Як в Мінкульті Сталіна воскресили (ДОКУМЕНТ)

Як в Мінкульті Сталіна воскресили (ДОКУМЕНТ)

Урядовці зі скандалом підставили глибоко релігійного Віктора Януковича

Втративши надію швидко перемогти Євромайдан у силовому протистоянні, влада вдалася до тактики психологічного тиску і розхитування човна шляхом провокацій. Все нові і нові справи щодо учасників акцій протесту, повістки ДАІ учасникам Автомайдану, спроби посварити лідерів Євромайдану або ж зіткнути провладний і опозиційний майдани між собою – все це частини одного ретельного і глобального плану з придушення революції.

Тепер черга відчути на собі «демократичність» діючої влади дійшла і до церкви. Ще на початку різдвяних свят Українська греко-католицька церква отримала від Міністерства культури особливого листа. Депешу було присвячено участі священників УГКЦ в акціях протесту та проведенню богослужінь на Майдані Незалежності. Перший заступник голови Мінкульту Тимофій Кохан не полінувався дістатися 3 січня на роботу, щоб відправити петицію предстоятелю УГКЦ Станіславу (Шевчуку). Причому зробити це Кохану не завадило навіть особисте горе, яке сталося в цей день – смерть батька.

Чиновник наполягає на тому, що згідно з законом «Про свободу совісті та релігійні організації», богослужіння можна проводити лише у культових будівлях і на прилеглій території, у місцях паломництва, квартирах громадян, а також місцях поховань та крематоріях. А оскільки Майдан Незалежності не належить до жодної з перерахованих категорій місць (хоча, за великим рахунком, він вже давно може належати до місць паломництва) – отже, для проведення тут богослужінь потрібен дозвіл місцевої адміністрації. Відповідно, такого дозволу священники УГКЦ не мали.

Тон листа Мінкульту - не просто бюрократичний офіціоз. В ньому за стриманими сухими фразами стоять прямі погрози. «Недотримання наведених приписів…може слугувати підставою для порушення судом питання про припинення діяльності відповідних релігійних організацій», - сказано в листі.

Навіть деякі депутати від Партії регіонів назвали цей зразок епістолярного жанру тиском на церкву і свідченням непрофесійності керівництва Мінкульту, зокрема міністра Леоніда Новохатька та його заступника.. А Арсеній Яценюк та Олег Тягнибок виступили з вимогою звільнення керівників міністерства.

Позицію УГКЦ з приводу листа Мінкульту вже висловив предстоятель церкви Святослав (Шевчук). «Ми переконані, що молитва за мир разом із тими, хто в мирний спосіб виявляє своє бажання жити у правовій державі, – це є відповідне місце для молитви. Для цього не потрібно якогось окремого дозволу державної влади», - заявив він.

І хоча на Євромайданах богослужіння проводять представники різних конфесій, Мінкульт, очевидно, вирішив випробувати новий прийом тиску спочатку на УГКЦ. Інформації про подібні листи до голів інших церков досі нема.

В УПЦ МП про жодні листи від Мінкульту не чули.

«У мене жодної інформації про такий лист немає. Наша канцелярія у зв’язку зі святами до 20 січня не працює. Про усні звернення я теж нічого не чув», - повідомив «Главкому» голова Синодального інформаційно-просвітницького відділу УПЦ МП протоієрей Георгій (Коваленко).

Так само не отримували офіційних листів і в УПЦ КП. «Ми не отримували таких листів, я сьогодні спеціально перевірив у канцелярії. І якихось інших зауважень з приводу нашої церкви не було. Я думаю, що це не зовсім вірний шлях до вирішення питань державно-церковних відносин. Тому що якщо між державою і якоюсь із конфесій виникають питання – ці питання повинні вирішуватися у площині діалогу. Тим більше, коли йдеться про такі непрості суспільні процеси», - сказав «Главкому» голова інформаційного управління УПЦ КП архієпископ Євстратій (Зоря).

За його словами, перебування священників на акціях протесту пов’язане виключно із необхідністю забезпечувати релігійні потреби прихожан: «Очевидно, що церква не повинна брати участі у якихось політичних процесах. Але йдеться не про політику, а про громадян України, віруючих різних конфесій, які мають в тому числі свої релігійні молитовні потреби. А законодавство передбачає, що кожен громадянин України має право на задоволення своїх релігійних потреб – одноособово чи колективно з іншими віруючими, в тій формі, яку вважає за потрібне. І держава не повинна перешкоджати в цьому. Ми вже пройшли час випробувань, коли держава всіляко обмежувала поширення релігійних організацій та їх діяльності. Ніякої користі ні суспільству, ні державі це не принесло».

Разом з тим представник УПЦ КП вважає, що спроби заборонити діяльність церкви на підставах, викладених у листі Мінкульту, не матимуть результату. «Я думаю, що результат буде такий же, як і щодо Київського патріархату. Щодо нашої церкви двічі починався процес скасування реєстрації – в середині 90-х і перед виборами 2002 року. Це все закінчилося пшиком», - нагадав отець Євстратій.

На думку ж доктора філософії, релігієзнавця Віктора Єленського, втілити свої погрози у життя Мінкульт з правової точки зору не може. «УГКЦ не є юридичною особою. Як їй збираються скасувати реєстрацію? Є релігійні організації – центр, наприклад, чи громада, монастир. Але вся УГКЦ, як і інші церкви України, не є юридичною особою», - пояснює Єленський.

За його словами, влада неофіційно вже зверталася до інших церков з такими ж претензіями, що й до УГКЦ, і намагалася чинити на священників тиск. «Зрозуміло, що це зроблено для залякування. Вони телефонували священнослужителям, єпископам, казали: от у вас є така-то проблема – то ми вам на цей мозоль і наступимо. Вони не знають іншої мови спілкування з суспільством, крім як матами, погрозами, переслідуваннями. Востаннє цю церкву Сталін забороняв у 1946 році. То що, вони (Мінкульт – «Главком») хочуть потягатися зі Сталіним?», - сказав Єленський.

Виконавчий директор Інституту релігійної свободи (ІРС), голова Комісії з питань релігій Громадської ради при Міністерстві культури України Максим Васін також вважає, що позиція Мінкульту з правової точки зору має серйозні вади. «Згідно статті 39 Конституції України стосовно мирних заходів, в тому числі релігійного характеру, закріплено виключно повідомний порядок їх проведення. Тобто вимоги до релігійних організацій щодо отримання дозволів на публічну релігійну діяльність від місцевих держадміністрацій є незаконними, бо в цій частині Закон України «Про свободу совісті та релігійні організації» суперечить Конституції та не може застосовуватись», - йдеться у заяві ІРС за підписом Васіна, яка є у розпорядженні «Главкому».

Крім того, на думку Васіна, богослужіння на Майдані відбувалися не як окремі події, а як частина іншого мирного заходу, про проведення якого місцева влада була повідомлена в установленому законом порядку – і, отже, богослужіння не потребують додаткових дозволів.

Що лист Мінкульту є офіційною позицією всієї влади, а не випадковим зразком самодіяльності міністра Новохатька, свідчить відсутність реакції на цю подію з боку Віктора Януковича, який завжди усіляко демонструє свою релігійність.

Окрім того, вже через тиждень (11 січня) після того, як був відправлений скандальний лист президент взяв і нагородив Леоніда Новохатька орденом «За заслуги» ІІ ступеня. Наскільки це вшанування пов’язане з листом до УГКЦ – питання, швидше, риторичне.

Фото: Нигина Бероева

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: