«Антиколомойський» день у Раді. Як знезаражували агентів олігарха

ТЕМА ДНЯ
«Антиколомойський» день у Раді. Як знезаражували агентів олігарха
«Слугам народу» допомогли голосами «зі сторони»

Зміни до регламенту, які вкривалися пилом з вересня, раптом виявились терміновими

Верховна Рада з боями прийняла закон про зміни до регламенту Верховної Ради, які мають унеможливити так званий «депутатський спам». Законопроект №1043 «Про внесення змін до регламенту Верховної Ради щодо протидії зловживанням правами народних депутатів у ході законодавчої процедури» був проголосований за основу ще в вересні зі скороченням терміну підготовки. Голосували за нього виключно «слуги народу», але друге читання вперлося в історію з «антиколомойським» законом, який, передусім, направлений на неможливість повернення «Приватбанку» його колишнім власникам, зокрема, Ігорю Коломойському. І сьогодні стало очевидно, що голосів лише пропрезидентської фракції для прийняття цього законопроєкту не вистачить. Бо надто вже багато в ній виявилось лобістів інтересів олігарха.

Більше п’яти не збиратись

Намагання підправити діючий регламент були ще в минулому парламенті – тоді драйвером змін виступав тодішній спікер Андрій Парубій. Свої ідеї  пропонувала місія Європарламенту. Зміни стосувалися різних речей: пропонувалося збільшити кількість пленарних тижнів з двох до трьох на місяць, скоротити кількість комітетів, закрити засідання Погоджувальної ради від преси, знайти засоби боротьби з «законодавчим спамом» та навіть зменшити кількість голосів для прийняття рішень зі 226 до простої більшості серед присутніх в залі. Незважаючи на неодноразові наполягання голови парламенту, депутати тоді поставились до цих пропозицій прохолодно, і вони так і залишились прожектами. 

Коли ж припекло з прийняттям законопроєкту про неможливість повернення націоналізованих банків ексвласникам, зміни до регламенту від «слуг народу», які вкривалися пилом в парламенті з вересня, раптом виявились терміновими. Цей проєкт, вже проголосований в першому читанні, отримав рекордну кількість правок – понад 16 тисяч, з яких 6 тисяч подав колишній нардеп від «Слуги народу» Антон Поляков, а інші – депутати з так званої групи Ігоря Коломойського всередині «Слуги народу». Вмовити їх зняти керівництво фракції не змогло, довелось використовувати хірургічні методи.

 Ігор Коломойський не відмовляється від планів отримати компенсацію за те, що в нього відібрали «Приватбанк» Ігор Коломойський не відмовляється від планів отримати компенсацію за те, що в нього відібрали «Приватбанк»

Терміни розгляду такої кількості правок за повною процедурою оцінювались від «до осені» до двох років. На відміну від законопроєкту про продаж землі, в який Верховна Рада увійшла і вже не могла вийти, необхідність розгляду банківського проєкту не була такою терміновою. Але його прийняття є ключовим для отримання фінансування від Міжнародного валютного фонду. Законопроєкт 1043, що був прийнятий в четвер, вирішує цю та подібні можливі ситуації в майбутньому так.

Стаття 119 регламенту Верховної Ради доповнюється нормою про особливу процедуру розгляду законопроектів. Вона може бути запущена підписами 150 депутатів з подальшим підтвердженням в Раді простою більшістю. Підставою для запуску до такої процедури може бути кількість поправок у кількості, що у п’ять разів або більше перевищує кількість статей проекту первинного законодавчого акту, але не менш як 500 поправок.

Дубинський і Василевська-СмаглюкДубінський і Василевська-Смаглюк разом подали майже 3 тисячі правок

У разі прийняття Верховною Радою рішення про застосування особливої процедури у дводенний строк кожна депутатська фракція та депутатська група має право визначити не більше п’яти поправок, не врахованих головним комітетом, а кожен позафракційний нардеп, поправки якого не враховані головним комітетом, має право визначити не більше однієї своєї неврахованої поправки, на якій наполягає. Фактично акцент розгляду поправок переноситься з сесійної зали до комітетів.

Прикрились карантином

Опозиція прогнозовано підняла галас щодо обмеження прав депутатів. Причому ситуація виглядала двояко: фракції «Європейська солідарність» та «Голос» виступають за прийняття «антиколомойського закону», але не палали бажанням підставляти своє плече задля прийняття змін до регламенту, які б розблоковували його прийняття. «Опоплатформа «За життя» нібито не збиралася голосувати ні за те, ні за інше, а Юлія Тимошенко написала власний варіант банківського законопроєкту. З «групою Коломойського» всередині «Слуги народу» нічого зробити не може навіть президент, тож очевидною була необхідність пошуку голосів на стороні.

Власне, про проблеми стало відомо вже на самому початку позачергового засідання в четвер. Спікер Дмитро Разумков оголосив півгодинну перерву на вимогу фракції «Батьківщина» та групи «За майбутнє» та запросив лідерів фракцій до себе. Перерва затягнулася більш, ніж на півтори години. «ЄС» та «Голос» наполягали на неконституційності змін до регламенту, але при цьому наполягали, аби в тіло законопроєкту або прикінцеві положення були внесені норми щодо його тимчасовості. Тоді гіпотетично вони могли допомогти голосами. Але Разумков відмовив їм в цьому з мотивацією, що це порушуватиме процедуру. Проте пообіцяв, що одразу після оперативного прийняття цього закону буде зареєстрований новий, в якому дія 1043 буде обмежена терміном карантину плюс 30 днів. Також, на відміну він прийнятої сьогодні редакції, буде надана можливість кожному депутату подавати одну поправку до однієї статті законопроєкту. «Але це теж маячня, – розмірковує в розмові з «Главкомом» один з представників опозиції. – Раніше я до однієї статті міг подати кілька дрібних поправок, а тепер змушений буду подавати одну, але величезного розміру».

Але поки це лише обіцянки, а врожай в 242 голосів зміни до регламенту набрали вже сьогодні. «Слуги» дали лише 204, а додали традиційно група «Довіра» (13), позафракційні (10) та досить несподівано частина «Опоплатформи «За життя» (15). Представники останньої напередодні жваво розповідали узурпацію влади через цей проект, але після голосування пояснювали його благим намаганням розблокувати роботу парламенту. Ніби саме ця політсила й не блокувала його перед цим тисячами правок, поданих до законопроєкту про ринок землі. В ОПЗЖ також запевняють, що владна більшість пообіцяла їм прийняти закон про опозицію, за яким та зможе брати участь в змінах до регламенту та формуванні  порядку денного. Але знову ж – це поки лише обіцянки.

Тепер справа за профільним комітетом з питань фінансів, податкової та митної політики, в якому розглядатиметься банківський законопроєкт, заради якого весь цей бій й затівався. Раніше комітет, м’яко кажучи, не надто поспішав з цим. Його голова Данило Гетьманцев анонсував засідання, де тисячі правок будуть зводитись у таблицю, на вівторок наступного тижня. За попередніми прогнозами депутати в комітеті будуть розглядати поправки до кінця наступного тижня, після чого гіпотетично можна буде скликати наступне позачергове засідання, аби спочатку «збити» всі постанови про скасування прийнятих регламентних змін, які можуть з’явитись, а потім вже розглядати власне проєкт про банки. Можна не сумніватись, що один з основних його «спамерів» Олександр Дубінський, який є заступником голови комітету, влаштує власне шоу. Він вже розкрив підступні плани влади, що нинішній «антиколомойський» законопроєкт буде відкликаний, а замість нього внесений інший, який вже не буде заплямований нинішніми 16 тисячами правок.    

Павло Вуєць, «Главком»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: