Україна в огні. Бунт розповзається по країні

Україна в огні. Бунт розповзається по країні

Криваві події в Києві спровокували сплеск народного гніву в регіонах

Криваві події в Києві спровокували сплеск народного гніву в регіонах. Крім західних областей силові дії до влади люди вжили в центральних регіонах і східних Сумах.

Львів. 23 січня опівдні під стіни облдержадміністрації вийшли близько 2 тис мітингувальників. В ході акції протесту вони без бою зайняли приміщення ОДА і примусили губернатора Львівщини Олега Сало написати заяву про звільнення з посади за власним бажанням. Щоправда, пізніше Сало, вибравшись з епіцентру події, заявив, що заява була написана під тиском, а тому недійсна. У Львівській ОДА революціонери створили Народну раду і проголосили, що перебирають владу у свої руки. За ніч навколо адмінбудівлі виросли барикади.

Рівне. Народне віче, на якому зібралося кілька тисяч жителів Рівного переросло у швидкий штурм місцевої ОДА. Люди вибили скло у вхідних дверях і захопили приміщення. Міліція застосувала газ, але особливого опору не чинила, навпаки – після закінчення штурму міліція склала свої повноваження і залишила будівлю. Виконуючий обов’язки губернатора Анатолій Юхименко подав у відставку. До ранку навколо ОДА звели барикади.

Тернопіль. Над вечір 23 січня Народне віче переросло у стихійний штурм обладміністрації. Мітингувальники виламали двері та зайняли приміщення. Міліція пробувала перешкодити, але змушена була відступити. Революціонери зривали з міліції погони. Усе керівництво ОДА залишило свої робочі місця ще вдень.

Хмельницький. Кількасот мітингувальників прийшли до ОДА вимагати звіту про те, чому хмельницькі підрозділи «беркуту» і внутрішніх військ беруть участь у подіях на вулиці Грушевського в Києві. Однак, попри попередню обіцянку, до революціонерів ніхто не вийшов. Учасники протестів заблокували приміщення ОДА барикадами і висунули вимогу про проведення позачергового засідання обласної ради, на якій планується проголосити створення Народної ради, проголосувати за вимогу відставки уряду, позачергових виборів парламенту та президента, розформування «беркуту», покарання винних за вбивство демонстрантів, повернення внутрішніх військ до Хмельницького та скасування реєстрації Партії регіонів.

Житомир. Кілька тисяч житомирян взяли в облогу місцеву облраду, вимагаючи від депутатів ухвалити звернення про скасування репресивних законів від 16 січня. Однак така пропозиція не змогла зібрати потрібної кількості голосів і мітингувальники пішли на штурм. Після цього облрада передумала і проголосувала за внесення цього питання до порядку денного. До насильства справа не дійшла, облрада залишається заблокованою.

Б.сутеукЮ

Івано-Франківськ. 23 січня близько півтисячі мітингувальників взяли в облогу ОДА. Їх представникам вдалося потрапити до кабінету губернатора Василя Чуднова, однак той писати заяву про відставку відмовився, заявивши, що зробити це його може змусити тільки Віктор Янукович. Новий виток протистояння розпочався 24 січня. На вулиці вийшли півтори тисячі мітингувальників, які взяли штурмом адмінбудівлю навіть попри спроби міліції застосувати газ та димові шашки. Революціонери захопили кабінет Чуднова, але того на робочому місці не виявилося.

Черкаси. Найжорсткіше протистояння 23 січня розгорнулося саме тут. Надвечір кількатисячний мітинг на центральній площі міста переріс у штурм ОДА. Правоохоронці, які забарикадувалися у приміщенні, поливали революціонерів водою зі шлангів та застосовували газ. Учасниця протестів отримала травму голови. Очевидці кажуть, що сталося це внаслідок того, що міліція кидала з вікна вазони з квітами, один з яких потрапив дівчині в голову. Потерпіла перебуває у лікарні в тяжкому стані. Попри це, революціонери проникли до ОДА через інший вхід і захопили будівлю. Пізно вночі міліція зробила успішну спробу звільнити ОДА, відбила новий штурм, але адмінбудівля продовжує залишатися в облозі. Кількість потерпілих досі невідома, затримано 58 учасників акцій протесту.

Суми. Кількатисячний мітинг на знак протесту проти гибелі мітингувальників у Києві пікетував органи місцевою влади. На ранок 24 січня було призначене засідання облради, яка мала намір ухвалити звернення до президента із засудженням «екстремістів, які намагаються зламати конституційний лад в Україні». Вранці облрада була заблокована силами міліції та тітушок, однак кільком демонстрантам вдалося прорватися на засідання.

Вінниця. Учасники акцій протесту третій день блокують ОДА та перекривають центральну вулицю міста. Вони вимагають не вводити надзвичайний стан та формують загони самооборони проти тітушок. Лунають заклики до створення народного уряду на основі 2-го Універсалу УНР.

Полтава. Штурму ОДА вдалося уникнути завдяки сміливості та винахідливості начальника місцевої міліції Віталія Ємця. Він вийшов до мітингувальників, запропонував вшанувати хвилиною мовчання загиблих у Києві, заспівав разом з революціонерами державний гімн та закликав не захоплювати порожню будівлю. Це дещо заспокоїло радикально налаштованих демонстрантів, які, проте, продовжують блокувати будівлю.

Луцьк. Кілька тисяч учасників акцій протесту 24 січня заблокували облдержадміністрацію з вимогою відставки керівництва області. Силовики тримають оборону, вони приготували до застосування пожежні брандспойти. Голова та заступник голови облради склали свої повноваження, а губернатор Борис Клімчук відмовився це робити, заявивши, що він писатиме заяву про відставку тільки в Києві і лише тоді, коли сам цього захоче. Існує інформація, що кабінет Клімчука охороняє спецпідрозділ «Альфа». Пізніше депутат Волинської обласної ради Святослав Боруцький повідомив, що голова ОДА Борис Клімчук все ж написав заяву про відставку – зараз її реєструють, щоб відправити копію до Києва.

Чернівці. 24 січня кількасот людей прийшли до ОДА з вимогою відставки губернатора Михайла Папієва. Вони зробили спробу штурму, вибили вікна та виламали двері. Міліція застосувала сльозогінний газ, однак кільком мітингувальникам вдалося потрапити до будівлі. Пізніше до учасників акції вийшов Папієв, який заявив, що не збирається подавати у відставку. Сутички з міліцією продовжилися, кількість протестуючих зросла до 5 тисяч. Зрештою Папієв розпустив працівників ОДА і здав приміщення адміністрації мітингувальникам.

Дніпропетровськ. 23 січня учасники акцій протесту зробили спробу штурму обласної ради, яка розглядала звернення до Віктора Януковича із засудженням Майдану. Міліція відбила штурм, а також не пустила людей до ОДА, заблокувавши площу парканом та силами міліції і тітушок.

Акції протесту розгортаються та наростають в усіх обласних центрах України. Влада, стягнувши усіх силовиків до Києва, оголила фланги, чим скористалися прихильники революції. Місцева влада у протистояннях з мітингувальниками майже в усіх випадках діє обережно та нерішуче з огляду на брак ресурсів та побоюючись неконтрольованих наслідків.

Ужгород. Близько тисячі мітингувальників заблокували в Ужгороді Закарпатську ОДА. Вони висунули вимогу скликати позачергову сесію та ухвалити рішення з приводу останніх подій. Учасники акцій протесту почали споруджувати барикади та звозити до будівлі ОДА автомобільні покришки. З районів до Ужгорода почали з’їжджатися люди.

Далі буде

Пряму трансляцію подій в центрі Києва дивіться тут.

Фото Степана Петрулі

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: