«Чорна бухгалтерія» Партії регіонів. Детективи отримали доступ до рахунків Охендовського

«Чорна бухгалтерія» Партії регіонів. Детективи отримали доступ до рахунків Охендовського

Суд надав детективам НАБУ доступ до рахунків глави Центрвиборчкому у трьох банках

Детективи НАБУ перевірять, чи отримував голова Центрвиборкому Михайло Охендовський 60 тис. доларів від Партії регіонів напередодні парламентських виборів чотирирічної давнини. Суд надав детективам доступ до його рахунків у трьох банках.

Національне антикорупційне бюро гортає «амбарну книгу» Партії регіонів. Так у ЗМІ називають рукописні документи, що спливли у цьому році та є по суті непублічною бухгалтерією Партії регіонів. Видаткові документи, які нараховують 585 аркушів формату А4, охоплюють тіньову фінансову звітність провладної політичної сили за 2007 – 2012 рік.

У травні майже одночасно цей компромат двома частинами передали правоохоронним органам народний депутат Сергій Лещенко та колишній заступник голови СБУ Віктор Трепак. Джерела походження папірців вони не розкрили, але для НАБУ цих документів виявилось достатньо для початку розслідування.

Як можна дізнатись з матеріалів кримінального провадження, які частково розкриваються  у Єдиному реєстрі судових рішень, загальна сума неофіційних виплат, переданих Партією регіонів народним депутатам, членам Кабінету Міністрів, Вищої ради юстиції, військовослужбовцям вищого офіцерського складу військових формувань та іншим службовим особам перевищує 10 млрд. гривень.

«Чорна бухгалтерія» Партії регіонів - це скановані копії документів, що за своєю структурою нагадують облікові листи, та містять відомості про дату, прізвище особи, суму коштів, підпис, уточнюється в матеріалах розслідування. Обліком надходження та використанням коштів на надання неправомірної вигоди займалися представники фінансового департаменту Партії регіонів.

Раніше у ЗМІ вже були частково оприлюднені деякі з цих документів з іменами близько 200 отримувачів фінансування партії Януковича. Серед реципієнтів виявилися прізвища та ініціали, які повністю збігаються з прізвищами колишнього депутата Володимира Сівковича, екс-міністра юстиції Олени Лукаш, екс-міністра закордонних справ Леоніда Кожари, колишніх і діючих депутатів, політтехнологів Олексія Мустафіна і Володимира Грановського, керівника Центрвиборчкому Михайла Охендовського.

Наприклад, у червні 2012 року отримувачу на ім`я «Охендовський М.В.» регіонали перерахували в якості «командировочных» 1525 доларів.

Як з`ясувалось завдяки кримінальному провадженню, яке цитується у реєстрі судових рішень, протягом літа – осені 2012 році людина з таким же ім`ям отримала набагато більше від провладної партії – близько 60 тис. доларів. 1525 доларів були перераховані у червні 2012 року, 8303 – у липні, 4762 – у вересні, 47144 – у жовтні. Щоразу призначення цих виплат позначалося у тіньовій фінансовій звітності, як гроші на відрядження.

Отримавши ці дані, детективи Національного бюро вирішили перевірити, чи мають стосунок виплати людині на ім`я Охендовський М. В. до статків діючого голови Центрального виборчої комісії Михайла Володимировича Охендовського.

Нагадаємо, чотири роки тому – у період цих виплат в Україні відбулись парламентські вибори, на яких регіонали отримали перемогу і найбільше представництво у Верховній Раді.

Детективами Національного антикорупційного бюро вже призначено судово-почеркознавчу експертизу, в ході якої має бути визначено, чи ставив Охендовський свої підписи у облікових листах «чорної бухгалтерії» Партії регіонів.

Крім того, згідно з даними судового реєстру, 29 серпня НАБУ попросило суд надати доступ до рахунків високопосадовця за період з початку 2004 року до середини 2016 року у трьох банках: «Промінвестбанк», «Райффайзен Банк Аваль» та «Приватбанк».

«Існує необхідність встановити факти надходження на банківські рахунки (Михайла Охендовського) коштів від третіх осіб, пов'язаних з Партією регіонів, її членами та/або представниками, та перерахування коштів третім особам в інтересах Партії регіонів, її членів та/або представників, обставини витрачання (Михайлом Охендовським) коштів у службових відрядженнях, а також придбання ним матеріальних цінностей з використанням банківських рахунків протягом усього періоду його перебування на посадах члена та Голови ЦВК», - сказано в судовому клопотанні, поданому в інтересах НАБУ.

Михайло Охендовський у лютому 2004 року був призначений Верховною Радою членом Центральної виборчої комісії, після чого двічі перепризначався у склад ЦВК. 6 липня 2013 року чиновника було обрано Головою Центральної виборчої комісії.

Суд задовольнив клопотання та зобов’язав банківські установи надати доступ до інформації про час, місце та обставини відкриття та використання Охендовським банківських рахунків в зазначених банках, суми грошових коштів, що зберігались, зараховувалися або списувались з відповідних рахунків, іншу інформацію.

Суд надав дозвіл, обмеживши часові рамки періодом з 17 лютого 2004 року по 12 липня 2016 року.

Нагадаємо, народний депутат Сергій Лещенко на прес-конференції, присвяченій оприлюдненню документів із так званої «чорної бухгалтерії» Партії регіонів, заявив, що у 2012 році, напередодні виборів до Верховної Ради, Партія регіонів давала хабарі членам Центрвиборчкому.

У свою чергу голова Центральної виборчої комісії Михайло Охендовський раніше спростував оприлюднену інформацію про те, що Партія регіонів у 2012 році виділяла кошти на підкуп членів ЦВК. «Ніколи ніяких хабарів ні від кого за роки роботи в ЦВК Михайло Володимирович Охендовський не брав і не отримував», – сказав він. Охендовський підкреслював, що готовий дати будь-які пояснення правоохоронним органам у разі виникнення у них питань.

Як повідомлялося, найбільші суми з партійної каси «регіоналів» виділялися на просування «регіоналів» в ЗМІ. Так, наприклад, лише для «піару на Інтері» політтехнолог Володимир Грановський отримав $2 млн. Фінансувалися навіть політичні конкуренти. Так, Партія регіонів «інвестувала» на виборах 2012 року «Нашу Україну» і Компартію.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: