ВВП на душу населення в Україні залишиться найменшим серед країн СНД - Moody's

ВВП на душу населення в Україні залишиться найменшим серед країн СНД - Moody's

Валовий внутрішній продукт складе трохи більше $2 тис

Міжнародне рейтингове агентство Moody's прогнозує, що в Україні ВВП на душу населення залишатиметься найменшим серед країн СНД в 2017-2018 роках, повідомив директор банківської групи Moody's Investors Service Ярослав Совгіра. Про це повідомляють Українські новини.

«Якщо подивитися на ВВП на душу населення, виражений в доларах, то картина дуже погана. ВВП складе трохи більше $2 тис. (в 2017-2018 роках). Можна, звичайно, його привести до паритету купівельної спроможності, тоді він буде близько 5 або $6 тис., але точно так само інші країни можна привести. Якщо ВВП на душу населення таке низьке, то це означає, що населення продовжує залишатися дуже бідним», - розповів Совгіра.

За даними Moody's, в Росії ВВП на душу населення в наступних роках буде вище $10 тис., в Казахстані - більше $8 тис., в Білорусі - понад $6 тис., в Азербайджані - понад $4 тис., у Вірменії наблизиться до $4 тис.

«Абсолютний рівень ВВП в Україні дуже низький. Звичайно, якщо курс сильно не зміниться, то ВВП через пару років підвищиться до 3 тис. Доларів, ще через 3-4 роки - до $4 тис. Я спеціально дивився ВВП України в кращі часи: у 2008 році номінальний ВВП в доларах був близько $8 тис. доларів, а в 2013 - близько $4 тис. Зараз $2 тис. Скільки має пройти років, щоб населення зажило, як до кризи?», - зазначив представник Moody's.

Він також спрогнозував, що зростання ВВП України в 2018 році буде випереджати країни СНД, проте в абсолютних цифрах це зростання буде маленьким.

«Останні 10 кварталів дійсно спостерігається зростання ВВП, але якщо подивитися на його абсолютний обсяг, то він не дотягує до $100 млрд доларів. Хоча в 2013 році він був більше $180 млрд, тобто зараз в доларах він в 2 рази менше, ніж був до цього. Також якщо подивитися на купівельну спроможність, то доходи населення сильно впали», - додав він.

У проекті державного бюджету на 2018 рік Кабінет Міністрів передбачив прогноз зростання ВВП в 2018 році на 3% при інфляції 7% (грудень до грудня).

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: