Коли ми стали незалежними?

незалежності - 26
Коли ми стали незалежними?
Фото: Getty Images

Святково-несвяткові роздуми про нас і нашу державу

Коли ми стали незалежними? Не Революцію на граніті, що сколихнула Україну восени 1990-го, а Революцію гідності 2013-2014-х багато хто сьогодні називає відправною точкою в цьому процесі. Сперечатися можна довго. Але факт один – Україна відзначає 26-ту річницю самостійності. Незважаючи на територіальні втрати і війну, нашу державу тепер все впевненіше можна називати незалежною. Саме існування України вже є найбільшим надбанням трьох останніх десятиліть. Принаймні такої думки дотримуються відомі українці, опитані «Главкомом».

До Дня Незалежності вони відповіли на такі кілька запитань:

  1. Яке найбільше досягнення України за 26 років ви бачите?
  2. Чи незалежна Україна?
  3. Яким було би ваше перше рішення на посаді президента України?

Олег Покальчук

психолог

Головне досягнення

Наявність самої України як східноєвропейської держави, всупереч щорічним прогнозам ворогів про її негайну смерть.

Чи незалежна Україна?

Ні. Незалежним у XXI столітті може бути лише загублене десь на Амазонці плем'я. В українській політичній семантиці слово «незалежність» традиційно означало політико-економічне визволення від наслідків комуністичної окупації Москви. А ми - лише на початку шляху, який мали розпочати 1991 року.

Якби ви стали президентом…

… у першу чергу, я б зайнявся формуванням справжньої хунти.

Владика Климент

архієпископ Сімферопольский і Кримський УПЦ КП

Головне досягнення

В Україні створена своя Українська православна церква Київського патріархату

Чи незалежна Україна?

Незалежна. Бо держава є, діють інститути. Інша річ, є фактори, що впливають на розвиток держави. Але вона, попри все це, є незалежною.

Якби ви стали президентом…

Першим рішенням було б піти до церкви і відслужити подячний молебень. Не дивлячись на всілякі пережиті труднощі, Господь береже нашу державу.

Лесь Подерев’янський

художник, письменник

Головне досягнення

Революція 2014-го. Саме з цього етапу починається відлік нашої країни.

Чи незалежна Україна?

Зараз Україна уже незалежна. А 24-25 років це взагалі була фейкова держава, Потьомкінське село.

Якби ви стали президентом…

Оскільки я людина відповідальна, то, звичайно, відповісти на це запитання за три секунди не зможу

 

Семен Глузман

правозахисник

Головне досягнення

Ми як незалежна держава поки все ще існуємо.

Чи незалежна Україна?

Ми залежні від багатьох: від зовнішніх партнерів, від абсолютно диких рішень нашої влади, диких кадрових рішень, диких корупційних рішень. Влада у нас – шулер, грає з нами крапленими картами. Це говорить про те, що ми залежні від своєї байдужості і свого страху.

Якби ви стали президентом…

Я би виступив зі зверненням до народу України, у якому чесно зізнався би, що населення, звичайні люди також винні в тому, що в Україні була така влада. Не можна звинувачувати тільки президента, депутатів. Адже проблема не в тому, кого ми обрали, негідника чи святого. І негідника, і святого потрібно контролювати. А ми не вміємо, не хочемо. А через день-два у своєму колі починаємо нарікати, що ідіотів обрали. Але ж проблема не в тому, що вони крадії чи ідіоти, а в тому, що ми їх не контролюємо. Цим і відрізняються вибори у будь-якій цивілізованій державі (від нашої). Бо саме після виборів починається контроль за руками і головами цих людей. Але ми ще до цього не призвичаїлися. Ось про це я сказав би народу України. 

Володимир Огризко

міністр закордонних справ України (2007-2009 рр..)

Головне досягнення

Україна відбулася як держава. А після 2014 року вона почала формуватися як політична нація.

Чи незалежна Україна?

 У сьогоднішньому світі немає незалежних держав. У глобальному світі всі взаємозалежні. Питання лише в тому, щоби ця взаємозалежність не позначалася негативно на інтересах конкретної країни.

Якби ви стали президентом…

Я б узявся за тотальне викорінення корупції. Сьогодні це головний бар’єр для внутрішніх, так і зовнішніх перетворень.

Андрій Курков

письменник

Головне досягнення

Половина населення, особливо молодші 40 років, відчувають, що вони справді живуть у незалежній Україні. Слід також відзначити відкриття кордонів з Європою. Окрім цього, значна частина населення відмовилася у своєму житті від очікування батьківської ролі держави. Тобто люди стали більш самостійними і розуміють, що усе залежить від них.

Чи незалежна Україна?

Звичайно. Вона довгий час була економічно залежною від Росії. Події останніх трьох років роблять її остаточно незалежною економічно. А політично вона вже давно незалежна.

Якби ви стали президентом…

Запровадив би мікрокредити для молодих бізнесменів віком до 25 років для початку своєї справи.

Юрій Горбунов

актор і телеведучий

Головне досягнення

Найбільше наше досягнення буде тоді, коли закінчиться війна і почнеться економічне зростання, перестануть гинути люди.

Чи незалежна Україна?

Тільки зараз країна справді стає незалежною. Ті перемоги, які у нас попереду будуть більш визначальними для такого поняття, як незалежність. Але я сподіваюся, що так, Україна є незалежною.

Якби ви стали президентом…

Моє перше рішення було б пов’язане з покращенням життя людей. Можливо, почав би з податкового пом’якшення: що би платили менше, але всі. Як це робиться в Європі. Середній бізнес – це те, на чому тримаються економіки всього світу.

Тарас Петриненко

співак

Головне досягнення

Те, що за ці роки Україна не завалилася повністю, тримається. В багатьох сферах є зміни на краще, хоча вони йдуть дуже поволі, хотілося би швидше. Для мене особисто незалежність України – це шанс для української нації вистояти, бо в глобальному світі це дуже важко робити.

Чи незалежна Україна?

Зараз незалежність завжди відносна, і що стосується людей, і що стосується держав. Дуже багато усіляких речей залишаються за кадром. Те, що бачать прості громадяни – одне, а те, що відбувається за лаштунками – інше. Тому про повну незалежність, звичайно, не йдеться. Хоча прагнення до неї – це добре, хотілося б колись цього дочекатися.

Якби ви стали президентом…

Я не знаю, який би був з мене президент. Але єдине, щоби я гарантував, це команду чесних людей. Тобто першими були би кадрові рішення. Причому ухвалювались би вони не на принципах персональної відданості, а на принципах користі для України.

Марина Ставнійчук

заступник глави Секретаріату президента України (06.2007 — 03.2010)

Головне досягнення

Cам факт 26-річної давнини можливість для нинішньої України отримати незалежність. Тодішні політики, які долучилися до наданого богом і історією шансу, мали визначальну роль у становленні України. Бо з історії ми знаємо декілька періодів відновлення незалежності і щоразу ця незалежність втрачалася.

Чи незалежна Україна?

До 2010-го можна було говорити про здобуття незалежності, підсилення державного суверенітету. А вже після 2010-го і до теперішнього часу, особливо в умовах воєнної агресії проти України ми спостерігаємо негативну тенденцію.

Якби ви стали президентом…

Найперше питання - про  соціальну справедливість. Мова про підготовку нового суспільного договору, з іншого боку – серйозне зниження економічного навантаження на наших громадян через перегляд тарифів, усього, що стосується добробуту. 

Михайло Глуховський, «Главком»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: