Секретні файли Гонтаревої

Секретні файли Гонтаревої

Глава Національного банку натякнула, що Генпрокуратурі передано всю інформацію щодо грошей Януковича в «Ощадбанку», і НБУ повністю підтримує їхню конфіскацію.

Чому ж два роки ГПУ не може ані довести походження цих мільярдів, ані передати справу до суду?

Немонетарні питання

Яку роль виконувала Гонтарева на таємничій «фінансовій кухні» Януковича? Чому для реалізації своїх афер оточення екс-президента зверталося саме до інвестиційної компанії ICU, яка належала Валерії Гонтаревій на паях з російським банкіром Соловйовим?

Тема, спровокована розслідуванням «Главкому», обговорюється в ЗМІ з початку літа. Журналісти з'ясували, що в 2013 році компанія Валерії Гонтаревої на гроші Януковича купила і розмістила на рахунках в «Ощадбанку» облігації внутрішньої держпозики на 1,2 млрд доларів. Однак Гонтарева на прес-конференції удавала, що її це не стосується.

Проте відповідати на запитання представників ЗМІ чиновниці довелося. Минулого тижня глава НБУ давала прес-конференцію, на якій, як підкреслив журналіст і блогер Кирило Сазонов, представники ЗМІ влаштували Гонтаревій перший публічний допит.

Як зазначали учасники заходу, прес-служба НБУ намагалася захистити свою начальницю від незручних запитань. Під час акредитації журналістів попереджали, що питати Гонтареву можна лише про монетарну політику і макроекономіку. Але вийшло тільки гірше. До відповідей на «немонетарні» питання, обійти які було просто неможливо, Валерія Олексіївна виявилася явно не готовою. Емоційними репліками чиновниця поставила в дуже незручне становище не лише себе, але і керівництво країни.

Стара Історія

«Замість прямих відповідей - борсання у брехні», - пише Сазонов. І з цим важко не погодитися. Пояснення Гонтаревої щодо її участі у схемах Януковича, а також розкрадань з Пенсійного фонду Нацбанку часто були просто безглуздими.

«Якщо компанія ICU якісь брокерські або щось там надавала послуги, то, ну яке це має до мене відношення ось сьогодні?», - обурюється Гонтарєва, повторюючи через фразу, що все це «стара історія».

Заходимо на сайт НБУ. У розділі біографії членів правління чорним по білому вказується, що з 2007 по 2014 роки Гонтарева працювала керуючим директором ТОВ «Інвестиційний капітал Україна» - скорочено ICU. Цікаво, що в самій ICU її посада вказується інакше. «Валерія Гонтарєва обіймала посаду голови ради директорів групи з 2007 року», - ідеться на офіційному сайті компанії.

Нагадаємо, угоди з грошима Януковича проходили наприкінці 2013-го року. ICU - один з учасників цих угод. Гонтарева - голова і власниця ICU. Справа, відкрита Генпрокуратурою, ще розслідується. А самі кошти досі перебувають під арештом. Отже, Валерія Олексіївна має безпосереднє відношення до цієї справи.

Глава Нацбанку, ймовірно, забула, що не так давно розповідала, що продовжує підтримувати «фінансові» зв'язки зі своїми колишніми партнерами. «Я дуже хочу, щоб вона (ICU) добре розвивалася, вони мені ще частинами повинні доплатити гроші. За проданий мій пакет вони мені платять в розстрочку. Два транші заплатили, і ще три мене чекає», - заявила вона в інтерв'ю «Українській правді».

Найцікавіше, що, визнавши на прес-конференції, що ICU «щось там надавала послуги», Гонтарева заявила, що вона облігації для Януковича ... не купувала. Виходить, голова ради директорів, керуючий директор, зрештою, власник компанії, не знав про угоди на 1,2 млрд доларів?

Інвестуйте награбоване?!

 «Купувати ОВДП - ну це не вивід грошей, а інвестування в Україну», - ще один перл Гонтарєвої, який, напевно, гідно оцінили в команді Петра Олексійовича.

«Записуйте новий термін в інвестиційному банкінгу. Інвестиція (імен.) - Вкрадені у народу гроші, які спочатку вивели в офшори, а потім позичили цьому ж народу під відсотки», - іронічно оцінив заяву Гонтарєвої відомий фінансовий журналіст Олександр Дубинський.

Щоб зрозуміти всю анекдотичність висловлювання глави Нацбанку, варто пояснити, як і для чого командою Януковича скуповувалися валютні ОВДП. Не секрет, що оточення екс-президента акумулювало гігантські тіньові доходи: на фірми-прокладки стікалася різниця, отримана при держзакупівлях за завищеними цінами, відкати від бізнесу, «ліві» доходи держпідприємств, хабарі тощо. Всі ці гроші потребували відмивання. Тому з фірм-прокладок кошти переводилися на рахунки офшорних компаній в українських банках. Найімовірніше, це робилося через механізм купівлі-продажу сміттєвих цінних паперів. Потім офшорні компанії зверталися за допомогою до ICU. За «клієнтську гривню» компанія Валерії Гонтарєвої купувала в «Ощадбанку» валютні облігації внутрішньої держпозики (ОВДП), випущені Мінфіном. Після придбання цінні папери залишалися на рахунках в «Ощадбанку». Янукович розраховував, що за два роки забере свої кошти вже повністю «відмитими», з прибутком, та ще й у валюті. Ось така «інвестиція в Україну».

Джерело ілюстрації «Цензор»Джерело ілюстрації «Цензор»

Ліве меню Нацбанку

Чомусь дуже схвилювало главу НБУ і питання про історію з Пенсійним фондом центрального банку. Це при тому, що журналіст не обмовився ані про ICU, ані про сміттєві цінні папери, які компанія Гонтаревої систематично «згодовувала» фонду протягом 2013-2014 років. Главу Нацбанку лишень запитали, чи відомо їй, чим закінчилася справа, відкрита минулого року Службою безпеки України за фактом розкрадання з фонду понад 600 млн грн. У відповідь Валерія Олексіївна чомусь почала знову говорити, що це «історія стара», і вся інформація по ній є на сайті НБУ. «У лівому меню», - підказала прес-секретар.

Аудиторські звіти за результатами діяльності фонду, куди співробітники Нацбанку перераховують частину своєї зарплати, справді вивішені на сайті регулятора. З цим не посперечаєшся. Наприклад, в останньому з них відзначається, що за результатами аудиторської перевірки за 2015 рік балансова вартість активів пенсійного фонду знизилася на ... 37,5%. Простіше кажучи, кудись випарувалося більше 600 млн.грн. Тут же вказується причина - балансова вартість акцій українських підприємств, які купувалися фондом, не відображала рівень ризику інвестицій, а також справедливу вартість цінних паперів. Виходить, гроші співробітників НБУ пускали в сумнівні підприємства. Але хто це робив? Відповіді на головне питання у звіті на сайті немає. Хоча купівлею сміттєвих цінних паперів, як випливає з розслідування «Главкому», займалася все та ж ICU.

Юрію Віталійовичу, на сцену!

Втім, важливі повідомлення на прес-конференції все-таки прозвучали: імпровізований допит не пройшов даремно. Гонтарєва вимовила сакраментальну фразу: «Я її (інформацію) вже надала два роки тому, вся ця інформація знаходиться у файлах». Керівник Нацбанку не уточнила, на жаль, кому вона надавала інформацію, і що це за «файли». Але, ймовірно, йдеться про допит в Генеральній прокуратурі, яка після Майдану активно взялася за справу по вкладах Януковича в «Ощадбанку».

Необережною фразою Гонтарєва мимоволі перекинула м'яч на бік Юрія Луценка. Дуже цікаво, що за інформацію надала Гонтарєва слідству, і чому Генпрокуратура не дає їй хід.

За словами Гонтарєвої, Нацбанк вже два роки підтримує ідею конфіскації вкладів оточення колишнього президента. «Ці гроші були заарештовані на рахунках в «Ощадбанку» ще в серпні 2014 року, і Національний банк постійно підтримував позицію того, що або спецконфіскація, або конфіскація через правильний судовий механізм, ці гроші повинні бути спрямовані до бюджету», - заявила вона на прес-конференції.

А тепер зіставимо: Гонтарєва «надала інформацію» і підтримує конфіскацію, отже, вона знає, що це точно гроші Януковича і вони однозначно «брудні». Тим часом, зі слів екс-заступника Генерального прокурора Віталія Каська відомо, що у ГПУ немає нічого по грошах Януковича, що можна було б пред'явити суспільству.

Логічний висновок: завершення розслідування і передача справи до суду гальмується на рівні керівництва країни. Можливо, через якісь таємні домовленості. Давши волю емоціям і кинувши необережну фразу, Гонтарєва ускладнила життя Юрію Луценку. Генпрокурору доведеться найближчим часом шукати вихід з цієї непростої ситуації. Адже за існуючих розкладів історія починає кидати тінь на їхнього спільного з Гонтарєвою патрона.

Інна Михайлівська, для «Главкома»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: