Законопроект США про нові санкції проти РФ може опинитися у «підвішеному стані» – експерт

Законопроект США про нові санкції проти РФ може опинитися у «підвішеному стані» – експерт
Санкції США проти Росії

Поспішати з його прийняттям Палата представників не буде, переконаний експерт-американіст Микола Бєлєсков

Голосування за законопроект про нові санкції у Сенаті Конгресу США в цілому буде сьогодні, 15 червня. Цей законопроект стане законом лише у випадку якщо він пройде повну процедуру. Затягнути процес із прийняттям законопроекту може Палата представників Конгресу США. Таку думку висловив аналітик Інституту світової політики, експерт-американіст Микола Бєлєсков під час прес-конференції в прес-центрі «Главкома».

На його думку, цей законопроект стане законом лише у випадку якщо він пройде повну процедуру. У даному випадку обернена модель розгляду законопроекту.

«Зазвичай, ухвалюють закони на рівні палати представників, потім ухвалює сенат, тоді вже йде на підпис президента. Але за американським законодавством може бути і навпаки. Тепер згідно американських законів, якщо схвалять у Сенаті, то він перейде на розгляд до Палати представників, і лише тоді піде на підпис президента США», - говорить Бєлєсков.

В аналітика є побоювання, що даний законопроект, якщо його схвалять на рівні Сенату, швидше за все буде на розгляді в Палаті представників. Тобто це не означає, що його відхилять, але і поспішати з його прийняттям Палата представників не буде.

«Чому так? Тому що показовими у цьому плані є настрої спікера Палати представників  республіканця Пола Раяна. Якщо подивитися на його заяви, то він більш обережний, він не говорить однозначно «ні», але й і «за» він теж не говорить. Отже, республіканці в Палаті представників можуть апелювати до вчорашніх слів Рекса Тілерсона про те, що американські законодавці не повинні позбавляти адміністрацію Дональда Трампа свободи у діяльності в діалозі з РФ. Якщо цей закон таки приймуть, то ним адміністрація Трампа буде позбавлена простору для маневру. Тоді вже не може бути розмови з адміністрацією Путіна про якесь компромісне рішення на Донбасі. Рішення буде однозначне. Американські законодавці будуть чітко слідкувати за тим, щоб рішення відповідало національним інтересам України, відповідало б їхньому баченню, уже двозначностей ніяких не буде», - продовжує Бєлєсков.

Та попри таку ситуацію схвалений Сенатом законопроект, що містить положення про нові санкції проти РФ, уже є інструментом щодо політики РФ. Окрім того він убезпечить від ситуації, коли американський президент може спокуситися на сепаратну угоду з російським президентом щодо врегулювання подій на сході України.

«Якщо цей законопроект схвалить Сенат, залишиться у певній невизначеності і не буде прийнятим у Палаті Представників, то він уже буде інструментом щодо політики РФ, адже він буде гарантією для України, що адміністрація Дональда Трампа не піде на сепаратну змову з Путіним, тобто на домовленості, які будуть проти інтересів  України. В такому випадку до процедурних положень Конгресу цей законопроект по Ірану з поправкою по Росії може розглядатися Палатою представників до кінця нинішньої каденції Конгресу, це до грудня 2018 року. Якщо Трамп захоче зняти санкції, і в таких намірах його запідозрять, то нічого не заважатиме американським законодавцям повернутися до цього законопроекту і схвалити його», - підсумував Бєлєсков.

Дивіться запис прес-конференції:

Нагадаємо, декілька днів тому Сенат США досяг кінцевої політичної згоди щодо масштабного двопартійного законопроекту про введення нових фінансових санкцій проти Росії та обмеження здатності президента Дональда Трампа скасувати існуючі без рішення Конгресу.

Раніше повідомлялося, що старші сенатори Демократичної і Республіканської партій напередодні досягли двопартійної домовленості щодо нових санкцій проти Росії і дозволять конгресу не погоджувати спробу президента США Дональда Трампа пом'якшити покарання щодо Москви.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: