Найбагатші депутати Донбасу: хто з мультимільйонерів став мільйонером? (оновлено)

Найбагатші депутати Донбасу: хто з мультимільйонерів став мільйонером? (оновлено)
фото: censor.net.ua

Аналіз декларацій народних депутатів від Донецької та Луганської областей

Кожен депутат зобов’язаний щорічно декларувати свої доходи. До цього їх зобов’язує законодавство. Поки депутати ВР, а також керівники органів місцевого самоврядування та судді - одні з небагатьох категорій, декларації яких доступні у відкритому доступі. Найближчим часом очікується повноцінний запуск системи електронного декларування, тож коло посадовців, чиї декларації будуть оприлюднені, значно розшириться: українці побачать статки держслужбовців, депутатів місцевих рад, прокурорів.

Рух «Сильні громади» проаналізував відомості з декларацій нардепів з Донеччини та Луганщини за 2015 рік та зміни статків з попередніми роками.

kiselov-andriy-mikolayovich

Андрій Кісельов. Фото: whoswhos.org

35-річний представник «Опозиційного блоку» Андрій Кісельов задекларував 76,5 тисяч гривень, у той час доходи його сім’ї склали понад 4 мільйони гривень.

Варто зауважити, що Кісельов офіційно став мільйонером лише у 2015 році. У 2014 році, згідно із декларацією, сімейний бюджет Кісельова складав трохи менше, ніж 300 тисяч гривень.

Прикметно, що у деклараціях за минулі роки він зазначав, що сукупний сімейний дохід за два роки не перевищує кількасот тисяч гривень. Так, у 2013 році він заробив трохи менше, ніж 200 тисяч гривень, а наступного року задекларував на 100 тисяч більше.

maksim-efimov-14-07-2015Депутат від БПП Максим Єфімов задекларував 24,5 мільйона гривень

Заробіток депутата від Блоку Петра Порошенка Максима Єфімова та його сім’ї у 2015 році склав майже 24,5 мільйона гривень. Сам депутат задекларував понад 18 мільйонів гривень, у той час, як доходи його сім’ї є втричі меншими.

Судячи з декларацій депутата за останні три роки, його доходи стрімко зростали. Так, у 2013 році він заробив 2,6 млн грн, основну частину з яких склала заробітна плата на посаді директора заводу «Енергомашспецсталь». Решта - дохід від здачі в оренду та продажу нерухомого майна. У 2014 році Максим Єфімов задекларував понад 14 мільйонів гривень. При цьому понад 11 мільйонів гривень із цієї суми записано як «інші види доходів» (пенсійні виплати, надання соціальних послуг, суми відшкодувань за майнову або моральну шкоду, отримані за рішенням суду або позики (кредити) отримані декларантом від фінансових установ). Судячи із декларації за 2015 рік, Максим Єфімов узяв кредит в банку, бо у розділі «Фінансові зобов’язання» він вказав, що витратив понад 700 тисяч гривень на погашення основної суми позики та виплату відсотків.

26231342_ak

Легендарний Юхим Звягільський є не лише найстаршим, але і одним із найзаможніших депутатів. Фото: 112 канал

Дохід найстаршого депутата Верховної Ради представника «Опозиційного блоку» Юхима Зв’ягільського за рік збільшився майже на 6 мільйонів гривень. Судячи з декларації, єдиним годувальником родини є сам депутат, який у 2015 році заробив понад 19 мільйонів гривень. У той час його дружина заробила трохи більше 16 тис. грн. Основну частину доходу 83-річного депутата усіх восьми скликань складають нарахування дивідендів і процентів, які становлять 19 мільйонів гривень.

Депутат від «Опозиційного блоку» Юрій Воропаєв, заробіток якого за 2014-й становив майже 8,5 мільйона гривень, попри війну на сході, у 2015 році залишився майже на тому ж рівні та склав понад 8 мільйонів гривень. Основну частину доходу, як зазначено у декларації, складає прибуток від підприємницької діяльності членів сім’ї Воропаєва. Представник “Блоку Петра Порошенка” Олег Недава за останній рік подвоїв свої доходи із понад 4 до 8 мільйонів гривень.

5498420Партійний касир Януковича Євген Гєллєр після втечі свого патрона біднішає з кожним роком. Фото: focus.ua

У той час як доходи одних депутатів зростають, інші депутати щороку стають все біднішими. До прикладу, близький до партійних грошей «регіоналів» Євген Гєллєр у 2013 році задекларував понад 60 мільйонів гривень, у 2014 році - понад 23,5 мільйона, а у 2015 - лише 3,4 мільйона.

Євген Геллєр у 2013–2014 роках був одним із найбагатших депутатів, що представляли Донецьку область у Верховній Раді. Очевидно, після втечі Януковича, йому довелося затягнути пояс тугіше. Сукупний дохід нардепа та його сім’ї у 2015 році зменшився у шість разів, порівняно з попереднім роком, а у порівнянні із 2013 - у понад 17 разів.

o-00200450-a-00025264Сергій Тарута до війни вважався мільярдером

Також, схоже, нестабільна ситуація на Донбасі серйозно вдарила по бізнесу народного депутата-самовисуванця Сергія Тарути. У 2014 році Тарута задекларував 16,8 мільйонів гривень, а у 2015 - лише 2,8 мільйона. При цьому основну частину цієї суми склала авторська винагорода та інші доходи від реалізації майнових прав інтелектуальної власності.

Найбіднішими депутатами Верховної Ради від Донбасу виявилися представники «Самопомочі» Семен Семенченко і Наталя Веселова та депутат від «Народного Фронту» Костянтин Матейченко, які задекларували лише біля 70 тисяч гривень депутатської зарплати, а члени їх сімей не заробили нічого.

Володимир Рихліцький, журналіст руху «Сильні громади», спеціально для «Главкому»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: