Відновлення кримінальної відповідальності точно не вирішить проблему контрабанди, - Южаніна

Відновлення кримінальної відповідальності точно не вирішить проблему контрабанди, - Южаніна
Ніна Южаніна
Фото УНІАН

Южаніна: Посилення відповідальності за контрабанду - це важливий момент, але не настільки принциповий, як створення органу, який би боровся з цим явищем

Відновлення кримінальної відповідальності за товарну контрабанду не є визначальним фактором для ефективної боротьби із цим явищем. Таку думку висловила глава комітету Верховної Ради з питань податкової та митної політики Ніна Южаніна.

«Потрібно системно підійти до проблеми, перш ніж криміналізувати. На першому етапі реформи, без напрацювання підходів, цього робити точно не можна», - переконана вона.

За словами Южаніної, в першу чергу, необхідно напрацювати єдиний підхід та визначити саме поняття «контрабанда», зокрема, визначити, які партії є контрабандними, чи потрапляє під це поняття заміна товару і так далі. «Наприклад, якщо в партії буде один зайвий черевик - це контрабанда?», - запитала вона. 

«Звичайно, посилення відповідальності - це важливий момент, але не настільки принциповий, як створення органу, який би боровся з цим явищем. Тому що самі з собою митники боротися точно не будуть», - підкреслила вона.

За словами Южаліної, ефективна боротьба з контрабандою має включати у себе наступні кроки: застосування єдиної інформаційної бази із сусідніми країнами, з яких надходять вантажі в Україну; впровадження повністю безконтактної системи взаємодії між митницею і платниками, а також всіма іншими контролюючими органами, які працюють у зоні митного контролю; зміна підходу до розслідування економічних злочинів, і перерозподілу цих функцій від СБУ, виходячи з підслідності і здорового глузду; перегляд розподілу функцій між новоствореними та давно існуючими правоохоронними органами.

«На мою думку, вже назріло питання про те, щоб розставити все на місця і подивитися, де накладаються зобов'язання і права, а де сіра зона, яка контролюється не ніким», - сказала Ніна Южаніна.

20 червня на засіданні Кабміну була презентована програма «Україна без контрабанди», яка буде діяти до 1 січня 2019 року. Вона передбачає перекриття основних схем контрабанди. Від її реалізації в Кабміні розраховують отримати додаткові $4 млрд надходжень до держбюджету.

Довідка. Кримінальна відповідальність за товарну контрабанду була скасована в Україні в 2012 році. Паралельно були підвищені фінансові санкції: встановлений штраф у розмірі 100% від вартості виявленого контрабандного товару з його конфіскацією, а також конфіскацією товарів і транспортних засобів із спеціально виготовленими схованками, що використовувалися для перевезення. За повторне вчинення однією і тією самою особою аналогічного порушення протягом року розмір штрафу подвоюється (200% вартості контрабандних товарів).

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: