«Революцією ми не перетворимо Україну на нормальну державу». Заповіт Богдана Гаврилишина

«Революцією ми не перетворимо Україну на нормальну державу». Заповіт Богдана Гаврилишина
Богдан Гаврилишин
studclub.poltava.ua

Про українські вади і нашу формулу успіху

Перелік його досягнень вражає. Богдан Гаврилишин був членом Римського клубу, почесним доктором у семи університетах Канади й України. Він консультував перших осіб держави: був радником президентів, голів Верховної Ради та прем'єр-міністрів.

Саме Гаврилишин створив Міжнародний центр перспективних досліджень, Міжнародний інститут менеджменту в Індії, потім – в Україні. Він також став співзасновником відомого Всесвітнього економічного форуму. Консультував міжнародні компанії-гіганти: General Electric, IBM, Unilever, Phillips.

Українець Гаврилишин передбачив розпад Радянського Союзу ще в далекому 1980 році. Тоді він спирався на власну теорію щодо гармонії трьох ключових складових суспільного устрою: політичної, економічної та ідеологічної. Як бачимо, мав рацію.

jБогдан Гаврилишин

Сфера інтересів Богдана Гаврилишина не обмежувалась економікою та державотворенням. «Я не хочу, щоб мене називали економістом, тому що саме економісти звели до єдиного показника прогрес країн – зростання валового продукту на людину. Дуже багато негативних наслідків такого прогресу. Наприклад, людина не має ніякої цінності в економічній системі. Вона є тільки ресурсом, а не капіталом», – пояснював Гаврилишин. Пересічні українці й справді знають Гаврилишина у першу чергу як щедрого мецената. Він був переконаний, що Україну може змінити лише молодь, яка виросла поза радянською системою. Саме тому Богдан Дмитрович ініціював створення низки молодіжних організацій, був активним членом Всеукраїнської скаутської організації «Пласт». Гаврилишин також створив благодійний фонд, що активно фінансує освітні проекти для молоді як у нашій країні, так і поза її межами.

За значний внесок у розвиток України на честь 90-річчя був нагороджений орденом Свободи від президента України та орденом Святого Миколи Чудотворця від патріархату УПЦ (КП).

Неймовірні кар’єрні досягнення не стали на заваді створенню щасливої сім’ї. Богдан Дмитрович прожив у шлюбі з дружиною Леонідою 67 років, виховав трьох дітей, мав сімох онуків.

Чотири дні тому, 19 жовтня, Богдан Гаврилишин відзначив 90-річний ювілей.

Сьогодні великий українець пішов з життя.

Про українські вади і формулу успіху. Цитати Богдана Гаврилишина

Про нашу слабкість

«Революцією ми не перетворимо Україну на нормальну державу. Революції мають сумну історію. Люди, які вміють їх організувати, не вміють управляти тими країнами». Місто online

«Я розумію різницю між критичним мисленням і критикою. На жаль, у нас домінує критика… Нам потрібно переходити з часто руйнівної критики на співпрацю». «Українська правда»

Про нашу владу

«Якби мрійники та ідеалісти розуміли, що мусять висунути єдиного кандидата, то першим президентом незалежної України став би В’ячеслав Чорновіл». The Ukrainians

«Я дуже добре знаю Порошенка... Я був про нинішнього президента досить високої думки… Коли нинішній глава держави став президентом, він не входив у жодний контакт зі мною. Хоча, думаю, я міг би йому порадити щось таке, що йому знадобилося б». «Мир»

«Яценюк на папері – найкваліфікованіша людина в цілій державі… Але тепер лишився із нього лише kind, а wunder десь подівся… Яценюк не є етичною людиною». «Мир»

«Дуже добре працював Ющенко, як був прем’єр-міністром. Фатально було, як він став президентом. Але як він був прем’єр-міністром, а Юлія Тимошенко була заступником прем’єра – то була фантастична команда. Вони зробили величезну справу». «Канал 24»

«Зі здобуттям президентства Янукович перетворився на хвору людину. У нього було лише два бажання, помітні неозброєним оком: мати абсолютну владу і мати абсолютне багатство. І він був готовий здобувати це у будь-який спосіб». The Ukrainians

Необов'язково грузинів та інших запрошувати до українського уряду. То добрі наміри, але все ж таки Саакашвілі не знав багато про Україну, особливо про Одеську область. Єдина іноземка, яка чудово попрацювала для України — це Наталія Яресько. Саакашвілі — це багато, так би мовити, шумного руху і піару. Він відважний чоловік, критикував Яценюка. Але при цьому він сказав про Одесу: «Зроблю з неї взірцеве місто на Чорному морі для всіх країн». Тож я трошки скептично до цього ставлюсь, «Дело»

Щоб реально впливати на процес перетворень в країні, потрібна критична маса людей, які ідеологічно, програмно і морально сильніші інших, «Факты и комментарии»

Про наш успіх

«Трансформація країни почнеться за шість років. І триватиме ще сім». «Мир»

«Потрібно дати можливість малим і середнім підприємствам з’явитися на світ, надати їм кредити не під 30%, а під 2-3% річних, радикально зменшити кількість ліцензій, інспекцій, щоб викорінити корупцію. І головне – необхідно забезпечити право власності». Finance.ua

«Мусить змінитися й політичний лад, мусить змінитися й економічна система. Я впевнений, що нинішня влада не може провести цієї трансформації. Вона не знає як… На жаль, я навіть не вірю, що це могла б зробити опозиція, навіть якби вона прийшла до влади. Це може зробити молода генерація, люди віком 20–35 років. Вони не перевантажені досвідом Радянського Союзу». Місто online

«Тисяча найкращих випускників західних університетів, які повернулися до України три роки тому, змінюватимуть її.  Вони є компетентними, бо вчилися в найкращих університетах і вони абсолютно некорумповані. Є фактично десятки тисяч людей, які візьмуть у цьому процесі участь… Вони почнуть будувати новий законодавчий фундамент, а інші люди перебируться в міністерства, і вони трансформуватимуть Україну на базі того нового законодавства». «Громадське»

Аби Україні мати змогу конкурувати у hi-tech продуктах, передусім потрібно припинити військові дії, викорінити корупцію, поліпшити податкову систему і провести дерегуляцію. Колись в Україні був дефіцит людей, які знали іноземну мову. Сьогодні це вже не проблема, рівень освіти населення у країні дуже високий, Finance.ua

Ми не ставимо перед молодими людьми ніяких завдань. Вони вільні у своїх діях. Їх мета - визначити складові, необхідні для політичного, економічного і соціального будівництва майбутньої України, «Факты и комментарии»

Україна є понад світом. У світі таких цінностей, які з'явилися у нас після Майдану, ще немає, «Дело»

Михайло Глуховський, Наталя Сокирчук, «Главком»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: