«Ніякого офшорного скандалу не було»

«Ніякого офшорного скандалу не було»
фото: Станіслав Груздєв, «Главком»

Про що спілкувались дві сотні журналістів у шалаші з президентом

Петро Порошенко дав свою вже традиційну прес-конференцію «у шалаші» в Адміністрації президента. Складається враження, що глава держави досконало опанував манеру відповідей навіть на каверзні питання: він віртуозно їх уникає. Говорячи про війну, Порошенко стає серйозним, а його голос надривним. Звітуючи про «європеремоги» президент переходить на оптимістичний лад. Традиційно Порошенко передбачаючи гостре питання починає спілкувати по-панібратськи та награно веселитись. Такий коктейль емоцій притаманний для більшості великих прес-конференцій нинішнього президента. Та цього разу було помітно, що Петро Олексійович готувався до питань, які неминуче були б задані. Він особисто дав слово розслідувачу «панамських офшорів» Дмитру Гнапу, а на питання про новий склад ЦВК, який він ніяк не внесе в Верховну Раду, урочисто відповів, що зробив це якраз перед прес-конференцією.

У вступному слові президент розповів про досягнення: до них він відніс спрощення процедури реєстрації ліків, запровадження системи ProZorro, сьогоднішнє підписання кредитних гарантій від США на $1 млрд., ухвалення у співпраці з НАТО стратегічного оборонного бюлетеня, макрофінансову стабілізацію, зняття оподаткування пенсій і зниження пенсій. Вишенькою на торті стала проголосована вчора Радою судова реформа, яку так продавлювала Банкова. Порошенко назвав її спільною перемогою і заявив, що дзвонив подякувати за неї всім лідерам фракцій (окрім Олега Ляшка, а керівник групи «Воля народу» Ярослав Москаленко не взяв трубку). При цьому господар Банкової ухилився від питання, що ж такого було обіцяно тому ж «Опозиційному блоку» за «правильне» голосування.

Порошенко відмітив і те, що це його перша зустріч з журналістами після парламентської кризи, що зупинила процес реформ. Мабуть, тих що він анонсував ще в жовтні минулого року. При цьому президент звинуватив в цьому деякі політичні сили, що «збирали рюкзаки та набивали їх гречкою», розраховуючи на дострокові вибори.

Загалом його спілкування з журналістами вийшло досить млявим – ніяких навіть міні-сенсацій ми не почули. Хіба що головною несподіванкою стало те, що президент відмовився вважати Юрія Луценка своїм кумом.

Про безвізовий режим

Ми намагаємося зробити все що можливо для того, щоб і парламент (Європарламент – «Главком»), і Рада (Рада ЄС – «Главком») розглянули це до літа. Не виключено, на жаль, що це може відбутися у вересні. Але я залишаюся оптимістом, що в 2016 році Україна отримає безвізовий режим.  Жодних негативних сигналів з цього приводу не існує. На сьогоднішній день дискусія точиться щодо лише одного пункту – розробка механізму призупинення безвізового режиму не Європейською Радою, а Єврокомісією.

Про судову реформу

Вже через півроку ми маємо завершити конкурси, добори, дискусії, перевірки, призначення, обрання. Повністю має бути сформований новий Верховний суд, який буде новою касаційною інстанцією. І стане на сторожі конституційних прав і свобод громадян у частині суддівської влади

Про нічні посиденьки з олігархами

За два роки президентства в Адміністрації президента я зустрічався з Ахметовим, може, два рази. Хоча знаю, що Ахметов бував в АП частіше і зустрічався з іншими особами. З Коломойським я бачився частіше, особливо коли він був головою обладміністрації. Останнє питання, яке я обговорював з Коломойським, було ліквідація податкової заборгованості та питання ліквідності та надійності роботи «Приватбанку»... Йшлося про те, щоб виконувати нормативи Національного банку. Позиція по Ахметову стосувалася запрошення на матч фіналу кубку України, який мав бути у Львові. На матч запрошення я прийняв, але не поїхав, бо були інші події.

Про механізм звільнення Савченко

П’ять разів переносилася дата повернення Надії, коли все вже було узгоджено… Мені здається, ми три рази з цього приводу говорили з Путіним по телефону. Було досягнуто розуміння того, що ми застосовуємо право помилування. Потім була призначена дата 18 (травня, - «Главком»), коли в мене з’являлося право, відповідно до рішення українського суду, помилувати їх (російських ГРУшників – «Главком»). До цього, до речі, була тактика російських адвокатів, які координували свою діяльність з ФСБ, штучного затягування процесу щодо російських спецпризначенців. Домовились про те, що затягування з їхнього боку не буде. Також домовились про те, що не буде оскарження, щоб штучно не затягнути повернення Надії. Потім була дата 22, виявляється, з російського боку хтось пішов у відпустку. І була призначена остання дата, коли синхронно Надію відпускають в мій літак, а їх в українському аеропорту передають в російський літак, і вони синхронно злітають…

Про вибори на Донбасі

Логіка мінських угод передбачає, що спочатку має бути виконаний безпековий компонент. І тільки потім набирає чинності політичний компонент. Безпековий компонент полягає не тільки в тому, що перестають стріляти. Цього недостатньо. Повинні бути встановлені на лінії зіткнення постійно діючі ефективні спостережні пункти, які гарантують виконання умови про безпеку. Разом з цим повинні бути встановлені відповідні пости міжнародних сил, які будуть розміщені у місцях зберігання зброї та на неконтрольованих ділянках україно-російського кордону…
Організація з безпеки і співробітництва у Європі розпочала дискусії щодо запровадження поліцейської місії на окупованій території Донбасі і, можливо, цей процес завершиться у 2016 році… Півроку тому це питання відкидалося. Сьогодні ми маємо серйозний дипломатичний успіх, бо не лише в «нормандському форматі» на найвищому рівні ми погодили загальну згоду про запровадження цієї місії. Але вже у Відні в ОБСЄ під німецьким головуванням... розпочали дискусію щодо запровадження поліцейської місії…

Про ГПУ та Луценка

Я наголошую на тому, що з приходом Луценка і в Генпрокуратурі процес деполітизації відбувається. Я був дуже щасливий, коли сьогодні під час підписання угоди про кредитні гарантії американський посол Пайєтт наголосив: «Ми дуже задоволені деполітизацією Генпрокуратури. Ми дуже задоволені тим рівнем співпраці, який демонструється».

Я вважаю, що ситуація в Генпрокуратурі за тиждень кардинально змінилася. У тому числі кадрові призначення пана Луценка, яких я не погоджував і не знаю, але мене вони влаштовують і прийнятні для мене.

Про панамські офшори

Ніякого офшорного скандалу не було, було об'єктивне журналістське розслідування цілої команди журналістів, які знайшли декілька фактів… Компанія не мала банківського рахунку. Ніяких переказів (грошей за кордон, - «Главком») не було і не могло бути. Компанія не використовувала і не могла використовуватися ні для мінімізації, ні для будь-яких інших речей і створена з однією метою – для передачі активів президента Порошенка у «сліпий траст» в довірчу власність для того, щоб відділити владу від бізнесу,  що я обіцяв… Кожна копійка оподатковується і буде оподаткована.

Про роль Медведчука

У Тристоронній контактній групі у нього одна функція - звільнення заручників, які перебувають в РФ, в першу чергу, і на окупованих територіях. Жодних інших функцій у Тристоронньої контактній групі Віктор Медведчук не виконує. Чи залучався він до звільнення Надії Савченко? Так, залучався… координував окремі дії з російською стороною. Але рішення приймалося під час моєї розмови з Путіним. Це були технічні питання… Віктор Медведчук зустрічається не у форматі Тристоронньої контактної групи, тому що не є її членом. Він є членом підгрупи з гуманітарних питань. І зустрічається в форматі підгрупи.

Про «чорну бухгалтерію» Партії регіонів

Я абсолютно переконаний, що як кадровий співробітник СБУ, отримавши ці документи, він (генерал Віктор Трепак – «Главком») повинен був відкрити кримінальне провадження. Якщо вони були у нього два роки і він не відкривав, я сподіваюся, що це не так, тому що я буду дуже розчарований, це не схоже на Трепака. Якщо йому хтось підкинув, і він побіг до НАБУ - це його право, але він повівся як політик, а не як кадровий співробітник спецслужби.

Василь Грицак (голова СБУ – «Главком») повідомив мені, що не знав про ці документи. І відповідно я ці документи не бачив - тільки в публікаціях. Коментувати це зараз не буду, але мені вже зараз відомо, що такі документи існують не тільки в НАБУ. Джерело походження цих документів – правоохоронні органи. Я розчарований тим, що замість того, щоб розслідувати ці документи два роки, ми використовуємо їх як валізи з компроматом.

Про кримськотатарську автономію

Я впевнений, що це ми мали зробити для кримськотатарського народу раніше. Всі боялися кримських татар, я скажу відверто, всі президенти і вся українська влада. Не тих боялися.

Модель буде така сама, як проходять всі зміни до Конституції, — це буде передача в конституційну комісію, включення туди представників кримських татар, ретельне опрацювання, обговорення і підписання, передача до Верховної Ради.

Про звільнення засуджених у Росії українців

Переговори тривають і зараз. І в першу чергу вони стосуються Афанасьєва і Солошенка. Я буду дуже обережний щодо дат, але я не виключаю, що це може статися в червні.

Про деолігархізацію

Перший крок до деолігархізації - це збільшення впливу держави на підприємство «Укрнафта». Раніше ніхто зайти туди не міг. Сьогодні підприємство повернуте під державний контроль... Там був змінений керівник.

У зв'язку зі зміною уряду підприємство не могло продавати нафту. Нафта лишалася у них на балансі, вона могла продаватися лише за спеціальною процедурою на аукціонах, а аукціони не були сформовані, бо не було уряду. Зараз нафта буде продана, і накопичена заборгованість буде ліквідована…

На підприємствах, на яких також «паслись» олігархи, включно з «Укрзалізницею» та «Укрпоштою», були проведені конкурси і прийшли незалежні керівники. На ОПЗ ми спільними зусиллями прискорили приватизацію, щоб і звідти прибрати олігархів…

Ми більше не купуємо газу у Росії. Традиційно на газовому ринку «паслися» президенти або прем'єри, цього більше не відбувається.

Про зниження акцизу на вживані авто

Я вам скажу відверто, графік останніх днів не дав мені можливості ні подивитися, ні проаналізувати, ні сформувати позицію. Разом з тим, вчора була по всім ЗМІ «с упорством, достойным лучшего применения», активізувалося твердження, що президент наклав вето… Давайте не будемо розповсюджувати недостовірну інформацію. Як тільки надійде – я подивлюся, і сформую позицію.

Про саміт НАТО у Варшаві в липні

Під час саміту НАТО у Варшаві в липні відбудеться засідання Комісії Україна-НАТО на найвищому рівні, де буде надзвичайно інтенсивний графік двосторонніх і багатосторонніх зустрічей. Ми їдемо туди не з пустими руками, нами підготовлений, узгоджений, затверджений і підписаний Стратегічний оборонний бюлетень.

Про перейменування міст

Моє відношення до цього просте – я започаткував процес децентралізації і впевнений в тому, що територіальна громада, виконуючи закон про декомунізацію має саме вирішити, яка буде назва міста, де розташована громада. Закон дозволяє Верховній Раді, якщо не визначила громада нову назву, прийняти це рішення. Я не думаю, що це є оптимальний шлях. Я думаю треба робити децентралізацію, треба надавати громаді право і відповідальність за нову назву. В мене прохання, щоб вона не була пов’язана з агресором і комунізмом, далі – визначайтесь... Як громадянин я би не був дуже щасливий їхати саме в ці Плавні (Горішні Плавні – місто перейменування якого з Комсомольська викликало велику дискусію – «Главком»), але якщо запросите – приїду.

Про нову ЦВК

Перед прес-конференцією я підписав листа на Верховну Раду із внесенням кандидатур до складу ЦВК… Хто саме внесений, ви це побачите в парламенті. Це люди, які подані відповідно до законодавства.. Були проведені консультації з фракціями і відповідно до законодавства, кандидатури подає президент – після консультацій.

Про кумівство

Луценко мені не кум, а міністр інформполітики Юрій Стець – так, мій кум…  Я хочу вас запевнити, що така практика є нормальною в світі. Я бачив прем’єра Японії – його батько був прем’єром, я бачив прем’єра Китаю – його батько також був головою уряду цієї країни..

Можу вам сказати, що мій син, народний депутат від БПП, Олексій переміг на мажоритарному окрузі чесно і переконливо. Можу сказати вам також, що він не планує йти в прем'єри чи президенти. Більше того, я не впевнений, що він захоче ще раз йти в депутати… Але він самостійна, відповідальна, доросла людина. А чим він відрізняється від дітей інших (політиків) – вам оцінювати.

Про ефективність Гонтарєвої в НБУ

Якщо ми маємо збільшення золотовалютних резервів, ефективне таргетування інфляції, плаваючий курс, але його стабілізацію, і рішення найкращих рейтингових агентств щодо визнання ефективності дій НБУ, ефективні переговори з МВФ, який не має жодних зауважень до позиції НБУ, я впевнений, що свою роль з забезпечення стабільності Національний банк виконує.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: