Мюнхенська безпекова конференція: 12 головних тез стосовно України

Мюнхенська безпекова конференція: 12 головних тез стосовно України

Захід не втрачає надію умовити Путіна…

Вчора у Мюнхені завершилася 51 Конференція з питань безпеки. У своєму виступі Президент України Порошенко продовжував наполягати на постачаннях Україні оборонної зброї. Канцлер Німеччини Ангела Меркель заперечувала військовий варіант розв’язання конфлікту на Донбасі, глава МЗС Росії Сергій Лавров, як завжди, побачив в Україні найнеймовірніше: бажання етнічних чисток проти росіян і євреїв, а віце-президент США Джо Байден висловив переконання, що тільки Москва може зупинити війну на Сході України.

Головними темами Конференції, яка відбулася у Німеччині були проблеми ісламського тероризму і кровопролиття на Сході України.

Після переговорів лідерів Франції і Німеччини Франсуа Олланда і Ангели Меркель напередодні у Києві з Президентом України Петром Порошенком, а потім у Москві з Президентом Володимиром Путіним, без перебільшення уся світова спільнота очікувала продовження обговорення домовленостей, які сторони мали б досягти кілька днів тому. Тим паче, «унікальний план» перед приїздом до Києва обіцяв президент Франції Франсуа Олланд. Однак переговори не досягли бажаного результату. Олланд, Меркель, Порошенко і Путін домовилися зустрітися у Мінську вже цього тижня - 11 лютого.

-- Найважливіші висловлювання про Україну впливових політиків і чиновників на Мюнхенській конференції

Урсула фон дер Ляйен, міністр оборони ФРН:

«Я переконана, що концентровані поставки зброї самі по собі можуть стати каталізатором і ще далі відсунути нас від бажаного рішення… Чи впевнені ми, що поставки озброєння на Україні покращать становище цивільного населення? Чи впевнені ми, що Україна зможе протистояти Росії у військовому плані? Чи впевнені ми, що це (поставки зброї) не стане приводом для Росії почати відкриті військові дії на Україні?».

Йенс Столтенберг, генсек НАТО:

«Сильне НАТО має велике значення, якщо свідомо йде назустріч Росії. Конструктивні відносини між НАТО і Росією пішли б на користь євроатлантичної спільноти, міжнародному суспільству і порядку. Але міжнародні правила повинні дотримуватися»

Ангела Меркель, канцлер Німеччини:

«Більше року ми вже переживаємо кризу в Україні. Криза, яка поставила під питання світопорядок у всьому світі. Дії Росії порушили світопорядок і принципи спільного існування в Європі… Дії Росії суперечать положенням заключного акта НБСЄ, а також Будапештського меморандуму, який був підписаний США, Великобританією і Росією. Меморандум, який забезпечував гарантію територіальної цілісності України, і в результаті, якого Україна відмовилася від ядерної зброї. І подумайте про це, коли ще країна готова відмовлятися від ядерної зброї? Тільки при наданні гарантій! І тому Європейський Союз спільно з нашими трансатлантичними партнерами заявляє абсолютно чітко, що у XXI столітті немає місця порушенню кордонів всередині Європи.

…Після переговорів спільно з президентом Олландом я повинна сказати, що ми ще не знаємо, чи доб'ємося успіхів, але я вважаю, що цей візит (до Москви) мав сенс, і це те, що є нашим обов'язком по відношенню до людей, які страждають від цього конфлікту . Якщо ми хочемо дати гарантії безпеки і стабільності нашого народу, ми повинні прийняти всі положення міжнародного права.

… Після мінських угод ми звільнились від багатьох ілюзій. Є велике розчарування. Але є необхідність подальших кроків. Враховуючи цей досвід, я не можу гарантувати, що ми про щось домовимось… Я не можу говорити про конкретні домовленості, але треба − як і раніше − продовжувати спроби.»

Сергей Лавров, глава МЗС Російської Федерації:

«Невозможно принять аргументы наших западных партнеров о том, что случилось внезапное обрушение системы мирового порядка… В любой сложной ситуации Вашингтон пытается перевести стрелки на Россию. На каждом этапе кризиса в Украине США совершали действия, которые усугубляли ситуацию и приводили к дальнейшей эскалации… Они (США) вообще не обращают внимание на то, что происходит в Киеве, на ксенофобские заявления. Посмотрите на социал-национализм, который развивается в Украине… Вот Андрей Билецкий, комбат батальона «Азов», который требует проведения этнических чисток в Украине, уничтожения россиян, евреев. Господа Ярош и Тягнибок прибегали к таким заявлениям, как и другие радикальные лидеры в Раде, в том числе господин Ляшко. Эти заявления оказались незамеченными в европейских столицах. Я вообще сомневаюсь, что Европа способна противодействовать распространению националистического вируса…

Дивіться також На Мюнхенській конференції виступ Лаврова викликав сміх

Радослав Сікорський, колишній міністр закордонних справ Польщі:

«Ми проводили спостереження за етнічною ситуацією в Україні протягом певного часу. Я, зокрема, відкривав польське консульство у Севастополі, в Криму, а також польське консульство в Донецьку. Згідно з нашими даними, які були підтверджені вашою Радою з прав людини (Рада при Президентові РФ з прав людини), права російськомовного населення взагалі ніяк не утискаються. Використання російської мови не просто не переслідувалося... За часів президента Януковича в Україні прийняли такий закон, який надавав привілеї російській мові. Після відходу Януковича Рада намагалася скасувати цей закон, але вона цього не зробила, не ратифікувала зміни до нього. Коли ми приїжджали в Крим і відвідували школи, то у всіх шкільних аудиторіях говорили по-російськи, тобто ніяких переслідувань не було. Тому підтримка сепаратизму, яка погіршила ситуацію, є результатом, а не причиною»

Константин Косачев, Глава комитета Совета Федерации РФ по международным делам:

«Снова таки, они (украинские власти) ничего в Украине не сделали (для предотвращения конфликта). Частично это внутренний конфликт между разными политическими платформами. Что касается будущего Украины. Я не соглашаюсь с аргументом, что права русскоязычного населения в восточной Украине нарушались, или нет. Я вам приведу такую цифру, а вы ее сами проверьте. Киев, столица. Там около 500 средних школ, процент тех, которые говорят по-украински и тех, которые говорят по-украински был 50X50. В 1991 году, когда распался СССР, количество русскоязычных и украиноязычных школ составляло 50 на 50. Сейчас идет 2015 год. Из 250 среднеобразовательных школ, обучение в которых велось по-русски, осталось лишь 8… И люди ведь реагируют на это все. Когда велись переговоры после февральского переворота, большая часть Украины попросту была исключена из этого процесса. То есть эти выборы (прошедшие парламентские выборы в Украине) лишь частично носят демократический характер, но они не представляют всю полноту мнений, которые существуют в Украине.

Подчеркиваю, то, что мы видим – это внутренний конфликт в Украине. Никто не имеет права вмешиваться. Это внутриукраинский вопрос, который требует внутриукраинского диалога между Киевом и Донецком, между Киевом и Луганском. Пусть они договариваются, это единственное, чего мы хотим видеть в Украине».

Ліндсі Грем, сенатор США:

«Якщо ви праві (в тому, що в Україні немає російських солдатів), то ми повинні звільнити весь наш (американский) уряд і всю нашу розвідку (через те, що вони брешуть)... У мене проблема з позицією канцлера (Німеччини Ангели Меркель). Вона заявила, що не може собі уявити, як надання зброї людям, які готові вмирати за свободу, може поліпшити ситуацію. Я ж думаю, що це можливо... Росія повинна буде заплатити більш високу ціну за свої дії»

Джо Байден, віце-президент США:

«…Із 2009-го року, коли ми натиснули кнопку «перезавантаження» і до 2012 року у нас був великий прогрес співробітництва з Росією. Ми зменшили наші ядерні арсенали разом на третину, відповідно до договору «Старт»… Зрештою, президент Путін обрав інший шлях. Ми побачили те, що не хотіли бачити. Ми побачили збільшення репресій в Росії, коли людей відправляють до психіатричних закладів, коли не дають висловитися матерям солдат, яких відправляють на війну Росії і України…

Ось основні загрози, які я бачу:

1) Підрив суверенітету України,

2) Корупція у вигляді інструменту, щоб підірвати уряди країн

3) Використання енергії як інструменту тиску.

…Усі ми можемо стати суб’єктами агресії. Усі країни, які очікують від Росії поважати підписані домовленості в рамках ООН, Будапештські домовленості, меморандуми, або інші договори та угоди. Разом ми вирішили, що жодна країна не може піти на перекроювання карти Європи силою.

Я багато разів приїздив до України, тричі за останній рік. Я спілкувався з жінками і чоловіками, які перебували під кулями снайперів на Майдані. Україна звитяжно виступила і сказала своє слово в історії. Вона хоче побудувати справжню демократію, якої у неї поки що не було.

…Мінські угоди, будь-які майбутні угоди з Росією потрібно оцінювати по тому, як РФ виконує ці домовленості, а не по тому, які папери вона підписує. Ми повинні оцінювати Росію за її вчинками, а не за її словами. Не кажіть нам, покажіть нам, президент Путін!»

Президент України Петро Порошенко:

«Я прибув до Мюнхена з яскравими спогадами про минулорічну конференцію. Це було якраз перед тим, як Україна заплатила страшну ціну життями, втраченими на Майдані для того, щоб стати демократичною європейською державою. Я тут сьогодні у Мюнхені надзвичайно гордий за мою країну… Я гордий тим, що Україна довела, що ми боремося за демократичні цінності, що ми віримо у міжнародне право. Ми вірили, що територіальні претензії, агресія належать до минулого, але наразі ці сподівання були розбиті конфліктом, подібного до якого не було роки, якщо не століття. Сьогодні наші колишні стратегічні партнери ведуть війну проти суверенних держав. Роками ведеться пропаганди (з боку РФ) проти колись дружніх націй. Зараз ми зазнаємо впливу російських танків і російської зброї. Скільки ще доказів нам потрібно надати, щоб визнати очевидний факт, що закордонні найманці, російська зброя, зокрема танки, перебувають на нашій території. Я взяв із собою паспорти та військові посвідчення російських солдат, російських офіцерів, які приїхали до нас. Це найкращий доказ агресії та присутності російських військових у нас. Ми робимо багато конференцій, ми хочемо продемонструвати усьому світу російських солдат і офіцерів, які, як вони кажуть, загубилися за багато кілометрів від кордону, зі зброєю, танками, які вбивають наших співвітчизників… Це уже продовжується понад 8 місяців.

1 мільйон переселенців побігли від жахів війни у мирні області України і тільки 70 тис. до Росії. Це дуже легко порівняти. Я би хотів подякувати нашим міжнародним партнерам за гуманітарну підтримку, за допомогу почати нове життя. Надія Савченко – пілот українських ВВС, капітан моєї армії, провела 237 днів у російській в’язниці, куди її забрали з моєї території просто за той факт, що вона захищала свою країну як офіцер. Сьогодні 57-й день її голодування проти її незаконного викрадення та ув’язнення. Цей приклад дуже добре нагадує про Радянську репресивну машину, яка зараз діє проти українського офіцера. Вона – не єдина українка, яку викрали за те, що вона захищала свою країну…

Я знаю, що багато експертів сперечалися щодо надання такої підтримки (підтримки озброєнням) вважаючи, що військова допомога спровокує агресію. Але ми бачимо, що навпаки - нестача захисту сприяє ескалації ситуації… Чим сильніший наш захист, тим ми переконливіші в нашій дипломатії.

Ми суверенна країна, і маємо право на захист… Мінський меморандум – це не буфет у готелі. Це договір, який працюватиме, якщо працюватимуть усі 12 його пунктів… Якщо ви зобов’язалися їх виконувати, то виконуйте усі».

Даля Грібаускайте, президент Литви:

«Проблеми в Україні безпосередньо пов’язані з нашим регіоном тому, що маємо одного і того ж сусіда, який став прямим агресором, який постачає військову техніку на війну та веде себе як терорист. І не тільки на кордоні з Україною. Сьогодні, вчора, два дні тому ми спостерігали величезну концентрацію військових сил і на нашому кордоні в Калінінграді… Демонстрація сили в регіоні продовжується. Це ризик для цивільної авіації, ризик на морі. Це спроби погрожувати нам для того, щоб ми не підтримували Україну. Ми саме так це сприймаємо, але не боїмося. Ми були в такій ситуації 70 років тому, але ми вижили. Тільки тому, що ми не боїмося, ми підтримуємо Україну і український народ і його боротьбу за свободу із сусідом, якого ми дуже добре знаємо.

Кожен раз ми чуємо, що ми не у війні, ми не в стані війни, це не наша справа… Ця риторика (Росії), орієнтована тільки на російську аудиторію. Ніхто більше не вірить тому, про що вони говорять. Це тільки для російських людей, які все ще перебувають у безглуздому стані. Їх усе більше і більше пригнічує власний уряд. Чому це небезпечно? Тому, що ми бачимо шаблон відкритої агресії з елементами параної… Українському народу хочу сказати: не бійтеся! І не думайте, що європейці вас зрадять. Сьогодні є багато спекуляцій, мовляв, про що ж Ангела Меркель розмовляла з Путіним? Але я довіряю їй, тому, що Ангела Меркель ніколи нікого не зрадила. Вона завжди шукає рішень і ніколи нікого не підставляє. Адже якщо сьогодні зрадити Україну і український народ, це означатиме, що ми зраджуватимемо самих себе. Оскільки після України наступними будемо ми. Це історичні уроки, відомі і німецькому канцлеру. Давайте дамо шанс спробам, адже потрібно розуміти, з ким ми маємо справу…»

Саулі Нійністьо, президент Фінляндії:

«Для того, щоб у нас була хороші стосунки з Росією, я знаю, як не повинно бути. Не повинно бути так, коли ми дозволяємо Росії зневажати міжнародні договори, домовленості без наслідків. Ці наслідки повинні бути. І ще один елемент - повністю ізолювати Росію».

Джон Керрі, Держсекретар США:

«Дозвольте мені запевнити всіх, немає ніяких розбіжностей (з ЄС щодо українського питання) - а я чув, що люди намагаються говорити про якісь (розбіжності). Так от, розбіжностей між США і Європою немає. Ми єдині в оцінках того, що немає військового вирішення кризи в Україні, і ми єдині в наших дипломатичних зусиллях… Чим довше триватиме конфлікт, тим більше нам доведеться чинити тиск на Росію і її представників… У нас були дискусії з приводу санкцій: які санкції вводити, коли це робити, в якому секторі перш за все і до якої міри. Але стосовно фундаментальних цілей щодо України ми залишаємося абсолютно єдині, ми хочемо дипломатичного вирішення конфлікту».

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: