Вибух міномету «Молот»: експерти виявили ряд порушень

Вибух міномету «Молот»: експерти виявили ряд порушень
Експерти також знайшли порушення під час випробувань міномета
Фото: Міноборони

Експерти виявили невідповідності в конструкції запобіжника від подвійного заряджання міномета

Експерти Київського науково-дослідного інституту судових експертиз виявили ряд порушень під час випробувань міномета «Молот», через вибух якого загинули троє військових на Рівненському полігоні. Про це в четвер, 26 липня, повідомив агентству УНН директор інституту Олександр Рувин.

«Наразі встановлено певні невідповідності між робочою і проектною документацією та фактичною конструкцією міномета. За попередніми даними, вони між собою відрізняються, зокрема, конструкцією запобіжника від подвійного заряджання. Є багато питань до інших частин цього міномета», - заявив Рувин.

За його словами, експерти продовжують працювати з мінометом.

Рувин також зазначив, що встановлені порушення та під час проведення випробувань Молота. Зокрема, їх проводили військові, а не експерти, як це передбачено правилами.

«Є багато питань щодо дотримання вимог техніки безпеки та дій військовослужбовців. Незрозуміло, чому навчання проводилися в темний час доби - під ранок. Існує велика ймовірність, що в денний час настільки важких наслідків вдалося б уникнути», - сказав Рувин.

Також порушеннями, за його словами, було те, що військові не вирили необхідний окоп, міномет перебував під час випробувань на відкритому просторі і ближче, ніж належить.
Рувин зазначив, що міни, які застосовувалися під час випробувань, були прострочені.

«Ми знову ж таки не знаємо, в яких умовах зберігалися заряди, а вони були виготовлені в 1991 році. Значить, на міні написано, що вона 1991 року виготовлення, додаємо 25 років терміну її придатності та отримуємо кінцевий термін використання цієї міни - 2016 рік. Вона вибухнула в 2018 році, тобто два роки вона була прострочена», - сказав він, додавши, що стан зарядів ніхто не перевіряв.

За словами глави КНДІСЕ, триває комплексна комісійна експертиза, яка включає вибухотехнічні, трасологічні, фізико-хімічні та військові дослідження. В основі даних досліджень - справність мінометів, мін і дії військовослужбовців.

«Говорити про остаточні висновки можна буде тільки після повного завершення експертизи. Наразі ми повинні закінчити дослідження в усіх напрямках і скласти їх в єдиний висновок», - підсумував Рувин.

Читайте також: 

Нові деталі у справі «Молота». На горезвісних мінометах заробляли соратник Януковича та депутат від БПП 

Смертельний «Молот» Пашинського. Усі подробиці трагедії на Рівненському полігоні

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: