Як видобувати гроші з держави. Майстер-клас українських олігархів і політиків

Як видобувати гроші з держави. Майстер-клас українських олігархів і політиків

Чому силовики штурмували державну монополію «Укргазвидобування»?

Сутичка за контроль над найбільшим виробником «блакитного палива» в Україні - державної компанії «Укргазвидобування» - цього тижня перейшла в активну фазу. Відразу після травневих свят в офісі компанії пройшли обшуки. В «гості» до газовиків завітали бійці спецпідрозділу СБУ - «Альфа».

«Главком» дослідив, що могло підштовхнути Службу безпеки України навідатися на державне підприємство.

Одразу після обшуків СБУ, проведених 11 травня, голова правління «Укргазвидобування» Олег Прохоренко фактично підтвердив журналістам, що правоохоронці зацікавились закупівлею «Укргазвидобуванням» колтюбінгового обладнання на 300 млн гривень.

Інформацію про цю кримінальну справу, що розслідується Генеральною прокуратурою, можна віднайти в Єдиному реєстрі судових рішень. За підозрою слідчих, у 2015 році посадовці «Укргазвидобування» «розробили та мають на меті використати схему постачання на адресу компанії колтюбінгового обладнання за завищеною вартістю для грошовими коштами держави в особливо великих розмірах».

Прохоренко зазначав: закупівля була «абсолютна прозора та конкурентна». Водночас його попередні заяви свідчать й про інше – результати закупівлі на третину мільярда могли не сподобатись зацікавленим бізнес-групам. Так, голова «Укргазвидобування» повідомляв, що на компанію здійснюють корупційний тиск народні депутати «Народного фронту». За словами топ-менеджера, вони лобіюють офшорну «Мостон Пропертіс», що намагалася «вивести близько $2,5 млн на закупівлю колтюбінга в травні 2015 р. минулим керівництвом». Депутат Єгор Соболєв уточнював: мова йде про депутатів Євгена Дейдея і Максима Полякова. Останні назвали ці закиди маячнею. «Протягом останніх тижнів значно посилився тиск на компанію з боку бізнес-групи, яка намагається нав'язати «Укргазвидобуванню» невигідні і непрозорі схеми закупівель за участю компанії Moston Properties Limited», - підтверджували в «Нафтогаз Україна». Наразі НАБУ перевіряє, чи є зв`язок між ціює фірмою та колишнім впливовим депутатом від «Народного фронту» Миколою Мартиненко.

Рік тому маловідома британська Moston Properties Limited взяла участь в тендері «Укргазвидобування» на закупівлю установки колтюбінга та іншого обладнання, але в грудні перемогу отримав безпосередній виробник – білоруська компанія «Фідмаш».

Напередодні травневих обшуків, проведених  СБУ в «Укргазвидобуванні», Moston Properties Limited через суд домоглася заборони виконувати контракт з білорусами.

Водночас, «Укргазвидобування» - занадто ласий шматок, щоб зводити пошук осіб, зацікавлених в останніх подіях навколо цієї компанії лише до ймовірних бенефіціарів лондонської фірми.

Для кого корисні копалини

На сьогодні одразу три правоохоронні відомства – прокуратура, поліція та Національне антикорупційне бюро – ведуть близько десятка розслідувань стосовно найбільшої в Україні видобувної компанії газу та газового конденсату, підпорядкованої НАК «Нафтогаз Україна».

Як свідчать кримінальні провадження, дані про які можна відшукати у Єдиному реєстрі судових рішень, загальна сума втрат для бюджету від корупційних схем у цій структурі складає мільярди гривень.

Більше того, попередньо підраховано, що вже після Майдану – у 2014 – 2015 роках – матеріальна шкода для держави через корупцію в «Укргазвидобуванні» перевищила мільярд гривень. За даними Національного антикорупційного бюро, руку до цього доклали деякі народні депутати та представники вищого керівництва держави.  Основні схеми з вимивання коштів побудовані на продажу газу за заниженою вартістю, а також на проведенні закупівель за завищеною вартістю.

Імена цих можновладців слідство поки не встановило, але в самому депутатському корпусі вже дають підказку, де слід шукати «наглядачів» за державними потоками. Зокрема, народний депутат Сергій Лещенко напередодні фактично звинуватив у причетності до обшуків в офісі видобувної компанії парламентську депутатську групу «Воля народу» та висловив упевненість, що  візит силовиків до «Укргазвидобування» – ніщо інше, як боротьба за контроль над державним видобувником газу.

«Фракція «Воля народу», яка стала неформальним учасником коаліції, і постійно підставляє плече владі, даючи потрібні голоси за найважливіші рішення, хоче взамін повернути собі вплив на компанію «Укргазвидобування». Цей контроль вже був у них в 2014-му і першій половині 2015-го », - пояснив Лещенко у себе в Facebook.

Група, яку колись очолював покійний олігарх Ігор Єремєєв, дійсно має свої інтереси в «Укргазвидобуванні», і вона дійсно давала голоси для прийняття важливих для Банкової рішень. Призначення Володимира Гройсмана, соратника Петра Порошенка на посаду прем'єр-міністра і проштовхування Юрія Луценка в крісло генерального прокурора стало можливим, у тому числі, і завдяки  «Волі народу».

Але «Воля народу» - не єдина сила в парламенті, яка, по-перше, останнім часом підігравала коаліції, а по-друге, колись мала вплив на «Укргазвидобування», а тепер не проти його повернути. Інша зацікавлена сторона – група «Відродження», яку пов'язують з Ігорем Коломойським. В останнього є свої інтереси на родовищах державної компанії. А депутати, які орієнтуються на олігарха, також підтримували призначення і Гройсмана, і Луценка.

Ще один бізнесмен, який має досвід тісної співпраці з «Укргазвидобуванням» - Дмитро Фірташ. Бізнесмен навіть мав свою людину на чолі компанії. Чи міг він домовитися з владою про повернення колишнього впливу на газовому ринку? Цілком можливо. Фірташ також має у Верховній Раді лояльних до себе депутатів в «Опозиційному блоці» і в БПП. Опоблок рідко підтримує коаліцію, але у найважливіші моменти таки робить це. Красномовний минулорічний приклад – голосування за призначення близького до Петра Порошенка Віктора Шокіна генеральним прокурором. Тоді «Опозиційний блок» дав 32 голоси.

У липні минулого року, після конкурсу, який провів «Нафтогаз України», керівником «Укргазвидобування» було призначено сторонню для цієї галузі людину, на яку не падала тінь «опікунів». «Білий комірець» Олег Прохоренко до перемоги на конкурсі працював партнером консалтингової компанії McKinsey Ukraine. Намагання нового керівника позбутись впливу фінансово-політичних груп викликали спротив і призвели до нинішніх «маски-шоу».

Олег Прохоренко
Олег Прохоренко

Інтереси «Волі народу»

«Воля народу» завжди асоціювалася з Ігорем Єремєєвим, співвласником одного з найбільших нафтотрейдерів країни - WOG. Після смерті депутата його бізнес не став менш успішним. Як писав «Главком», у групи збереглися впливові лобісти в парламенті. До депутатської групи входить ще один акціонер паливної компанії – Степан Івахів.

Багато хто знає WOG як велику мережу заправок. Однак значна частка бізнесу трейдера - це поставки пального державним структурам. За підрахунками «Главкому», 2015-го року WOG Retail став лідером державних тендерів із закупівлі пального – минулого року участь у «казенних» конкурсах принесла «вогівцям» 4 млрд грн. Тому акціонери завжди намагаються підтримувати тісні взаємини як із державними компаніями, так і з владою.

«Укргазвидобування» не стала винятком. Після зміни влади пост глави правління зайняв Сергій Костюк, а його заступником став Вадим Шленчак. Обох пов'язували з акціонерами WOG. Так, наприклад, «за збігом обставин» після приходу Костюка «Укргазвидобування» чомусь вирішило продати за заниженої ціною та без аукціону близько 20 тис. тонн скрапленого газу компанії «ВОГ Трейдинг». У 2014 році прокуратура висунула Костюку і Шленчаку серйозні звинувачення - зловживання службовим становищем та нанесення збитків державі на 23 млн гривень. Проте, в листопаді минулого року суд виправдав керівника.

Інший випадок, що вказує на зв'язок Костюка з бізнес-оточенням покійного Єремєєва, – при ньому частина рахунків «Укргазвидобування» була переведена в «Банк інвестицій та заощаджень», підконтрольний акціонерам WOG.

Довідка:

Згідно з даними НБУ, серед власників «Банку інвестицій та заощаджень» – нардеп від «Волі народу» Степан Івахів та дружина іншого депутата від цієї групи Ярослава Москаленка - Інна Москаленко, брат покійного Ігоря Єремєєва - Євген. Після призначення нового керівництва в «Укргазвидобування», компанія намагалася розірвати багатомільйонний договір з банком.

Після зміни керівництва «Укргазвидобування» минулого року, компанія намагалася розірвати багатомільйонний договір з банком. Проте, судове рішення  - Вищий господарський суд напередодні Нового року відмовив видобувній компанії та залишив кошти «Укргазвидобування» в банку.

Невдоволення «Волі народу» спробами розірвати договір демонстрував депутат групи - Ярослав Москаленко. У січні цього року він «помстився» чинному голові «Укргазвидобування» Прохоренку за спробу забрати кошти з банку, оприлюднивши дані про «захмарну» зарплатню Прохоренка в мільйон гривень.

Олег Прохоренко
Олег Прохоренко

Інтереси Коломойського

Є свої інтереси в «Укргазвидобуванні» й у Ігоря Коломойського. Близька до бізнесмена і його найближчого партнера Геннадія Боголюбова компанія довгі роки видобувала вуглеводні на ділянках, що належать державі - дев'ять свердловин на Ігнатієвському та Мовчанівському родовищах, що належать «Укргазвидобуванню», останні 20 років були в оренді у «Полтавської газонафтової компанії», серед акціонерів якої є і власники «Привату».

Договір оренди закінчився минулого року. Однак добровільно віддавати свердловини державі в Коломойського не захотіли. Тому «Укргазвидобуванню» довелося звертатися до суду. А поліція в січні цього року навіть відкрила кримінальне провадження за фактом заволодіння майном держкомпанії. У підсумку, тільки в квітні питання вдалося вирішити - згідно з ухвалою Харківського апеляційного господарського суду, компанія Коломойського погодилася добровільно повернути свердловини в держвласність.

Найімовірніше, «приватівці» не проти й далі продовжити видобуток на «насиджених» родовищах. Однак для цього потрібні «свої» люди в «Укргазвидобуванні». І не виключено, що Ігор Коломойський за голоси в парламенті розраховує на свої газові бонуси.

Інтереси Фірташа

Не менше причин вступити в сутичку за контроль над «Укргазвидобуванням» і у Дмитра Фірташа. Людина бізнесмена вже очолювала державну газову монополію. До березня 2014 року головою правління компанії був Юрій Борисов, виходець з «Остхема» (компанія, що об’єднує хімічні активи Фірташа).

Після зміни влади Борисова звільнили. Однак інтереси його «шефа» в компанії залишилися. В «Укргазвидобування» укладено договір про спільний видобуток з «Карпатигаз», компанією, контроль над якою ЗМІ приписують Фірташу. Це найбільший партнер держкомпанії на сьогодні. На частку «Карпатигаз» припадає третина видобутку в рамках всіх спільних договорів.

На початку року «Укргазвидобування» вирішила позбутися всіх подібних партнерів. Глава правління компанії Олег Прохоренко запевнив, що договори про спільний видобуток невигідні компанії - партнери заробляють на продажу надр і нічого не інвестують у родовища.

По більшості договорів справи вже передані до суду. Що стосується «Карпатигаз», до розбірок із цією компанією готуються в Стокгольмському арбітражі, тому що остання формально належить шведській фірмі Misen Enterprises.

Отже, Фірташу теж є через що хвилюватися.

Схеми в «Укргазвидобуванні»

Як зазначалося вище, основні схеми з вимивання коштів в «Укргазвидобуванні» побудовані на продажу газу та нафтопродуктів за заниженою вартістю, а також через проведення закупівель за завищеною вартістю.

Красномовною ілюстрацію тут може бути закупівля за часів Януковича послуг програмного забезпечення та його підтримки для «Укргазвидобування» у компанії «САП Україна» вартістю більше 100 млн гривень. Протягом останніх двох років видобувна компанія не може розірвати цю угоду в судах.

За оцінками Нацполіції, топ-менеджмент «Укргазвидобування» лише у 2014 – 2015 роках переплатив при закупівлі товарів за завищеною вартістю від 20 до 40 млн гривень.

Проте найбільше компанія втрачає при продажу своєї продукції за заниженими цінами.

Так, наприклад, згідно з інформацією з Єдиного реєстру судових рішень, НАБУ здійснює розслідування, відповідно до якого «Укргазвидобування» продавало у 2014 – 2015 роках підприємствам «Надра Геоцентр», «Фірма Хас», «Природні ресурси +», «Карпатнадраінвест» видобутий природний газ за заниженими цінами. Згодом цей газ перепродавали підприємствам реального сектору економіки за ринковою ціною, що зумовило збитки державі на суму понад 1 млрд гривень.

За такими оборудками, впевнені детективи НАБУ, можуть стояти деякі народні депутати і представники вищого керівництва держави, що «дахували» схеми з виведення коштів з «Укргазвидобування».

Варто зазначити, що співвласником згаданої вище «Карпатнадраінвест» є депутат з «Волі народу» Олександр Онищенко. Діяльність цієї фірми паралельно з НАБУ вивчає Національна поліція в Харківській області, яка відкрила справу про заволодіння коштами «Укргазвидобування» топ-менеджментом двох підприємств – «Цефей» і «Карпатнадраінвест».

Ще один приклад масштабного розкрадання можна віднайти в матеріалах кримінальних проваджень прокуратури Києва, яка також вивчала діяльність «Укргазвидобування». Столичні прокурори з'ясували, що лише 2014-го року «Укргазвидобування» на розпродажі нафтопродуктів за заниженими цінами в цілому втратила близько 100 млн гривень.

Наприклад, з березня по серпень 2014 року держкомпанія в порушення порядку проведення аукціонів продала деетанпропанбутанізований  конденсат – компонент для виробництва автомобільних бензинів – компаніям «ВОГ Трейдинг», ТОВ «Феон», ТОВ «Юкра» і ТОВ «Клевер-ПМ», занизивши ціну на загальну суму в 75 млн гривень.

Ще один епізод, який ліг в основу цього розслідування, датується весною – літом 2014 року. За цей період «Укргазвидобування» продала нерезидентам із Панами та Шотландії пальне А-76 та А-92, сумарно занизивши ціну приблизно на 2 млн доларів.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: