В Україні тимчасово заборонили но-шпу та новокаїн

В Україні тимчасово заборонили но-шпу та новокаїн
Фото irecommend.ru

Ліки заборонили після того, як в Сумах загинув семирічний хлопчик

Держлікслужба України розпорядилася про тимчасову заборону п'яти медичних препаратів: «Цефотаксим», «Но-Шпу», «Новокаїн», «Натрій Хлорид» та «Дексаметазон Фосфату», пише «Фокус».

Ліки заборонили після того, як в Сумах загинув семирічний хлопчик. Трагедія сталася минулого тижня. Хлопчику, якого мама привела в поліклініку з бронхітом, прописали антибіотик і знеболювальне. Після того, як медсестра зробила укол, дитині стало погано, і вже через годину лікарі швидкої допомоги діагностували смерть.

Заборона на ліки буде діяти, поки спеціальна комісія не з'ясує, що саме призвело до смерті дитини. «Так відбувається у всіх країнах світу, в тому числі і у нас. Коли комісія з'ясує, чому помер хлопчик - через передозування або низької якості самого препарату, буде вирішуватися, що робити далі з забороною на ліки», - пояснив колишній головний фахівець прес-служби Міністерства охорони здоров'я Віктор Сальков. За його словами, заборона в подібних випадках триває в середньому від чотирьох тижнів до півтора місяців.

Екс-заступник директора Департаменту регуляторної політики у сфері обігу лікарських засобів та продукції МОЗ, голова Спілки працівників фармації України Костянтин Косаченко впевнений, що заборона ліків не відіб'ється на пацієнтах. «Тимчасова заборона в подібних випадках грунтується на нормативній базі, затвердженою постановами МОЗ та Кабміну. Так відбувається не тільки після смертельних випадків, але і коли препарат має невластиві йому побічні ефекти. У цьому немає нічого страшного, навпаки, варто розібратися, чому так сталося і чи немає якоїсь проблеми з препаратами », - каже він.

За словами Косаченка, в таких випадках забороняють не використання певного препарату в цілому, а тільки продаж певної серії конкретного виробника. «Тобто це не означає, що в наступні півтора місяця ви ніде не зможете купити «Но-шпу». Ви просто не зможете купити «Но-шпу» з датою випуску, наприклад, 3 липня 2016 року, конкретного заводу», - пояснив Косаченко.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: