварією при посадці через те, що у космоплана не випустилася ліва стійка шасі.

Міні-шаттл Dream Chaser розроблявся на базі проекту корабля NASA HL-20. Sierra Nevada Corp (SNC) спочатку конкурувала з Boeing і SpaceX за контракти NASA з розробки пілотованих кораблів для доставки екіпажів на Міжнародну космічну станцію, але не пройшла до фіналу конкурсу, залишившись з незатребуваним кораблем на руках. Однак інженери компанії змогли переробити проект, і в січні 2016 року SNC виграла контракт NASA на доставку вантажів на МКС. Загальна маса корабля - близько 20 тонн, він зможе доставляти на станцію близько 5,5 тонн вантажу.

На відміну від «великих» шатлів, при запуску Dream Chaser буде встановлюватися не збоку, а зверху ракети-носія (якої буде Atlas V). Це виключає ризик пошкодження корабля елементами конструкції носія, через що, наприклад, сталася катастрофа шаттла «Колумбія» і загинули сім астронавтів.

Перші льотні випробування корабля Dream Chaser пройшли 26 жовтня 2013 року. Його підняли в повітря за допомогою вантажного вертольота, потім відпустили, після чого шаттл спланував до злітно-посадковій смуги і здійснив посадку. Однак при посадці не випустилася ліва основна стійка шасі і корабель був пошкоджений. Випробування поновилися у вересні 2017 року: Dream Chaser знову підняли в повітря вертольотом і перевірили, як він веде себе в повітрі, але на «свободу» не відпускали.

У суботу корабель підняли на 60-метровому тросі на висоту близько трьох тисяч метрів, а потім відпустили, після чого він зробив вільний політ під управлінням бортового комп'ютера і успішну посадку на злітно-посадковій смузі авіабази «Едвардс». Компанія поки не повідомляє інших подробиць про випробування.

Перший орбітальний політ міні-шаттла планується на 2020 рік. Тим часом, до МКС вже успішно літають дві інших приватних космічних вантажівки - Dragon компанії SpaceX і Cygnus (Orbital ATK).

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: