Речник АТО в Луганській області Руслан Ткачук: Станом на зараз зі Сватово самостійно виїхало 5 тисяч людей

Речник АТО в Луганській області Руслан Ткачук: Станом на зараз зі Сватово самостійно виїхало 5 тисяч людей

«Це трапилось несподівано, потрібен був час на реакцію. Основні зусилля були сконцентровані на безпеці населення»

Вчора ввечері місто Сватове Луганської області сколихнули потужні вибухи. На складах з боєприпасами сталася пожежа. За попередньою інформацією її спричинив постріл з ракетниці. Всього на складі, за інформацією МВС, знаходилося близько трьох тисяч тонн боєприпасів різної модифікації. На місце події одразу була спрямована комісія Міністерства оборони та Генерального штабу Збройних Сил України. Спочатку Держслужба з надзвичайних ситуацій повідомила про загибель двох і пораненні чотирьох чоловік. Але пізніше стало відомо про поранення восьми людей.

«Главком» зв’язався з речником АТО в Луганській області Русланом Ткачуком, який перебуває на місці події. Він розказав, які заходи вживаються сьогодні, щоб локалізувати пожежу на арсеналі, та куди евакуюють жителів міста.

Пане Руслане, наразі вже відомо про остаточні причини пожежі?

Пройшло розслідування спільної комісії Міністерства оборони та Генерального штабу ЗСУ. Із зовнішнього периметру по військовому арсеналу було здійснено постріл з ракети, в результаті чого відбулась детонація боєприпасів.

Звідки саме стріляли?

Комісія це з’ясовує.

Розкажіть, що це за склад? Яке його призначення?

Це польовий склад ракетно-артилерійського озброєння, там зберігалося близько трьох тисяч тонн боєприпасів. Він був утворений для потреб АТО.

Він кимось охороняється?

Була спеціальна група військовослужбовців, яка здійснювали його охорону та оборону.

Наскільки близько склад знаходиться до житлових будівель? Яка остання інформація про постраждалих?

Склад розташований на околицях, але місто все одно близько, в районі кілометра. На жаль, жертви є. Загинули дві людини. Поранено четверо військовослужбовців та четверо цивільних мешканців. Їм надали медичну допомогу і відвезли до місцевої лікарні.

Як здійснювалась евакуація? Куди вивозять людей?

З міста евакуйовані пацієнти лікарні, будинку пристарілих та школи-інтернату. Станом на зараз з міста самостійно виїхало десь пять тисяч людей. Також вивезено близько двохсот мешканців, 29 військовослужбовців вийшли з території арсеналу. Людей приймають в спеціально обладнаних пунктах в Сєверодонецьку, Лисичанську і Рубіжному.

Можете оцінити, наскільки зруйнована інфраструктура міста?

Мені відомо, що пошкоджено дев’ять п'ятиповерхівок, шість чотирьохповерхівок та двадцять триповерхових будинків. Також було зафіксовано п’ять пожеж в житлових будинках. В зоні можливого ураження відключено газо- та електропостачання. Мобільний зв’язок, як бачите, працює. «Інтертелеком» у мене також працює.

Скільки часу минуло з моменту пострілу до першого вибуху? Чи була можливість не допустити таких масштабів трагедії?

Це трапилось несподівано, потрібен був час на реакцію. Основні зусилля були сконцентровані на безпеці населення. Вибухали боєприпаси, технічна можливість їх гасити, звісно, була. Але фізично до них не можна було під’їхати. І навіть ті гусенечні пожежні машини на базі Т-54 не могли проїхати. Але вони поливають територію. Тільки що я бачив, що дим вже практично не іде, тільки в окремих точках. І якщо вибухи відбуваються, то дуже поодинокі.

Чим конкретно займаються рятувальники зараз?

Відбулася зачистка території, але не на складі, тому що там ще потрібно поливати боєприпаси водою, температура ще не зменшилась в деяких районах складу. А от поруч з арсеналом наші спецслужбовці вже зачищають поля, де розлетілись боєприпаси. Те, що можна загрузити на вантажівки вони забирають. Те, що не можна – залишають, і з ними займаються військові інженери.

Наскільки зараз небезпечна ситуація в зоні вибухів?

Небезпека вже набагато менша, ніж була, скажімо, вчора о 21 годині. Тому що все наростало. Зараз – навпаки, все йде на спад.

Хто здійснює загальну координацію операцією з ліквідації наслідків? Чи є єдиний центр управління?

Створено штаб, який опікується подією. Працює спеціальна комісія Міністерства оборони і ЗСУ, органи обласної військово-цивільної адміністрації. Зокрема, нещодавно прибув і сам губернатор (Георгій Тука, - «Главком»). Зараз місто розділене на шість квадратів, в кожному з яких ситуацію контролюють зведені групи представників ЗСУ та МВС. Працює пункт медичного обслуговування в місцевій гімназії та школі. Окрім цього, медичний прийом дорослого населення проводиться у районній лікарні, а у приміщенні залізничної лікарні - медобслуговування дітей. Функціонує комісія з представників органів влади та місцевого самоврядування, які фіксують руйнування та визначають матеріальні збитки.

Чи приїхав хтось з керівництва з Києва?

Приїхали заступник міністра надзвичайних ситуації і представники Міноборони і Генштабу.

Источник фото: Facebook

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: