ЗМІ: Успіх Львівської тютюнової фабрики пов'язаний із недоплатою податків

ЗМІ: Успіх Львівської тютюнової фабрики пов'язаний із недоплатою податків
Тютюнові вироби

Виробництво сигарилл могло стати способом ухилення від податків

За даними «Економічної правди», за ІІ півріччя 2016 року частка Львівської тютюнової фабрики на українському ринку зросла з менш ніж 1% до 5%. У 2017 році частка львівської компанії, згідно із середньомісячними показниками, оцінюється вже в 6,3%.

На думку голови правління Центру громадянського представництва «Життя» Андрія Скіпальського, таке зростання частки ринку Львівської тютюнової фабрики пов'язано з початком виробництва так званих сигарилл.

Дані з податкової звітності Львівської тютюнової фабрики (ЛТФ) за ІІ півріччя 2016 р свідчать про використання компанією акцизних марок не за призначенням. Тільки за минуле півріччя бюджет України міг недоотримати 500 млн грн, так як, ймовірно, 1,5 млрд сигарет пішли з тютюнової фабрики під виглядом сигарилл, повідомляє «Економічна правда».

Раніше глава Закарпатської облдержадміністрації Геннадій Москаль прямо називав Львівську тютюнову фабрику головним постачальником контрабандних сигарет до Євросоюзу.

З 2016 року в ЄС заборонили сигарети з будь-якими ароматичними добавками. І там попит на сигарилли дещо зріс. І, відповідно, на цей попит відреагувала ЛТФ, почавши випуск сигарилл. Їхні сигарилли дуже дешеві, так як виробництво дешеве, пояснює Скіпальський.

Справа в тому, що хоч акцизні марки для сигарет і сигарилл мають однаковий зовнішній вигляд, але собівартість їх відрізняється.

«Якщо виробник купує акцизну марку і клеїть її на пачку, яка містить дві сигарилли, він платить акциз в розмірі 1,11 грн. Якщо цю ж марку наклеїти на пачку, яка містить 20 сигарет, акциз складе мінімум 12 грн. Якщо пачки з двома сигариллами не випускати, а декларувати випуск великих обсягів таких пачок, то «зекономлені» акцизні марки можна клеїти на звичайні сигарети і платити при цьому не 12 грн акцизу, а тільки 1,11 грн», - пояснює «Економічна правда».

«Пачку, яку мені показували, нібито містить сигарилли. Але насправді там такі ж сигарети, які нічим не відрізняються. Тільки формально вони проходять за іншим торговельним кодом і на сигарилли менше акциз», - заявив завідувач сектора контролю над тютюном Українського інституту стратегічних досліджень МОЗ України Костянтин Красовський.

Раніше Львівську тютюнову фабрику вже звинувачували в подібних порушеннях. У 2015 році на херсонському складі ЛТФ під час обшуків було вилучено 15,5 тис. пачок сигарет - на вилучених пачках були наклеєні акцизні марки, видані для сигарилл.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: