Герой України з російським дипломом. Що відомо про нового командувача сил АТО

Лінія фронту
Герой України з російським дипломом. Що відомо про нового командувача сил АТО

Чому саме Михайло Забродський

Сили АТО отримали нового командувача – генерал-лейтенанта Михайла Забродського. До сьогодні військовий був командувачем десантних військ української армії, отримав звання Герой України за відомий рейд 95-ї бригади в тил ворога на Донбасі. Військової справи навчався у Росії та США, а служити почав ще за радянських часів. Призначення новим командувачем сил АТО Забродського в Міноборони пояснюють плановою ротацією.

Хто такий Михайло Забродський та чому саме його призначили новим командувачем антитерористичної операції на Донбасі

Сили АТО отримали нового командувача – генерал-лейтенанта Михайла ЗабродськогоСили АТО отримали нового командувача – генерал-лейтенанта Михайла Забродського

Михайло Забродський народився у сім’ї військових у Дніпрі. Після закінчення школи з 1989 по 1994 роки отримував військову освіту в престижній Військово-космічній академії імені О. Ф. Можайського, яка готує офіцерів для космічних військ Міноборони Росії.

Після закінчення навчання Забродський упродовж п’яти років проходив військову службу за контрактом у Російській Федерації.

Після повернення до України почав службу в 95-й окремій аеромобільній бригаді.
У 2005-2006 роки Михайло продовжив навчання, був слухачем Командно-штабного коледжу армії США. До речі, генерал-лейтенант вільно володіє англійською мовою .
У березні 2015 року Забродського призначили командувачем Високомобільних десантних військ України.

Починав службу в Україні з нуля

Після повернення до України почав службу у 95-й окремій аеромобільній бригаді на посаді командира взводу. Це найнижча посада для офіцера.

Уже у 2009 році у званні підполковника був начальником штабу і першим заступником командира 95-ї окремої аеромобільної бригади. Восени 2009 року призначений на посаду командувача українського контингенту, що входить до складу українсько-польського миротворчого батальйону («УкрПолбат») у Косово, основу якого складали військовики 95-ї окремої аеромобільної бригади 8-го армійського корпусу Сухопутних військ ЗСУ.

У січні 2013 року Забродського було призначено командиром 95-ї окремої аеромобільної бригади.

Під час війни на сході України Забродський продовжив навчання, у червні 2017 року закінчив Національний університет оборони України імені Івана Черняховського, отримав диплом магістра.

Легендарний рейд у тил ворога

Генерал-лейтенант брав активну участь у війні на сході України. 95-та аеромобільна бригада під командуванням Забродського виконувала завдання з блокування міст Слов'янськ та Краматорськ, захопила й утримувала важливий опорний пункт — гору Карачун.

Улітку 2014 року 95-та бригада під командуванням Забродського здійснила рейд у тил супротивника. За два тижні, виконуючи бойові завдання, бригада Забродського пройшла 470 км від Слов'янська до Маріуполя, потім уздовж російсько-українського кордону, і через Луганськ повернулася до Слов'янська. На думку американського експерта Філіпа Карбера, це був найдовший рейд збройного формування у новітній історії.

Під час рейду десантники знищили три ворожих блокпости. Проте найважливішим досягненням стало розблокування і створення коридору для виходу з оточення підрозділів на кордоні. Завдяки вмілим діям десантників і піхотинців, з оточення вийшло три тисячі осіб та понад 250 одиниць техніки.

У 2014 році Михайло Забродський став Героєм України й отримав орден «Золота Зірка» за особисту мужність, самовідданість та високий професіоналізм, виявлені у захисті державного суверенітету і територіальної цілісності України. Крім цього, генерал-лейтенант також має ряд відзнак та нагород.

За 2016 рік заробив півмільйона гривень

Про приватне життя нового командувача АТО відомо небагато. Згідно з його декларацією, місцем проживання його родини зазначено Житомир, де базується військова частина – польова пошта В1959.

Відомо, що дружина Забродського Тетяна також військовослужбовець. Вона є помічником командира бригади з фінансово-економічної роботи - начальником служби військової частини А0281.

У подружжя є син – Олег Забродський.

Також, згідно з декларацією, Михайло Забродський володіє автомобілем Toyota Rav4 2011 року випуску. Відомостей щодо нерухомості в декларації немає.

За 2016 рік Забродський отримав 416,7 тис. грн зарплати, також у графі доходи вказані проценти від вкладів у банку – 132 тис. грн та подарунок у грошовій формі – 94 тис. грн.

«Найкращий командир»

Відомій американський військовий експерт Філіп Карбер назвав Забродського «майбутнім української армії», а також «найкращим командиром найкращої в світі бригади».

Цитата Карбера:

«Михайло Забродський і його 95-та бригада на початку серпня (2014 року. – «Главком») стали частиною військової історії. Вони прорвали лінію оборони сепаратистів, здійснили марш до Маріуполя, повернулися уздовж кордону, знищили кілька російських артилерійських батальйонів, які перебували вже на українській стороні кордону, забрали їхню зброю і обладнання… І це - найдовший рейд збройного формування у військовій історії світу. Я скажу, що вони дійсно найкрутіша українська бригада, тому що вони навіть служили з американськими військовими на Близькому Сході».

Військові 95-ї бригади поважають Забродського не тільки за досвід, а й і за неабиякі командирські вміння, завдяки яким у буквальному сенсі військові залишились живими під час бойових операцій. Ось що говорить командир 1-го батальйону 95-ї бригади Ігор Герасименко:

«У цілому, я описав би той рейд коротко – «живі заздрили мертвим». Тому що майже на всьому шляху не було ніякої можливості відправити поранених в тил, і евакуації їм доводилося чекати по три дні. Ми вирушили туди витягнути хлопців з Ізвариного - а щоб це зробити, потрібно було пройти через Савур-Могилу. Словом, ми реально залізли в тил ворога, в саму дупу. І вилізли звідти тільки завдяки Забродському - його хитрощам і його інтуїції. Дуже втомилися. Коли вийшли звідти - не вірилося, що все закінчилося і їдемо додому. Чи була це найскладніша наша операція? Та біс його знає. Просто – робота».

Народний депутат, лідер «Інформаційного спротиву» та член парламентського комітету з питань національної безпеки та оборони Дмитро Тимчук характеризує Забродського, як жорсткого та рішучого командира: «Забродський - це представник нової військової еліти. Це людина, яка потрапила на керівну посаду, пройшовши серйозний шлях в рамках АТО. Зарекомендував себе, на мою думку, з найкращого боку. Людина грамотна, підготовлена. Він може не подобатися представникам якихось цивільних, ліберальних структур, тому що вирізняється рішучістю, скажімо навіть жорсткістю, але потрібно розуміти, що на війні це якраз ті якості, які вимагаються від командира, і які дуже часто рятують життя особового складу та дозволяють виконувати бойові завдання».
Варто сказати, що не так давно Слідком РФ порушив кримінальну справу стосовно ряду українських військових, зокрема й стосовно Забродського.

Чому Забродський?

На посаді командувача сил АТО Михайло Забродський змінив Олександра Локоту – військового старшого покоління.

Нове призначення Забродського пояснюють тим, що під час великої ротації на лінію зіткнення зайшло кілька бригад десантно-штурмових військ, зокрема 25-та повітряно-десантна та 79-та десантно-штурмова.

«Що стосується ротації, то це звичайна справа. Відхід з посади Олександра Локоти - цілком чергове явище. З початку АТО через цю посаду пройшло кілька людей. Планова ротація - це коли людина відбула певний час на посаді і її місце займає інший генерал. Ви подивіться - з початку 2014 року скільки змінилося керівників. Це не означає, що хтось не заслужив довіри, просто хтось відслужив свій термін і його змінила інша людина. До речі, якщо буде прийнятий законопроект № 7163 про реінтеграцію Донбасу, то АТО дуже сильно переформатується», - пояснив «Главкому» Дмитро Тимчук.


Юлія Тунік, «Главком»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: