Приватизація під питанням. Конкурс з продажу ОПЗ може не відбутися

Приватизація під питанням. Конкурс з продажу ОПЗ може не відбутися

Причина - претензії до найбільшого держпідприємству Ігоря Коломойського і Дмитра Фірташа

Приватизація Одеського припортового заводу – під загрозою зриву. Конкурс з продажу найбільшого держпідприємства України, який Фонд держмайна призначив на 26 липня цього року, може не відбутися через конфлікт з двома опальними бізнесменами - Ігорем Коломойським та Дмитром Фірташем.

Колишній голова Дніпропетровської області як і раніше вважає ОПЗ своїм підприємством – його структури вже ставали переможцем приватизаційного конкурсу з продажу заводу в 2009 році. Правда, тоді уряд результати торгів скасував. Але у співвласника «Привата» впевнені - це було незаконне рішення.

А ось структурам Фірташа ОПЗ заборгував за газ $193 млн. І сьогодні хімічний холдинг бізнесмена - Ostchem Holding - намагається домогтися заборони продажу активів підприємства. У березні холдинг вже виграв справу в Стокгольмському арбітражі. І зараз «Остхем» вимагає визнання цього рішення в Україні.

Звичайно, заборона продажу активів ОПЗ не виключає приватизації. Держава виставляє на продаж не майно, а акції. Однак, як стверджують експерти, судові розгляди і борги заводу можуть налякати, в першу чергу, серйозних західних інвесторів.

Коломойський пішов в атаку

На початку цього тижня ФДМ заявив: Одеський припортовий завод продадуть наприкінці липня. Тобто трохи більше, ніж за місяць. Стартова ціна держпакету ОПЗ - 99,6% акцій - 13,175 млрд гривень.

Вчора на плани Фонду, продати завод цього літа, відреагувала «Нортіма», компанія близька до Ігоря Коломойського. Саме «Нортіма» в 2009 році перемогла в конкурсі з приватизації Одеського припортового. Тоді Юлія Тимошенко, яка очолювала уряд, скасувала результати торгів, звинувативши учасників у змові. Але представники «Нортіми» вважають, що вони перемогли чесно. Тому, на їхню думку, юридично саме вони вже майже сім років є власниками ОПЗ.

Вчора директор «Нортіми» Геннадій Подгорнов дав чітко зрозуміти: компанія буде робити все, щоб черговий конкурс з продажу хімічного підприємства не відбувся. Зокрема структури Коломойського пригрозили учасникам приватизації судами.

«Повторне виставлення на продаж пакету акцій ОПЗ, який по праву має належати «Нортіма», є, м'яко кажучи, спірним і буде оскаржуватися нами до тих пір, поки не будуть вичерпані всі доступні нам механізми міжнародно-правового захисту наших прав», - зазначив Подгорнов.

Директор компанії також заявив, що навіть саму участь в конкурсі з продажу підприємства вони буду розцінювати, як спробу купити «викрадене майно». До того ж Подгорнов натякнув на те, що компанія не тільки готова відстоювати свої права на ОПЗ в судах, але також буде домагатися кримінального переслідування тих, хто скасував результати перших торгів за припортовий.

«Ми впевнені, що корупційні дії вищого керівництва України щодо позбавлення «Нортіми» права на 99,567% ОПЗ мають ознаки кримінального злочину, і маємо намір домагатися кримінального переслідування всіх осіб, винних у викраденні у «Нортіми» права на ОПЗ», - резюмував Подгорнов.

Інтереси Фірташа

Претензії Дмитра Фірташа не настільки амбітні. Проте, і вони можуть вплинути на успіх продажу ОПЗ. Ostchem Holding бізнесмена давно намагається «вибити» з заводу борг за газ, який держпідприємство отримало ще за часів Віктора Януковича.

У березні цього року «Остхем» через Стокгольмський арбітраж домігся заборони на продаж активів ОПЗ, поки виробник добрив не заплатить $193 млн. Але рішення міжнародних суддів в Україні поки не визнали. Зокрема в травні Південний міський суд Одеської області відмовився визнавати рішення своїх колег зі Стокгольма.

Однак, як запевнили «Главком» в керуючій компанії Фірташа - Group DF - історія ще незакінчена. І структури бізнесмена не припиняють добиватися виконання міжнародного арбітражу в Україні.

«6 червня 2016 року Ostchem Holding Limited повторно звернулася до Південного міський суд Одеської області з проханням визнати і виконати рішення Арбітражного інституту Торгової палати Стокгольма. Заяву прийнято до провадження. Суд надав місячний термін ОПЗ для подачі заперечень», - пояснили в Group DF.

Втім, глава ФДМ Ігор Білоус встиг запевнити: заборона на продаж активів не завадить продажу ОПЗ.

Пізніше керівник Фонду запевняв, що сам борг Одеського припортового перед «Остхемом» не повинен злякати інвесторів, тому що ця сума врахована при формуванні стартової ціни держпакету - ФДМ зробив відповідну знижку.

З думкою Білоуса погоджуються юристи. «Заборона арбітражу відчужувати активи сама по собі не повиненна перешкоджати ФДМ в проведенні приватизації підприємства», - вважає Володимир Яремко, радник адвокатського об'єднання «Спенсер і Кауфманн».

З ним погоджується Григорій Трипульський, керуючий партнер компанії «Де-юре»: «Рішення міжнародного арбітражу не заважає провести приватизацію ОПЗ». Однак, на його думку, не виключено, що вердикт, винесений в Стокгольмі, може стати одним з найважливіших факторів, який буде впливати на рішення потенційних інвесторів: брати чи не брати участь у приватизаційному конкурсі.

До того ж структури Фірташа не раз заявляли про свій інтерес не тільки до боргів, а й до самого ОПЗ. Тому, очевидно, що бізнесмен теж готовий вступити в боротьбу за підприємство.



Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: