«Хай вони у нас вчаться, як любити Європу». Фоторепортаж з урочистостей до Дня гідності та свободи

«Хай вони у нас вчаться, як любити Європу». Фоторепортаж з урочистостей до Дня гідності та свободи
Президент України Петро Порошенко на урочистостях з нагоди Дня гідності та свободи. 21 листопада 2016 року

Без зайвого розголосу у «Мистецькому арсеналі» влада відзначила річницю обох Майданів

Президент Петро Порошенко взяв участь в урочистому заході з нагоди Дня гідності і свободи у «Мистецькому арсеналі». Варто зазначити, що гучних анонсів цієї події не було, тому журналістів на заході було небагато. Як і відомих політиків. Опоненти влади побачили у цьому певну «секретність», мета якої – не привертати увагу до місць, де перебуватиме президент у річницю Майданів.

У підсумку ж урочистості минули без пафосу, президента слухали студенти, силовики, активісти та найближчі соратники.

Порошенко зазначив, що деякі країни ЄС мають повчитися в українців, як боротися за європейські цінності. «Україна є найбільш єврооптимістичною країною в Європі», – переконаний Порошенко. Він визнав, що в ЄС тим часом набирають популярності євроскептичні погляди. «Хай вони у нас вчаться, як любити Європу, як боротися за європейські цінності і як реформувати державу», – сказав глава держави.

Порошенко зазначив, що протестувальники, які вийшли 21 листопада на Майдан, мали прості вимоги: підписати Угоду про асоціацію з ЄС і «не блокувати природній рух нашої держави до Європи».

Порошенко також закликав українських політиків приборкати власні амбіції, щоб під час внутрішньої боротьби не допустити втрати держави перед зовнішнім ворогом.

«Властиве будь-якій демократичній системі змагання влади, змагання з опозицією не повинне виливатися у внутрішню війну, війну без правил, яка послаблювала б країну перед зовнішньою загрозою. І що каламутніша вода, то більше шансів, що ворог ловитиме в ній свою рибу», – промовив глава держави.

Нагадаємо, 21 листопада, в Україні відзначається День гідності та свободи.

Свято встановлене на честь початку цього дня двох знаменних і доленосних подій у новітній українській історії – Помаранчевої революції 2004 року та Революції гідності 2013 року.

День гідності та свободи є наступником свята Дня свободи, яке відзначалося 22 листопада на честь Помаранчевої революції у 2005–2011 роках, доки не було скасовано указом президента Віктора Януковича. 13 листопада 2014 року президент України Петро Порошенко підписав указ, згідно з яким в Україні 21 листопада відзначається День гідності та свободи.

Встановлене «з метою утвердження в Україні ідеалів свободи і демократії, збереження та донесення до сучасного і майбутніх поколінь об'єктивної інформації про доленосні події в Україні початку XXI століття, а також віддання належної шани патріотизму й мужності громадян, які восени 2004 року та у листопаді 2013 року – лютому 2014 року постали на захист демократичних цінностей, прав і свобод людини і громадянина, національних інтересів нашої держави та її європейського вибору…» згідно з указом президента України Петра Порошенка №872/2014 «Про День гідності та свободи» від 13 листопада 2014 року.

Раніше повідомлялося, що Національна поліція обмежить рух автотранспорту деякими центральними вулицями столиці 21 листопада у зв’язку із великою кількістю заяв, поданих на проведення масових акцій.

У День гідності і свободи порядок забезпечуватиме 18 тис. правоохоронців: 15 тис. поліцейських і 3 тис. нацгвардійців.

Очікується, що в заходах з приводу річниці Майдану братиме участь 66 тис. осіб. У всіх регіонах України відбудеться 380 масових заходів.

Станіслав Груздєв, «Главком»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: