Закон про освіту: угорський дипломат обурений, як його обманули в українському уряді

Закон про освіту: угорський дипломат обурений, як його обманули в українському уряді
Посол Угорщини в Україні Ерно Кешкень
фото: Телеграф

В українському уряді нас заспокоїли, сказали, що все буде добре, що це корисно для нацменшин – Ерно Кешкень

В українському уряді угорську нацменшину заспокоїли, що закон «Про освіту» задовольнить усіх, а після цього, без узгодження із ними, президент Петро Порошенко підписав скандальний закон. Про це посол Угорщині в Україні Ерно Кешкень розповів під час інтерв’ю «Главкому».

«В українському уряді нас заспокоїли, сказали, що все буде добре, що це корисно для нацменшин. Ми знаємо, що український парламент в останню хвилину погодив цю статтю. Вона не була узгоджена з представниками нацменшин. Раніше були зустрічі з нами для узгодження мовних питань, але думки нацменшин не взяли до уваги», - зазначив дипломат.

Нагадаємо, уряд Угорщини вирішив блокувати всі подальші рішення Європейського союзу, спрямовані на зближення ЄС з Україною. Таке рішення стало відповіддю офіційного Будапешта на підписання президентом Порошенком закону «Про освіту».

Згідно із законом «Про освіту», який нещодавно вступив у дію, право нацменшин на навчання рідною мовою залишається, проте скорочується обсяг використання ними в навчальному процесі рідної мови, і збільшується – державної.

Закон надаватиме особам, які належать до національних меншин, можливість отримувати освіту своєю рідною мовою у дитячих садках та початкових школах (1-4 клас), але починаючи з 5-го класу (тобто у середній та старшій школі) вони навчатимуться державною мовою.

Виняток із загального правила становлять школярі з числа нацменшин, які почали навчатися до 1 вересня 2018 року. До 1 вересня 2020 року вони зможуть вчитися за колишніми правилами, потім поступово збільшуватиметься кількість предметів, які викладають українською.

Детальніше читайте: В Угорщині занадто мало українців, щоб їх навчали українською? Посол Ерно Кешкень коментує скандальний закон «Про освіту»

Читайте також статтю: Новий закон «Про освіту». Депутати шоковані тим, за що проголосували

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: