Круте піке Онищенка. Як олігарх перетворився на фігуранта кримінальної справи

Круте піке Онищенка. Як олігарх перетворився на фігуранта кримінальної справи
Олександр Онищенко

Депутат, що мав вплив на президента та міністрів, тепер змушений виправдовуватися перед слідством

Олександр Онищенко не збирається здаватися. Народний депутат від «Волі народу» не тільки не визнає звинувачень з боку ГПУ і НАБУ, а й готовий судитися з обома відомствами. Нардеп вже навіть подав позов до Печерського районного суду Києва, в якому стверджує, що правоохоронні органи завдали шкоди його честі і ділової репутації та мають спростувати все те, що про нього наговорили.

На претензії депутата в прокуратурі і бюро поки не відреагували. Власне, все, на що чекають зараз борці зі злочинністю, - позбавлення Онищенка недоторканності. Відповідне подання вже передано з прокуратури до парламенту. Тепер справа за малим - подання повинні схвалити парламентарі. А на це, за словами спікера Андрія Парубія, може піти 10 днів.

Сам Онищенко, судячи з усього, спочатку на деякий час вирішив покинути Україну. Принаймні генеральний прокурор Юрій Луценко заявляв, що з 14 червня колишній нардеп знаходився у Франції. Підтверджувало цю інформацію і Національне антикорупційне бюро.

«Згідно з інформацією, отриманою від Державної прикордонної служби, народний депутат України Олександр Онищенко вилетів на чартерному рейсі в напрямку французького міста Ніцца 14 червня 2016 о 19:54», - говорилося в повідомленні НАБУ.

Також глава бюро Артем Ситник поспішив запевнити: при необхідності Онищенко буде оголошений в міжнародний розшук. «Якщо він навіть прийме рішення ховатися від слідства, він буде оголошений в міжнародний розшук. Для цього існують всі необхідні механізми», - повідомив керівник НАБУ.

Але оголошувати депутата в міжнародний розшук не довелося. Як запевнив нардеп Сергій Лещенко, його зниклий колега по парламенту повернувся до Києва в п'ятницю, 17 червня, якраз, коли у Верховній Раді закінчилася сесія і загроза зняття недоторканності на деякий час зникла.

Онищенко дійсно не став втрачати часу даром. Скандальний депутат не тільки встиг подати до суду на силові відомства, а й сходив вже в «гості» в НАБУ. За словами спікера бюро Дар’ї Манжури, нардеп приніс заяву, в якій просив надати йому деякі документи по його справі.

«Під час зустрічі пану Онищенку було роз'яснено його процесуальний статус. Повідомлено про те, що у зв'язку з його статусом народного депутата, поки з нього не знімуть недоторканість, він не може бути підозрюваним», - зазначила Манчжур.

Фактично поки що НАБУ може «відіграватися» тільки на тих, кого підозрюють у співучасті з Онищенком. Зокрема, антикорупціонери вже заарештували 10 осіб по «газовій справі» депутата.

У чому звинувачують Онищенко

Головні претензії до Олександра Онищенка антикорупційне бюро виклало на брифінгу, який пройшов 15 червня. Виступаючи перед пресою прокурор НАБУ Назар Холодницький заявив, що парламентарія підозрюють у привласненні державного майна в особливо великих розмірах. До того ж в бюро наполягають на тому, що Онищенко діяв як член злочинної організації. А для розкрадання державного майна використовував фіктивні фірми.

За версією НАБУ, Онищенко через підставні фірми виводив гроші з найбільшою газодобувної компанії України державної «Укргазвидобування». Схема, описана представниками бюро, виглядає так. Компанії, підконтрольні колишньому нардепу, укладали угоди про спільну діяльність з «Укргазвидобуванням». Представники останньої, як запевняють слідчі, теж мали свою частку.

Добутий газ партнери продавали через фіктивні аукціони за заниженою ціною. Купували дешевий газ також фіктивні фірми, підконтрольні Онищенку. А потім компанії нардепа перепродували паливо вже за ринковими цінами реальним споживачам - промисловим підприємствами. У НАБУ підрахували: збиток держави від подібних схем – близько 3 млрд гривень.

Втім, інтереси Олександра Онищенка не обмежувалися «Укргазвидобуванням». Зокрема, в розслідуванні про відносини депутата з колишнім міністром екології Ігорем Шевченко «Главкому» вдалося з'ясувати, що народний обранець активно лобіював інтереси своїх фірм на шельфі Чорного моря поблизу Одеси. Онищенко планував без аукціону отримати сім ділянок стратегічних покладів нафти і газу. І лише скандальна відставка Шевченка не дозволила депутату «зайти» на бажані ділянки.

Зв'язки в парламенті

Олександр Онищенко та Юлія Тимошенко
Олександр Онищенко та Юлія Тимошенко

Вочевидь, газовий бізнес Олександра Онищенка не був би таким успішним без допомоги «товаришів» по парламенту. Одна з політичних сил, з якої у колишнього депутата були явно близькі стосунки - «Батьківщина» Юлії Тимошенко. Зробити таки висновки дозволяють деякі факти.

По-перше, саме Тимошенко активно проштовхувала проект закону про зниження ренти на видобуток газу. Саме цей документ підтримував і Олександр Онищенко, скаржачись на те, що велика рента позбавляє газовиків прибутку. А його фірми на той момент заборгували державі 1,3 млрд гривень саме рентної платні.

Правда, прийняти законопроект так і не вийшло - не вистачило голосів.

По-друге, про близькі стосунки Онищенка і Тимошенко свідчить дружба депутата з колишнім міністром екології, який був призначений за квотою «Батьківщини», - вже згаданим Ігорем Шевченко. Як свідчить все те ж розслідування «Головкому», саме на період шевченківського керування міністерством припадають успіхи компаній Онищенка в отриманні дозволів на видобуток газу і нафти на шельфі Чорного моря.

Та й сам Онищенко в одному з інтерв'ю дуже шанобливо відгукувався про Тимошенко, стверджуючи, що «у неї є ще політичне майбутнє».

Неможна виключати, що для просування свого бізнесу Онищенко використовував і «рідну» депутатську групу - «Воля народу». «Главком» вже неодноразово зазначав, що депутати цієї групи останнім часом часто підтримували важливі для коаліції голосування. Подібні випадки видання описувало в матеріалі про соратника Онищенко по «Волі народу» - співвласника мережі WOG депутата Степана Івахіва. В обмін на «правильне» голосування, судячи з усього, «народовці» отримували лояльність влади в деяких питаннях. Для Онищенко це могли бути інтереси в газовому бізнесі.

І випадки, коли влада йшла назустріч депутату-бізнесмену, дійсно були. Так, наприклад, наприкінці 2015 року фіскальна служби без жодних пояснень і причин розстрочила компаніям Онищенко - «Хас» і «Надра геоцентр» - 1,3 млрд гривень боргу за рентними платежами.

Якщо між «газовим бароном» і Банковою дійсно були якісь домовленості, то, вочевидь, тепер ситуація сильно змінилася. Схоже, у президента вирішили, що можуть впоратися і без Онищенка.

Про це свідчать і ініціативи нового керівництва «Укргазвидобування». З початку року держкомпанія через суди намагається розірвати всі договори про спільний видобуток. Правда, поки що безуспішно. Так в травні Господарський суд Києва відмовив «Укргазвидобуванню» в «розриві відносин» з однієї з фірм Онищенко - «Природні Ресурси +».

Віталій Єрмаков, «Главком»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: