В Україні довибори

В Україні довибори

Кому дістануться сім мандатів.

Фаворитів визначено, а порушення з боку команд кандидатів фіксують ледь не щодня. Так, за даними мережі «Опора», близько 60 % кандидатів отримали попередження від ЦВК. Найгірша ситуація на 114-му окрузі на Луганщині, найспокійніша – на 23-му на Волині. Однією з особливостей цих літніх виборів, на яких навряд чи можна розраховувати на велику явку, є величезна кількість технічних кандидатів, клонів та ставка на «підгодовування» електорату через різноманітні благодійні фонди.

Стислий розклад по округах перед фінішем виглядає так:

Округ № 23 (Волинська область, Камінь-Каширський, Ківерцівський, Любешівський, Маневицький райони)

До фінішної прямої на всіх парах мчить ставлениця голови Волинської облради Ігоря Палиці Ірина Констанкевич, що балотується від «Укропу». Констанкевич – заступник голови правління фонду Палиці «Тільки разом», під прикриттям якої ведеться агітаційна діяльність на кшталт роздачі путівок до табору «Артек-Буковель». Їй протистоїть колишня голова Маневицької райдержадміністрації Людмила Кирда, за яку може зіграти пізнаваність на рідному окрузі та приналежність до популярної нині «Батьківщини». Проти – відсутність таких ресурсних можливостей як у Констанкевич. Спостерігачі стверджують, що Кирда веде не дуже активну кампанію. Сюрприз може піднести доцент кафедри конституційного права Харківської юридичної академії імені Ярослава Мудрого Федір Веніславський, що спеціалізується на люстраційній тематиці. Незважаючи на те, що він проживає на протилежному боці країни, на виборах 2014-го йому вдалося вибороти на цьому окрузі третє місце.

Округ № 27 (місто Дніпро, частина Самарського району, Соборний район, частина Центрального району)

Після того як добровільно вибула з гонки висуванка «Укропу» Оксана Томчук, серйозних претендентів на перемогу двоє. Це волонтерка та радниця міністра оборони Тетяна Ричкова, на яку неофіційно робить ставку Банкова та частково команда Ігоря Коломойського, і місцевий політик та бізнесмен Загід Краснов, про підтримку якого заявив «Опозиційний блок» і особисто Олександр Вілкул. Команди кандидатів не шкодують ресурсів, в тому числі, на чорний піар опонентів. Розпорошувати голоси електорату Краснова, окрім його клонів, будуть перебіжчики з «Опозиційного блоку» в міськраді Світлана Єпіфанцева та Анжела Пилипенко, що знайшли спільну мову з мером Дніпра Борисом Філатовим.

Округ № 85 (Івано-Франківська область, місто Калуш, Калуський, Рогатинський райони, частина Галицького району)

Тут конкурують між собою два брати відомих політиків – міський голова Рогатина Сергій Насалик та депутат облради від «Укропу» Віктор Шевченко. Насалик-старший – Ігор – колись був популярним мером Калуша, що входить до цього округу, потім став депутатом від «Блоку Порошенка», а зараз досить несподівано очолює міністерство енергетики та вугільної промисловості. Шевченко-старший – співвласник курорту «Буковель» та депутат Верховної Ради по 83-му округу. Безперечно, пізнаваність Насалика, який балотується від «Блоку Порошенка», на порядок вище, що й робить його фаворитом цих перегонів. Добре знана на цьому окрузі й Ольга Сікора з «Батьківщини», за яку навіть приїжджала агітувати Надія Савченко, але її шанси порівняно з заможним Насаликом виглядають не дуже оптимістичними.

Округ № 114 (Луганська область, Біловодський, Марківський, Міловський, Новопсковський, Слов’яносербський, Станично-Луганський райони, частина Новоайдарського району)

Поки це єдиний округ, на якому пролилася справжня кров. Унаслідок жорсткого побиття голови окружної комісії Євгена Байрамова, він втратив око. Вважалось, що Байрамов, який близький до «Опозиційного блоку», буде допомагати кувати перемогу висуванцю цієї партії – голові Новопсковського району Борису Лебедєву. Лебедєв, за якого приїжджав агітувати сам голова партії Юрій Бойко, поки виглядає фаворитом перегонів, але опоненти «опоблокера» нагадують про його проросійську позицію в 2014-му році і лякають реваншем сепаратистів.

Розраховує тут на повторну перемогу і екс-депутат Верховної Ради Валерій Мошенський, який 2012-го року вигравав один з округів на Луганщині, сенсаційно залишивши позаду висуванця від Партії регіонів. А в 2014-му році вже на 114-му окрузі він програв нинішньому голові обладміністрації Юрію Гарбузу. У Мошенського, як і у багатьох забезпечених кандидатів, є власний благодійний фонд, через який він і намагається добитись симпатій виборців.

Схему непрямого підкупу через так звані соціальні картки застосовує і місцевий бізнесмен та депутат Сєвєродонецької міськради Сергій Шахов, який балотується від завуальовано пропрезидентської партії «Наш край». Саме його Байрамов звинуватив у своєму побитті нібито через втрату Шаховим півтори сотні своїх членів комісій.

Округ № 151 (Полтавська область, місто Гадяч, Гадяцький, Гребінківський, Лохвицький, Пирятинський, Чорнухинський райони, частина Лубенського району)

За прогнозами, головна боротьба тут розвернеться між екс-депутатом від «Батьківщини» Русланом Богданом, який і зараз заручився партійною підтримкою, та пирятинським міським головою самовисуванцем Олексієм Рябоконем, якого підтримує колишній переможець цього округу, а нині міністр аграрної політики Тарас Кутовий. У їхній двобій може втрутитись місцевий юрист Олександр Ольшанський, який 2014-го року балотувався на цьому окрузі від Радикальної партії й посів почесне третє місце. Наразі він іде на вибори як самовисуванець. Досить сильні позиції на Полтавщині має «Партія простих людей Сергія Капліна», яка висунула депутата Полтавської облради бізнесмена Сергія Мамояна, що не шкодує грошей на кампанію.

Округ № 183 (Херсонська область, Корабельний район, частина Дніпровського, частина Суворовського районів Херсона з населеними пунктами Дніпровської, Суворовської та Корабельної районних у Херсоні рад, Білозерський район)

На цьому окрузі трійка лідерів – екс-губернатори Андрій Путілов, що наразі балотується від «Блока Порошенка», Юрій Одарченко від «Батьківщини» та невгамовний екс-голова департаменту протидії наркозлочинності МВС Ілля Ківа. Хоч Ківу і звільнили з МВС, він запевняє херсонців, що домовився з міністром Аваковим про створення в області водної полиції, і вже встиг провести в Херсоні гомофобний марш за традиційні цінності.

Голова Херсонської облради Путілов, що вже ставав переможцем цього округу від «Удару», не гребує користуватись своїм службовим положенням та доступом до бюджетних коштів, осипаючи за державний рахунок виборців різноманітними подарунками, проводячи розважальні заходи та роздаючи обіцянки. До того ж Путілова фактично підтримує мер Херсона Володимир Миколаєнко. В Одарченка таких можливостей нема, тож він сконцентрувався на критиці влади і конкретно плану об’єднання територіальних громад, який прийняла облрада. Заграє він і з сільським електоратом округу, обіцяючи з бігбордів зупинити «геноцид села».

Поки ця трійка топчеться на одному електоральному полі, помірно «антимайданний» електорат може зупинити свій вибір на колишньому «регіоналі», а нині висуванцю від «Відродження» – голові корпорації «Укрмостбуд» Михайлові Опанасенку. Більш радикальним прихильникам колишніх «біло-голубих» може прийтися до смаку висуванка «Опозиційного блоку» Анна Середа. Вона прославилась тим, що, критикуючи процес декомунізації, в запалі назвала січових стрільців «якимись єб…ми стрільцями».

Округ № 206 (місто Чернігів, частина Новозаводського району, Ріпкинський, Чернігівський райони)

Цей округ давно і активно «засіває» президент державної корпорації «Укрбуд» Максим Микитась – неофіційний ставленик Банкової, якого активно підтримує чинний мер Владислав Атрошенко. Останній навіть здав Микитасю в оренду свій благодійний фонд «Поліський оберіг», під егідою якого заможний кандидат влаштовує чернігівцям різноманітні свята та творить інші добрі справи. Подейкують і про використання піраміди підкупу виборців, у чому свого часу звинувачували іншого «порошенківця», що виграв округ на Чернігівщині – Сергія Березенка, який курує кампанію Микитася. Формально БПП висунув тут іншого кандидата, але той практично не «відсвічує».

Протистояти забудовнику намагаються від «Батьківщини» – очільник міського партосередку Юрій Власенко, від Радикальної партії – депутат облради Дмитро Блауш, за якого приїжджає агітувати Олег Ляшко, від «Самопомочі» – директор «Чернігівської індустріальної молочної компанії» Олександр Кириндась, від «Демальянсу» – замголови партії Ігор Андрійченко, від «Укропу» – директор підприємства «Деолік-трейд» Ярослав Гірич. Така кількість кандидатів тільки на руку Микитасю. Колишній народний депутат Єгор Фірсов, у якого «Блок Порошенка» нещодавно зі скандалом забрав мандат і який вирішив повернутись до парламенту «через Чернігів», закликав демократичні сили виставити єдину кандидатуру проти забудовника, але перемовини нічого не дали. Так що поки шанси Микитася, який, до того ж, орієнтується на найбільш дисциплінований електорат, виглядають переконливішими. Але і в цьому окрузі, і в інших в день голосування та в ніч підрахунку голосів можливі будь-які сюрпризи.

Докладніший аналіз ситуації на семи округах читайте в матеріалі «Мандат за подачки. Чи купляться виборці 17 липня на старі схеми»

Павло Вуєць, «Главком»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: