Зігрій олігарха гривнею. «Благодійний» проект депутата Мартиненка (ДОКУМЕНТ)

Зігрій олігарха гривнею. «Благодійний» проект депутата Мартиненка (ДОКУМЕНТ)

Через Раду проштовхують нову боргову індульгенцію для енергетичних підприємств

Якщо приватний боржник з тих або інших причин не платить за кредитами – його потягнуть до суду і здеруть все до копійки плюс належну пеню. Якщо ж за кредитами не платить підприємство енергетичного сектору – його навіть до суду притягнути неможливо.

Ця схема успішно працює в Україні ще з 2005 року, коли Верховна Рада ухвалила закон № 2711 «Про заходи, спрямовані на забезпечення сталого функціонування підприємств паливно-енергетичного комплексу». Закон проштовхувався в основному силами «Нашої України» та Партії регіонів. Номінально він мав державницьку мету: шляхом реструктуризації заборгованості підприємств ПЕК запобігти їх банкрутству. Проте, як це часто буває, ефект вийшов подвійним.

Схема виявилася занадто зручною і вигідною, щоб уникнути уваги різних спритників. Підприємства, які погоджуються пройти процедуру погашення заборгованості за цим законом, вносяться до спеціального реєстру. З цього моменту вони стають майже непідвладні судам, оскільки п 3.7 даного закону прямо забороняє судам порушувати процедуру про банкрутство щодо таких компаній: «Внесення підприємства паливно-енергетичного комплексу до Реєстру є підставою для повернення господарським судом без розгляду заяви про порушення провадження у справі про банкрутство». Тобто цей закон є, фактично, мораторієм на банкрутство підприємств ПЕК.

У тому далекому 2005 році багатьом здавалося, що в такому стані речей нема нічого страшного – хоча б тому, що термін дії закону, а отже і мораторію, обмежувався дев’ятьма місяцями. Однак після закінчення цього терміну Рада продовжила його знову. І знову. І знову…

Останнє (до сьогодні) подовження терміну дії цього мораторію відбулося в травні 2013 року. Новий дедлайн погашення заборгованості був призначений на 1 січня 2014 року. А платити так ніхто і не поспішав – про це свідчить хоча б необхідність щороку продовжувати дію цього закону. Тому що передбачений законом механізм погашення заборгованості – це добре, але хто буде цим займатися, якщо все одно мораторій вчергове продовжать і можна буде взагалі не платити, як і раніше?

Тим більше, що можна час від часу просто списувати усі борги, користуючись підтримкою ручних парламентських кнопкодавів. 12 травня 2011 року Рада ухвалила закон № 8351, яким просто списала підприємствам ПЕК 24 млрд грн. боргів. Так само списання боргів передбачено і в ст.9 закону № 2711

Отже, повний і послідовний цикл цієї схеми виглядає приблизно так: позичити грошей (взяти кредит, отримати товар з відстроченою оплатою і т.д.) – подати документи на внесення до Реєстру компаній, які планують погасити заборгованість – не платити борги – пролобіювати продовження мораторію або, ще краще, списання боргів. Вуаля.

Цього року накатана схема дала деякий збій – мораторій на банкрутство досі не продовжено. Виною усьому стала революція: якраз у той час, коли депутати зазвичай протягують це питання через сесійну залу, в центрі Києва горіли міліцейські автобуси.

Проте вже наприкінці березня до парламенту потрапили одразу два майже аналогічні законопроекти на цю тему – Миколи Мартиненка («Батьківщина») і Володимира Бандурова (ПР). Різниця між цими проектами закону полягає лише в даті, до якої автор пропонує продовжити мораторій – регіонал запропонував 1 січня 2015 року, а Мартиненко 1 січня 2016 року. До слова, законопроект Бандурова практично повністю відтворює його ж законопроект, який був внесений до Ради ще минулого літа, пролежав рік «під сукном», але був забракований Радою якраз напередодні внесення регіоналом оновленої версії.

«У вівторок (17 червня – «Главком»), за наполяганням Миколи Мартиненка, до порядку денного знову проштовхують скандальний корупційний законопроект 4566 – про реструктуризацію (списання) боргів підприємств паливно-енергетичного комплексу. Як завжди, пояснюють, що без цього проекту вся енергетика країни просто обрушиться. Бо оті бідні облгази й обленерго – такі збиткові, ну такі збиткові для їхніх власників, що просто жах! Ледве кінці з кінцями зводять ахметови з фірташами, тому пора вже й для них напевно нам усім скидатися, причому не по 5 грн, а набагато більше. Бо інакше олігархи не виживуть, охлянуть з голоду – на своїх яхтах, літаках і віллах закордонних», - написав у своєму блозі народний депутат Анатолій Гриценко.

Кого має на увазі Гриценко, коли говорить про власників «збиткових» облгазів і обленерго, можна легко з’ясувати, якщо звернутися до Реєстру підприємств паливно-енергетичного комплексу, які беруть участь у процедурі погашення заборгованості відповідно до Закону України «Про заходи, спрямовані на забезпечення сталого функціонування підприємств паливно-енергетичного комплексу». Чи не першим у списку йде ПАТ «Миколаївгаз», яке Фірташ взяв під повний контроль у 2012 році. ДП «Добропіллявугілля», яке теж є у цьому реєстрі, у 2011 році віддали Ринату Ахметову в оренду на 49 років. «Полтаваобленерго» перебуває під контролем Ігоря Коломойського та Костянтина Григоришина. І так далі за списком – в реєстрі присутні практично усі підприємства, що належать олігархам. До слова, нинішній губернатор Одещини Ігор Палиця, людина Коломойського, у 2011 році разом з регіоналами Ахметова і Фірташа голосував за списання боргів підприємствам ПЕК. Бо коли йдеться про такі вигідні для власників енергетичних підприємств схеми, які дозволяють економити (а фактично виводити з бюджету) шалені гроші – олігархи діють єдиним фронтом.

Законопроект Мартиненка № 4566 призначений практично лише для того, щоб змінити терміни дії закону № 2711. Мартиненко, вочевидь, дуже зацікавлений у тому, щоб мораторій на банкрутство підприємств-боржників ПЕК було продовжено – про це свідчить хоча б те, що за неповні три місяці депутат намагається внести свій законопроект до порядку денного вже вп’яте, однак поки безуспішно.

Цікавий факт: за всі ці роки, що закон №2711 знову і знову переухвалювався у парламенті, він кілька разів ставав об’єктом розгляду міжнародних правових інституцій. Європейський суд з прав людини у справі «Іванов проти України» вказав, що постійне продовження термінів процедури погашення заборгованості за законом № 2711 суперечить Європейській конвенції з прав людини. А Арбітражний суд Стокгольму у своєму рішенні у справі «Remington Worldwide LTD проти України» вказав, що постійне продовження законодавчим органом України термінів процедури погашення заборгованості за законом № 2711 суперечить інвестиційному принципу правової передбачуваності, який є одним із базових у Договорі до Енергетичної Хартії.

Натомість екс-уповноважений президента з міжнародних питань енергетичної безпеки Богдан Соколовський вважає, що мораторій на банкрутство підприємств ПЕК слід продовжити з огляду на скрутний час. «Я думаю, що це цілком необхідна міра, і її потрібно сьогодні підтримати. Я думаю, що в ситуації, коли власники підприємств є невизначеними і ми переживаємо далеко не найкращі часи – у нас просто немає іншого виходу», - вважає Богдан Соколовський. Щоправда, не зрозуміло – якщо скрутний час в Україну прийшов лише зараз, то чому ж мораторій переухвалювався щороку, починаючи ще з 2005 року?

«Чи підтримуєте ви продовження мораторію на банкрутство підприємств ПЕК?», - запитав «Главком» народного депутата, члена парламентського комітету з питань ПЕК Сергія Пашинського. «Так», - підтвердив Пашинський, але пояснювати свою позицію відмовився. «Це занадто складне питання, щоб пояснювати по телефону», - заявив він і кинув слухавку.

«Фактично, переважна більшість підприємств вугільної промисловості є фінансово неспроможною. Отже, вони завтра стануть банкрутами. Тобто вся галузь збанкрутує. Також, використовуючи недоліки українського законодавства, можна зробити банкрутом стратегічні підприємства, які відповідають за значні ділянки енергозабезпечення», - заявив «Главкому» директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Саприкін. На його думку, проблему ухиляння за допомогою мораторію на банкрутство підприємствами ПЕК, що належать олігархам, від сплати боргів слід вирішувати силами правоохоронних органів, а не народних депутатів. «Це питання відповідних органів, в тому числі й МВС, податкової і т.д. Потрібно працювати з цими підприємствами, в тому числі і щодо повернення коштів», - вважає експерт.

Навряд чи варто сумніватися у тому, що законопроект № 4566 Микола Мартиненко невдовзі знову намагатиметься поставити на голосування. Якщо це станеться, то мораторій на банкрутство підприємств ПЕК буде знову продовжено – під приводом порятунку української енергетики, що конає у нерівній боротьбі з російським газовим монстром. Його, ймовірно, пов’яжуть з законопроектом про надзвичайний стан в енергетиці, роботу над яким анонсував прем’єр-міністр Арсеній Яценюк. Причому, враховуючи вплив Мартиненка на Яценюка, зовсім не виключено, що норма про мораторій на банкрутство підприємств ПЕК буде перенесена з законопроекту Мартиненка до урядового документу.

І мораторій знову перетвориться на індульгенцію.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: