В ОБСЄ заявили, що вночі місія не патрулює ділянки розведення

В ОБСЄ заявили, що вночі місія не патрулює ділянки розведення

СММ наразі не проводить мобільних наземних патрулювань у нічний час, зважаючи на недостатню видимість і з міркувань безпеки

Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ не патрулює вночі ділянки розведення у районах населених пунктів Станиця Луганська, Золоте і Богданівка-Петрівське через погану видимість і з міркувань безпеки.

Про це йдеться у розміщеній на сторінці СММ ОБСЄ у Facebook заяві у відповідь на повідомлення про неефективність моніторингу на ділянках розведення.

«СММ наразі не проводить мобільних наземних патрулювань у нічний час, зважаючи на недостатню видимість і з міркувань безпеки. Зокрема, міни становлять серйозну небезпеку для спостерігачів і їх дуже складно помітити вночі», - йдеться у заяві.

При цьому наголошується, що збройні сили та формування, які відповідно до Рамкового рішення зобов'язані видалити або відгородити вибухонебезпечні предмети, гарантуючи безпеку і надійний доступ спостерігачам до ділянок розведення, ще повністю не виконали цього на жодній із трьох ділянок.

У місії заявили, що Спільний центр з контролю і координації «недостатньо сприяв забезпеченню оперативного реагування на можливі перешкоджання здійсненню моніторингу і верифікації СММ, а також забезпеченню безпеки спостерігачів СММ ОБСЄ, як це було узгоджено в Рамковому рішенні».

«Крім того, рішенням Тристоронньої контактної групи щодо протимінної діяльності від 3 березня 2016 року передбачено, що СЦКК здійснюватиме загальну координацію робіт з розмінування. Проте на жодній з трьох узгоджених ділянок не спостерігалося виконання Спільним центром цього завдання», - стверджують спостерігачі ОБСЄ.

У результаті, констатують у місії, доступ СММ до всіх трьох ділянок розведення залишається значною мірою обмеженим, однак спостерігачі мають можливість здійснювати моніторинг деяких частин ділянок розведення, у тому числі за допомогою безпілотних літальних міні-апаратів.

«СММ ОБСЄ хотіла би ще раз нагадати: патрулювання у нічний час не є попередньою умовою для розведення сил і засобів. Присутність спостерігачів СММ не гарантує дотримання режиму припинення вогню. Якраз сторони мають реагувати на наші звіти, усувати перешкоди для здійснення моніторингу і запобігати насильству», - наголошується у заяві.

При цьому підкреслюється, що місія ОБСЄ сповнена рішучості здійснювати патрулювання, моніторинг і верифікацію на ділянках розведення у районах населених пунктів Станиця Луганська, Золоте і Богданівка-Петрівське, а також повною мірою підтримує зусилля сторін з розведення сил і засобів.

У СММ також зауважили, що у вівторок місія провела 34 патрулювання у районах, що контролюються урядом, і 35 патрулювань у районах поза урядовим контролем.

«Місія фіксує і повідомляє про всі порушення режиму припинення вогню, свідками яких стали наші спостерігачі, у тому числі на ділянках розведення», - підкреслили в ОБСЄ.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: