«Геній фюрера». Як руйнується фасад економіки Росії

«Геній фюрера». Як руйнується фасад економіки Росії
ntv.ru

Всього за два роки режим Путіна зумів зменшити розмір економіки «наддержави» більш ніж в два рази

Публікація даних про стан економіки РФ у першому півріччі 2016 року виправдала найбільш песимістичні прогнози експертного співтовариства.

У другому кварталі ВВП Росії впав на 0,6% в порівнянні з тим же періодом минулого року.

Для порівняння: ВВП 28 країн Євросоюзу в другому кварталі 2016 року зріс на 1,8% в порівнянні з аналогічним періодом 2015 року. А ВВП 19 країн Єврозони збільшився на 1.6%. ВВП США за той же період виріс на 1,2%. ВВП Китаю в 2 кварталі виріс на 6,7% в порівнянні з 2 кварталом 2015 року.

Російський експорт у першому півріччі 2016 року знизився в порівнянні з тим же періодом минулого року на 29,7% і склав $127,7 млрд. Імпорт впав на 9,5% ($83,6 млрд). Таким чином, хоча за рахунок експорту енергетичної сировини позитивне сальдо торгового балансу Росії і зберігається, але зменшення товарообігу можна вважати катастрофічним: у січні-червні  поточного року баланс склав $44,1 млрд (зниження на 50,6% в порівнянні з січнем-червнем 2015).

Проте, в цьому немає нічого дивного.

Ще в січні міністр фінансів РФ Антон Силуанов заявляв, що бюджет країни зводиться виключно при ціні бареля в $82. В кінці липня ціна бареля коливалася нижче $42. У грудні минулого року діючий бюджет приймався з розрахунку, що долар США коштуватиме в середньому 63,3 рубля. Приблизно таким курс тримається і половину літа при поступовому зростанні ціни на нафту на чверть. Відповідно, дефіцит становив $91,35 млрд. Або – 9,34% ВВП. Але не 3%, на яких продовжував наполягати Путін. І не 3,5% після коригувань.

Тепер подивимося на прогноз ВВП на 2016 рік, зроблений економістом Владиславом Іноземцевим, - це 77 трлн 200 млрд рублів при річному середньомукурсі в 79 руб за $1.

maxresdefaultСлова Медведєва про відсутність коштів в бюджеті Росії стали крилатими

Виходить, за підсумками 2015 року з проекцією в 2016 рік, що ВВП РФ в номінальному доларі «завалився» за трильйон і склав $977,2 млрд. «Геній фюрера» всього за два роки - з січня-2014 по січень-2016 – зумів зменшити розмір економіки своєї омріяної «наддержави» більш ніж в два рази.

У номінальному доларі ВВП Росії в 2013 році становив $2,1 трлн, а сьогодні - $977,2 млрд, а це скорочення більш ніж у двічі.

Величезний дефіцит бюджету в $91,35 млрд - лише верхівка айсберга, на який напоролася російська господарська система. Зараз дірку заливають грошима Резервного фонду – і незважаючи на обговорюваний черговий секвестр (йдеться про зменшення ключових статей соціальних витрат чи не на 40%!) його буде в основному вичерпано до пізньої осені поточного року.

Слід звернути увагу на чинники, які діють вже зараз.

Дисонансом звучать виступи Силуанова і його ж оцінка проекту бюджету. Бюджет зверстаний виходячи з прогнозу в $50 за барель, а міністр говорив про балансування бюджету при ціні в $82. Виходить, він проговорився? Адже ясно, що при такій величезній різниці йдеться не про нинішній затверджений дефіцит у 3% ВВП.

За словами самого Путіна в квітні 2014 року, доходи бюджету РФ від продажу нафти і газу складають 47,9% від усіх надходжень до скарбниці. Хоча Путін і відомий брехун, і явно не сказав про складніші ефекти (в даному випадку, про те, як саме видобуток, дистрибуція і експорт енергоносіїв стимулює інші галузі і обсяг податків, який з них збирається), візьмемо цей показник за точку відліку.

Таким чином, розрахований по середньому між прогнозними і поточним курсами обсяг доходів збалансованого бюджету РФ у $93,8 млрд за ціни бареля в $82 складається з податку на видобуток корисних копалин і експортного мита, сплачуваних нафтогазовим бізнесом.

Що відбувається при ціні бареля в $50? Залишається $57,13 млрд надходжень.

А що відбувається при ціні в $28? Залишається лише $32 млрд.

Виходить, що тільки нинішня ціна нафти (а з нею пов'язана і ціна газу, і ціна експортованих суміжних продуктів) впливає на доходи бюджету РФ таким чином, що надходження від цієї галузі скорочуються майже в три рази (2,93 рази)!

А це означає, що середній дефіцит бюджету тільки в аспекті зниження нафтових доходів - 31,54%.

Однак, проявимо милосердя. Можна було б ефектно написати, що в 2016 році російська держава втратила 52% своїх доходів, але це було б некоректно. Врешті-решт, є також інші джерела, а також резерви.

Наприклад, за словами екс-заступника голови Центробанка РФ Сергія Алексашенко, в доходах бюджету міститься спеціальний фонд, яким розпоряджається особисто Путін за власним розумінням у разі загострення соціально-політичної ситуації в регіонах. Це 500 млрд рублів ($6,36 млрд за поточним курсом), які чіпати не можна, а його джерела - конфіскація пенсійних накопичень громадян і секвестр витрат. Це приблизно 0,17% ВВП. Ніби дрібниця, але не в нинішній ситуації. Однак, раз чіпати її не можна, значить, її логічно записати в дефіцит.

75_mainКубанські фермери, які виїхали на тракторах протестувати до Москви

Далі – існує внутрішній борг уряду Росії (переважно, облігації федеральної позики) в 7 трлн рублів. Уряду вигідно девальвувати рубль, щоб позбутися цього боргу. Дещо несподівано - в плані темпів витрачання, а не самої необхідності їх використання - проявилася проблема із Резервним фондом і Фондом національного добробуту. Не дарма автор російської фінансової моделі Олексій Кудрін запропонував просто об'єднати їх назад в Стабфонд (як було колись), оскільки незабаром знадобляться всі їхні кошти.

Поки що для підтримки штанів працює та комбінація, що і з інтервенціями Банку Росії, - за складними схемами великим корпораціям продаються долари. Ці маніпуляції  не одразу, а то і взагалі не відбиваються на показнику резервів, оскільки форма інтервенції - цінні папери. Ніби «раптово» знаходяться рублі - прямо поруч з «друкарським верстатом»...

Уже в лютому не тільки офіційні особи, а й великі банкіри перестали заперечувати наявність масштабної кризи в банківській системі Росії.

Так, «раптово» було виявлено приховані витрати на суму $18,54 млрд. Ці гроші колись було витрачено через Внешэкомбанк (ВЕБ) на потреби Олімпіади в Сочі. А віддавати їх необхідно переважно у конвертованій валюті.

veb1

Це компенсації іноземним агентам.

Це Vimpelcom Ltd, яка прийшла до мирової угоди з позивачами з США і Нідерландів, що викрили її в хабарництві - $795 млн.

Це узгоджене рефінансування ВЕБ - $2,2 млрд. Всім відомо, що проблему воно не вирішує. За ще однією програмою залишається знайти близько $15 млрд. Скоро стане ясно, що взяти їх вже немає звідки.

Оскільки біда не приходить сама.

1) Непрозоре кредитування і розміщення депозитів в держсекторі і установах з державною участю - $8,88 млрд.

2) Розкрадання і шахрайства в банках і інших фінустановах РФ - $5,64 млрд

3) фактичні втрати, заморожені кошти, «погані» борги - $2,25 млрд

4) Тепер, власне, «дірка» без урахування  проблем ВЕБа. «Дірка» - термін, який офіційно застосовується ЦБ РФ і Агентством страхування вкладів Росії (АСВ), що означає різницю між активами і зобов'язаннями установи на користь останніх. Її обсяг - 413 млрд рублів або $6 млрд.

5) Компенсації Агентства страхування вкладів склали 235 млрд рублів або $3,43 млрд. Звідки ж АСВ, кошти якої вичерпалися ще в на початку 2015 року взяло гроші? За поясненнями керівнцицтва 900 млрд рублів ($13 млрд) це кредит, що надійшов з Банку Росії. А той де їх взяв, раз показник резервів ЦБ такий стабільний? Часом, не в резервних фондах?

Зрозуміло що там, раз Резервний фонд йде на погашення дефіциту бюджету, а у другій резервній установі, Фонді національного добробуту залишилося всього 2 трлн ($29,2 млрд) «незадіяних» коштів!

Та зауважте, навіть дірку в банківській системі не вдалося затягнути – залишається дефіцит в $2,57 млрд. Тепер зрозуміло, чому Кремль носиться по всьому світу, намагаючись продати євробонди на все ту ж суму в $3 млрд, яку намагався вичавити з України? Чому «Газпром» намагався (і частково небезуспішно) таємно позичити грошей у Банку Китаю?

Але і це ще не все.

1) Стягнення і відмова у вимозі стягнень. Це складна матерія, але суть наступна - банки і їхні боржники тонуть в павутині процесів, намагаючись компенсувати свої непідйомні реальні збитки. Загальна сума цих, як успішних, так і не дуже позовів - $290 млн.

2) Додатково російську фінансову систему гризе банкрутство «Трансаеро». Загальна сума претензій кредиторів - 250 млрд рублів або $3,65 млрд. На даний момент шість найбільших банків намагаються відсудити приблизно $444 млн.

3) Основним кредиторам довелося реструктурувати 80% заборгованості багатостраждального «Мечела» і вивести погані активи Банку Москви в новий банк. Разом - $5,33 млрд.

Таким чином, сума перелічених проблем ($43,6 млрд) мінус узгоджене фінансування «діри» російського ЗЕБ ($2,2 млрд) складає $41,4 млрд.

На 1 серпня 2016 року на рахунках Резервного фонду – лише $38,18 млрд.

На 8,4% менше...

Тепер увага - все вищесказане не стосується дефіциту бюджету.

А бюджетний дефіцит з поточними і перспективними цінами на нафту наростає (+ 1% ВВП). І на антикризовий план в цілому потрібно 800 млрд рублів, в цьому році вже не вистачає 130 млрд з 250 млрд рублів і міністр Силуанов просить відкоркувати той особливий президентський фонд в бюджеті, розрахований на політичну підтримку мас.

Однак, і це все ще не остаточний розмір «дірки».

Так, прострочена заборгованість росіян за кредитними картками зросла на 46% і досягла 230 млрд рублів. Такі дані представлені в дослідженні колекторської компанії S.C.C.

А прострочена заборгованість іноземних юридичних осіб перед російськими банками станом на січень 2016 року складала 452,8 млрд руб. Більшу частину зростання простроченої заборгованості забезпечили п'ять банків: ВТБ, Банк Москви, Промсвязьбанк, Сбербанк і Газпромбанк.

При цьому заборгованість регіональних і місцевих органів самоврядування до 2017 року сягне 1,7 трлн (дані рейтингової агенції S&P).

Це ще додатково 2 трильйони 246 мільярдів рублів або $34,5 млрд. Або 47,7% другого резервного фонду – Фонду національного добробуту, де станом на 1 серпня нібито лежать $72,7 млрд. Щоправда, іронія в тому, що цей фонд призначено для вирішення проблем («інвестицій», «проектів») ключових державних корпорацій, а не пересічних росіян, які стоять на краю прірви боргів.

Відповідно, загальний масштаб дірки («розрив») в державних фінансах та банківській системі Росії складає приблизно $76 млрд.

Це - згідно з прогнозним обсягом і курсом на 2016 рік – більш як 7,5% ВВП

Або 36% доходів федерального бюджету

Або в 1,7 рази більше, ніж військовий бюджет Росії в цьому році.

Санкції - так, їх ефект помітний. Але - вторинний.

Головна причина формування фінансової прірви РФ у тому, що фінансова система Росії криміналізована, вузьке коло друзів диктатора акумулювало всі багатства країни і вивезло майже все, що можна було перетворити на західні валюти, цінні папери і нерухомість.

Так, Агентство зі страхування вкладів заявило, що збитки від незаконної діяльності банкірів в минулому році перевищило 550 млрд рублів ($8,2 млрд), і це відповідає викладкам, приведеним у цьому аналізі. Але нехай – це ж минулий рік .

Банківська система Росії (незважаючи на те, що «Бінбанку» інгушського діяча Михайла Гуцерієва вдалося розмістити євробонди банку на $150 млн) продовжує вмирати (це визнає як екс-мер Москви Юрій Лужков, так і один з найбільших банкірів Олег Тіньков).

Програми реанімації ВЕБ та «Трансаеро» виглядають нереально. Проблеми тільки української дочки ВЕБ - «Промінвестбанку» - «важать» $650 млн. Приватні та корпоративні інвестори втекли з іншої дочірньої компанії ВЕБ – так званого «Російського фонду прямих інвестицій», управління нею повністю перекидають на державу. Стала недоступною і програма імпортозаміщення в промисловості. ВЕБ спішно продає і ліквідує частки в іноземних активах. Ціна утримання його на плаву лише в поточному році - $5 млрд.

Але системні банки (ВТБ, Сбербанк, «Россельхозбанк» і ін.) - це при тому, що частина з них знаходиться під санкціями - видають кредити, перспектива яких у зв'язку з російською ситуацією і практикою є вкрай сумнівною. Навіть голова Центробанку РФ Ельвіра Набіулліна жорстко попередила банки про те, що не слід будувати «потьомкінські села».

avto-kredit-vtb-24

Тим часом повільне, але масштабне падіння банків триває. Ще чотирнадцять фінустанов фактично ліквідовується, п'ять визнано ненадійними. 25 березня заступник міністра фінансів Олексій Мойсеєв визнав - «Ми входимо в ситуацію зі структурним дефіцитом ліквідності. Це викликано в першу чергу витратами федерального бюджету, які фінансуються за рахунок Резервного фонду».

Що і треба було довести - банківська система Росії порожня, як красива коробка з-під цукерок, в якій  нічого немає. Навіть антимонопольна служба РФ вважає, що рівень одержавлення економіки країни досяг «червоної риски».

Симптоматично: як в самій Росії, так і в середовищі російських фінансових підприємств за кордоном почалися цікаві історії. Свого часу на слуху був банк, згадуваний в зв'язку з кредитом, виданим Марін Ле Пен (зрозуміло, банк це всіляко заперечує)? Власне, це Перший Російсько-Чеський Банк (ПЧРБ), у якого була «дочка» в Празі - Європейсько-Російський Банк (ЄРБ). Так ось, Банк Росії прийняв рішення про призначення тимчасової адміністрації в ПЧРБ і введення тимчасової адміністрації з 24 березня. Там взагалі висить якийсь дикий кредит (1,6 млрд рублів), який цей банк брав у... Ірану! А чеський регулятор фактично взагалі знищив ЄРБ. Історія сумна: там раптово вирішили що частина його кредитів є сумнівними. Від цієї контори намагаються відхреститися куратори російського тероризму в Україні – такі як Олександр Бабаков та «екс-прем’єр ДНР» Костянтин Малофєєв.

Тим більше, що навіть щедрого російського платника податків тепер не вистачає на всіх. Саме з цією обставиною пов'язана паралізуюча Мінкульт РФ «справа реставраторів», адже за нею, як виявилося, стоять дуже великі фігури, для яких міністр Мединський хтось на кшталт офіціанта. У зв'язку з цією аферою, в рамках якої воюють між собою ФСО і ФСБ заарештовано найбагатшу людину Санкт-Петербурга Дмитра Михальченка. Паралельно, ректор Гірничого університету, де «захищався» президент Путін, Володимир Литвиненко, став одноосібним власником проекту Сестрорецкого намиву «Новий берег» вартістю понад 300 мільярдів рублів ($4,47 млрд!) - після того, як з цього проекту раптово вийшов найбагатший бізнесмен Росії Леонід Міхельсон (партнер обкладеного санкціями друга Путіна Генадія Тимченка).

Частота подібних історій наростає через різке скорочення кормової бази режиму. Здивувався навіть Дмитро Медведєв, коли виявилося, що з 117 млрд рублів субсидій, призначених для підтримки аграріїв в регіонах «дійшло» тільки 20 млрд. Іншими словами - або реальних грошей немає, або їх вже вкрали.

Тому держава вичавлює останні соки з малого і середнього бізнесу: новими правилами Росстату йому фактично заборонено показувати збитки. Також спонсорами розкоші, в якій купається найбагатше в світі російське федеральне чиновництво (до речі, його реальні зарплати з початку року знову зросли) стануть пенсіонери. Міністр економіки Улюкаєв і тимчасова адміністрація ВЕБ вже розраховують витратити приблизно 500 млрд рублів ($7,5 млрд) з недержавних пенсійних фондів як на вирішення проблем цього банку, так і на приватизацію держпідприємств, які не бажають купувати іноземці через загальну токсичність російських активів. Тому «Татнефть» почасти глумливо запропонувала викупити у держави багатостраждальну «Башнефть» за $6 млрд, поки є гроші. В липні за $10 млрд де-факто своїм проданий пакет акцій «Алроси». Але це мало що змінює.

Адже навіть АСВ визнало ту сумну обставину, що з 786 мільярдів рублів ($12 млрд) спрямованих на санацію банків було повернуто всього ... 7,7% коштів.

Російська економіка перетворилася в тріснуту шкаралупу порожнього горіха

Тому багатостраждальний бюджет у Кремлі продовжуватимуть публічно і непублічно різати і надалі, намагатися продати китайцям невеликі пакети акцій великих держкорпорацій. І потихеньку девальвувати рубль.

Згідно зі свіжими даними моніторингу Вищої школи економіки, 23,2% росіян назвали себе жебраками, а ще 41,4% повідомляє, що їм більше не вистачає грошей на одяг і їжу. Разом - 64,5%. Або практично дві третини населення. А хто ж знаходиться в останній третині?

Чиновники і силовики.

Як в Україні зразка 2013 року.

Максим Михайленко, для «Главкому»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: