В Україні з’явиться реєстр потенційних донорів

В Україні з’явиться реєстр потенційних донорів

Інформаційна система передбачає 9 різних реєстрів потенційних донорів за типами потреб

МОЗ України розпочало закупівлі для створення Єдиної державної інформаційної системи трансплантації. Реєстр допоможе вчасно знаходити потенційного донора. Про це повідомляє прес-центр Міністерства охорони здоров'я.

Реєстр міститиме інформацію про донорів, фізичні показники яких дозволяють врятувати пацієнта, який потребує трансплантації.

На ці потреби у бюджеті 2018 передбачено понад 28 млн гривень, враховуючи витрати на розробку програмного забезпечення та придбання доступу до міжнародного реєстру донорів.

Система передбачає існування 9 різних реєстрів потенційних донорів.

Для ефективного пошуку донора, який не є родичем, необхідно мати сотні тисяч попередньо обстежених потенційних донорів. Що більше таких людей є у реєстрі, то вищими є шанси знайти сумісні кровотворні клітини для конкретного хворого і врятувати його життя.

Реєстр донорів – це комп'ютерна база даних, в якій знаходиться інформація про потенційних донорів і їх HLA-фенотипи. Якщо виникає необхідність у проведенні трансплантації гемопоетичних клітин, то з трансплантаційного центру (клініки, яка проводить трансплантацію) приходить запит із зазначенням HLA-фенотипу пацієнта в організацію, яка відповідає за функціонування реєстру. Використовуючи цю інформацію, в реєстрі проводять пошук донора.

Для ефективного пошуку неродинного донора необхідно мати сотні тисяч попередньо обстежених потенційних донорів. Що більше таких людей у системі, то вищими є шанси знайти сумісні кровотворні клітини для конкретного хворого і врятувати його життя.

Перший в світі реєстр потенційних донорів гемопоетичних клітин з'явився в США, оскільки американці є авторами цієї практики і саме вони першими стали широко застосовувати метод трансплантації кісткового мозку. Дуже швидко подібні реєстри почали з’являтись у різних штатах, але знайти потрібного донора вдавалося далеко не завжди.  Щоб удосконалити процес пошуку, подібні організації були об'єднані в Національний реєстр США. Поступово ця система поширилася на Європу, Азію, Австралію. Однак навіть в Національних реєстрах часом не вдавалося знайти потрібного донора. Все це спонукало до об'єднання даних з різних країн світу в Міжнародну мережу (EMDIS в Європі - European Marrow Donor Information System), а потім і в Всесвітню мережу - BMDW. Актуальна інформація про кількість донорів в світі розміщена на сайті BMDW (Bone Marrow Donors Worldwide).

До нині в Україні був відсутній єдиний реєстр донорів, в якому би зберігалася вся необхідна інформація за світовими стандартами. Це – одна з головних перешкод трансплантації кісткового мозку в Україні. Поки такий реєстр відсутній, українцям роблять пересадку кісткового мозку від неродинного донора лише за кордоном -  в Білорусі, Туреччині, Італії, Польщі, тощо.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: