Вивіз $8 млн: главі «Укркосмосу» оголосили підозру

Вивіз $8 млн: главі «Укркосмосу» оголосили підозру

Раніше детективи НАБУ повідомили двом особам про підозру у причетності до завдання $8,245 мільйона збитків ДП «Укркосмос»

Детективи НАБУ під процесуальним керівництвом прокурорів САП повідомили колишньому керівнику ДП «Укркосмос» про підозру у зловживанні службовим становищем.

Про це повідомляє прес-служба Національного антикорупційного бюро.

«Екс-керівник ДП є третім підозрюваним у кримінальному провадженні, що розслідують детективи НАБУ. Ще двом особам — колишньому позаштатному раднику генерального директора Національного космічного агентства України та особі-посереднику — про підозру повідомлено в грудні 2018 року», - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що слідство встановило, що впродовж 2011-2017 років підозрювані організували схему, в результаті якої вивели за кордон та легалізували 8,245 млн дол. США, призначених для будівництва ракети-носія на потужностях ДП «ВО Південмаш» та виділених за кредитом Канадського експортного агентства під гарантії уряду України в розмірі 292,4 млн доларів США.

Задля цього колишній генеральний директор ДП «Укркосмос» за вказівкою свого позаштатного радника підписав та передав представникам генерального підрядника проекту зі створення Національної супутникової системи зв’язку України — канадській корпорації Macdonald, Dettwiler And Associates Corp — документи з вимогою перерахувати кошти на рахунок компанії, підконтрольної позаштатному раднику цього ДП. В результаті, 8,245 млн доларів США отриманих компанією позаштатного радника, що зареєстрована Республіці Кіпр, були використані у його власних інтересах.

В НАБУ наголосили, що в результаті таких дій зірвано запуск першого українського телекомунікаційного супутника «Либідь», як однієї зі складових побудови Національної супутникової системи зв’язку України, проте на даний час Кабінетом міністрів України продовжується обслуговування отриманого державним підприємством кредиту, за яким Канадському експортному агентству вже сплачено близько 6 млрд грн.

У САП раніше повідомляли, що до суду направили клопотання про обрання запобіжного заходу цій особі у вигляді тримання під вартою із альтернативною заставою у розмірі 65,7 млн грн.

Нагадаємо, 4 грудня детективи НАБУ повідомили двом особам про підозру у причетності до завдання $8,245 мільйона збитків ДП «Укркосмос», це колишній позаштатний радник гендиректора Державного космічного агентства і довірена особа.

Як встановило слідство, впродовж 2011-2017 років підозрювані організували схему, в результаті якої вивели за кордон та легалізували 8,245 млн доларів, надані в межах кредиту Експортного агентства Канади та призначені для будівництва ракети-носія на потужностях державного підприємства «Виробниче об'єднання «Південмаш».

Внаслідок таких дій було зірвано запуск першого українського супутника «Либідь» як однієї зі складових побудови Національної супутникової системи зв’язку України.

За даними ЗМІ, у той час посаду радника генерального директора Державного космічного агентства України займав Михайло Гріншпон.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: