Сподіваємось, нас є 40 мільйонів. Чого чекати від Всеукраїнського перепису-2020

демографія
Сподіваємось, нас є 40 мільйонів. Чого чекати від Всеукраїнського перепису-2020
Станом на грудень 2016 року кількість населення України становила близько 42,6 мільйонів. Це без урахування тимчасово окупованих Криму та частини Донбасу
Фото: ТСН

Директор інституту демографії Елла Лібанова: Вартість майбутнього населення оцінюється у 3 млрд гривень

Кабінет міністрів схвалив рішення про проведення пробного перепису населення в Оболонському районі Києва та Бородянському районі Київської області у 2019 році. Цей перепис має передувати Всеукраїнському перепису, який уряд планує здійснити у 2020 році.

Останній всеукраїнський перепис населення в Україні проводився 17 років тому. За його даними, в державі проживало 48 млн 457 тис. осіб. Черговий плановий перепис мав відбутися сім років тому, але через брак коштів влада відкладала цю справу.

Заступник міністра з питань окупованих територій Георгій Тука констатує, що рішення уряду викликало хвилю «зради» в соцмережах. Мовляв, чому не проводили перепис у належні строки? На своїй сторінці у Facebook Тука поділився враженнями від зустрічі з головою Державної служби статистики Ігорем Вернером. «За оцінками Держстату, сама процедура перепису буде тривати приблизно місяць. Обробка отриманих даних – близько одного року.
Аби мінімізувати нашу улюблену «зраду», Держстат зараз веде переговори з багатьма міжнародними організаціями, вивчаючи досвід проведення перепису в умовах воєнного конфлікту і планує запросити міжнародних спостерігачів для об’єктивного висвітлення самої процедури», – написав Тука.

Станом на грудень 2016 року кількість населення України становила близько 42,6 мільйона, кажуть дані Держстату. І це без урахування тимчасово окупованих Криму та частини Донбасу. В інтерв’ю «Главкому» член міжвідомчої комісії з проведення перепису населення, директор Інституту демографії та соціальних досліджень Елла Лібанова розповіла про те, для чого проводити пробний перепис, як експерти рахують чисельність мешканців України за відсутності перепису і чим новий перепис докорінно відрізнятиметься від минулих досліджень.

Фото: dt.uaДиректор інституту демографії Елла Лібанова. Фото: dt.ua

Кабмін схвалив рішення про проведення пробного перепису населення в Оболонському районі столиці і Бородянському районі Київської області в 2019 році. Що означає пробний перепис і яка його головна ціль?

Відпрацювання інструментарію. По-перше, перевіряється реакція населення на питання переписного листа. Якщо люди не хочуть відповідати на якесь питання, або переписувач відчуває, що відповідь не щира, тоді треба думати над зміною формулювання питання.

По-друге, відпрацьовуються методи реєстрації відповідей. Досі всі переписи населення в Україні (включно із переписом 2001 року) передбачали первинну реєстрацію тільки на папері. Тобто приходив переписувач до родини, заповнював переписний лист на папері, потім цей переписний лист перевозили фізично до Києва. У столиці зібрана з усієї України інформація акумулювалася, переносилась на машинні носії і потім  оброблялася. Тепер плануються сучасні методи: інтернет реєстрація, і другий, головний - заповнення переписних листів на електронних носіях інформації, хоча в окремих випадках припускатиметься і заповнення паперових переписних листів.

Яким чином?

Приходитиме переписувач до житла і заноситиме інформацію до планшета одразу на місці, без паперової роботи. Завдяки тому, що не треба буде додатково переносити на машинні носії і контролювати інформацію, можна очікувати велику економію і трудових витрат, і відповідно часу. Але все ж найдешевший варіант самостійна реєстрація онлайн. Але я боюся, що сьогодні не всі жителі України готові до цього.

Пробний перепис – це звичайна практика перед Всеукраїнським?

Так, проведення таких пробних обстежень є звичним етапом перед проведення будь-яких масштабних опитувань, а переписів і поготів.

Чому урядовці визначили один район у Києві і другий в Київській області?

Винятково з міркувань зручності. Самі по собі поселення чи райони не мають принципового значення, потрібно тільки охопити і містян, і селян.

Ви входите до міжвідомчої комісії з проведення перепису. В чому полягатиме наукова підтримка Державної служби статистики?

Ми допомагали формулювати питання і так звані підказки до переписного листа. Зокрема, щодо визначення етнічної приналежності українців. Це було доволі складне питання, але ми начебто з ним впоралися. Далі ми допомагатимемо при оброблені, аналізі результатів перепису.

В чому полягала складність?

Доволі просто визначитись із українцями, росіянами, білорусами, іншими відносно численними національностями. Але до переліку необхідно включати і малочисельні групи, деякі за даними перепису 2001 року налічували в Україні лише декілька осіб. Проте, принципово важливо дати можливість кожному визначити свою етнічну належність відповідно до власного розуміння.

Чи можна було використати електронні засоби під час планового дослідження, яке мало відбутися у 2011 році?

В принципі, так. Але, чесно кажучи, тоді не так поширено було користування IPad, наприклад.

Яка причина того, що в Україні вже сім років не проводиться плановий Всеукраїнський перепис?

Є офіційна версія –  не вистачало коштів. Яка справжня причина? Можливо, є певні застороги щодо визначення електорального контингенту.

Влада боїться шокуючих результатів такого дослідження?

Ні. Просто проведення перепису дає максимально точну інформацію про чисельність і склад населення не тільки в масштабах всієї країни, а й по кожному поселенню, що практично унеможливлює будь-які маніпулювання з даними кількості населення. 

Про які маніпуляції ідеться?

Наприклад, про збільшення чисельності виборців у певних електоральних округах, дільницях.

Останній всеукраїнський перепис населення в Україні проводився 17 років томуОстанній всеукраїнський перепис населення в Україні проводився 17 років тому

Яка вартість Всеукраїнського перепису?

Близько 3 млрд грн.

Ця сума може змінитися до 2020 року?

Не думаю, хіба що через значну зміну курсу гривні, оскільки техніка закуповується за валюту.

Щороку Державна служба статистики проводить оцінку кількості населення за певною формулою. Що це за формула? Наскільки великою є похибка в результатах цих оцінок?

Це доволі просто. Є інформація про статево-віковий склад населення по однорічних вікових групах. Тобто про чисельність осіб 16,17,18,…38,39 років тощо. Є інформація про померлих у кожному віці впродовж року. Тобто можна визначити, наскільки зменшилась чисельність, наприклад,  осіб у віці 40 років. сказати, що чисельність 40-річних зменшилась на якусь певну кількість. Далі методом пересування (40-річні стають 41-річними) визначаємо чисельність населення у кожному віці. Чисельність немовлят визначається за інформацією про народжуваність і смертність дітей до 1 року. Вносяться певні корективи, пов’язані із приїздом до України та виїздом за кордон. І, власне, саме з обліком міграції і пов’язані проблеми, до речі не лише в Україні, а всюди. 

Якою є похибка дослідження?

Похибка визначається відповідно до обсягу вибірки, його частки у генеральній сукупності. Перепис же збирає інформацію про все населення, тобто оперує даними про генеральну сукупність. Тому мова може йти лише про помилки, пов’язані із тим, що частина (досвід показує, що дуже невелика) з різних причин не бере участі в переписі. Не варто виключати і того, що хтось може повідомити неправдиву інформацію про себе або про членів своєї родини, наприклад, зареєструє свого родича, який працює за кордоном, як працюючого в Україні.

Скільки людей зараз проживає на території України за такою формулою?

Я сподіваюся, що 40 млн жителів. Це станом на 2017 рік.

А як дослідники рахуватимуть кількість населення України в Криму і на окупованій частині Донбасу? Чи ці регіони «випадають»?

Міжнародна практика говорить про недоцільність спроб проведення перепису на територіях, що не підконтрольні владі країни через відсутність безпеки як переписувачів, так і тих жителів, які погоджуються надавати про себе інформацію. Тому, якщо до 2020 року нічого зміниться і Крим та окупована частина Донбасу не повернуться, перепис, на мою думку, на цих територіях проводити не варто. Мова може йти тільки про оцінки.

Ваш заступник Олександр Гладун в одному з інтерв’ю розповідав що Державна служба статистики вже зараз працює над формуванням переліку запитань для мешканців України. Але ж законодавство визначає перелік запитань. Потрібні якісь зміни?

Власне, питання переписного листа вже визначені і я не бачу необхідності їх змінювати.

Впродовж якого часу проводиться дослідження, як швидко будуть оприлюднені його результати?

Наприклад, у Канаді результати перепису обробляються кілька років. Переконана, що Україна справиться значно швидше, чому сприятиме використання сучасних методів збирання інформації.

Окрім Канади, якою є міжнародна практика?

Наразі широко використовуються електронні носії, що значно прискорює оброблення інформації. Українські статистики уважно вивчають досвід інших країн щодо проведення переписів, з’ясовують проблеми, що виникали, і намагаються їх уникнути. Наприклад, у Польщі виявився занизьким обсяг пам’яті та акумуляторів  IPadів, що використовувались. В Україні передбачено закупівлю більш потужного обладнання.

Михайло Глуховський, «Главком»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: