Новий політичний сезон. Головні інтриги

Новий політичний сезон. Головні інтриги

Янукович перехоплює у опозиції прапор євроінтеграції, а Азаров залишиться у Кабміні до 2015 року

Головним лейтмотивом нового політичного сезону стануть євроінтеграційні процеси, пов’язані з проведенням Вільнюського саміту у листопаді, вважають експерти, які зібрались в прес-центрі «Главкому».

«Зазвичай внутрішня політика визначає зовнішню, однак на цьому етапі все навпаки – зовнішня політика визначає внутрішню», - вважає політолог Вадим Карасьов. Такої ж думки дотримується директор Центру стратегічного аналізу «Стратегема» Юрій Романенко. Він оцінив ймовірність підписання Угоди про асоціацію Україна-ЄС у «приблизно 90%».

Євроінтеграційні прагнення України експерти вважають головною причиною початку митної війни з Росією. На думку Вадима Карасьова, «драматизм ситуації для Російської Федерації у зв’язку з Угодою про асоціацію (яку планує підписати Україна – «Главком»), полягає у тому, що Угода сама по собі не несе серйозних ризиків для Росії, але важлива з точки зору історії. Звідси – жорсткий спротив з боку РФ».

На думку Карасьова, сьогодні ми маємо рідкісну нагоду спостерігати, як «націоналісти й капіталісти об’єдналися заради єдиної цілі». Подібна ситуація була у 1991 році, коли комуністи і націоналісти спільними зусиллями ухвалили Акт проголошення незалежності України. «Сьогодні політичний клас розділився не так як у парламенті, на фракції, а на тих, хто виступає за європейське майбутнє України, і на тих, хто проти», - сказав Карасьов.

У цьому контексті дуже цікавою є поведінка Віктора Януковича. Експерти сходяться у думці, що діючий президент навряд чи є ідейним євроінтегратором, а наближення України до ЄС з його боку є вимушеним кроком. Однак при цьому він перехопив ініціативу опозиційних фракцій. «У 2015 році на вибори він йтиме з їхньою «фішкою», бо він забирає тему євроінтеграції на себе», - вважає Вадим Карасьов.

Юрій Романенко припускає, що підписання Угоди – це ще не найголовніше. «Важливо не те, що відбудеться у Вільнюсі, важливо те, що відбудеться після Вільнюсу», - вважає він. Експерт нагадав, що українська історія знала випадки, коли національний лідер під тиском обставин був змушений робити непростий геополітичний вибір: Богдан Хмельницький після визвольної війни пішов на зближення з Москвою, але це закінчилося війною та періодом Руїни. «Те, що відбудеться після Вільнюсу – може значно змінити ситуацію, яка зараз здається незворотною – ми йдемо до Європи і це невідворотно. Ні! Цей шлях може бути перекреслений дестабілізацією, жорстким економічним тиском з боку Росії. Тому факт підписання Угоди ще не означає зниження градусу політичної боротьби, а з наближенням президентських виборів він тільки зросте», - заявив Романенко.

Окреслюючи економічні ризики, які чекають на Україну внаслідок підписання Угоди про асоціацію, керівник центру «Третій сектор» Андрій Золотарьов наголосив на тому, що ціна євроінтеграції може бути дуже високою. «Україна може втратити цілі галузі економіки», - вважає він.

Іншою важливою темою нового політичного сезону можуть стати кадрові ротації у Кабміні, зокрема – відставка Миколи Азарова. «Його політична доля залежить від однієї людини, голова якої – «чорний ящик». І доки цей «чорний ящик» не побачить, що Микола Янович зібрав уже весь можливий негатив, що вже й на голову Гаранта капає – лише тоді, можливо, його політична доля вирішиться на користь того, щоб відправити вирощувати капусту. Зараз перспективні кандидати влаштували пацючі перегони за посаду прем’єра. Це, скоріше за все, гра без продовження. Мова про те, що найближчим часом Азаров нікуди не піде», - вважає Золотарьов.

Такої ж думки дотримується і Вадим Карасьов. Він впевнений, що зміна голови уряду може повністю зруйнувати баланс груп впливу всередині Партії регіонів і призвести до розвалу коаліції. «Ніяких змін до 2015 року не буде. Пишуть маячню якусь, що Клюєв там буде, ще хтось… Якщо вони його (Азарова, «Главком») сьогодні знімуть – це призведе до розколу у правлячій команді, яка програє тоді», - прогнозує Карасьов.

Іншої думки Юрій Романенко. «Я згоден з тим, що Азаров – це такий собі зіц-голова, який залишає простір для маневру конкуруючих груп, але я не згоден з тим, що Азаров зможе протриматися до 2015 року. Те ж саме стосується цього олігархічного консенсусу, який сформувався після президентських виборів 2010 року. Чому? Тому що ми у дуже нестійкому економічному становищі. І ця нестійкість буде формувати політику», - говорить єксперт. Політолог вважає, що колапс економіки викличе потребу політичних еліт позбавитися від негативу, з ним пов’язаного, і це може стати причиною серйозних кадрових ротацій.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: