Як збираються повертати Донбас та Крим Порошенко, Тимошенко, Гриценко та інші

ВИБОРИ-2019
Як збираються повертати Донбас та Крим Порошенко, Тимошенко, Гриценко та інші
Війна в Україні

Що робити з війною? Рецепти від головних кандидатів у президенти

Свідки гучного форуму, на якому Юлія Тимошенко оголошувала про свій «новий курс», відзначили, що у своєму двогодинному спічі один з головних претендентів на президентське крісло наполегливо оминала тему війни. Юлія Володимирівна цитувала «усіх мудреців світу», віддавала данину сучасним технологіям, жонглювала модними термінами та приголомшувала аудиторію несподіваними планами стати канцлером. Але питання відновлення миру, яке, за соцдослідженнями, перебуває для українців на першому місці серед актуальних проблем, було згадане нею побіжно і неконкретно. Тимошенко лише запевнила, що знає, з ким вести переговори про мир, але не деталізувала свого бачення.

Втім в болісних темах Донбасу та Криму «хитається» не тільки Тимошенко, яка першою стартувала в гонці за булаву. «Главком» проаналізував, як бачать вирішення проблеми окупованих територій усі потенційні фаворити президентських перегонів. Редакція публікує лише найбільш промовисті цитати політик з цієї проблеми. Без жодних коментарів.

Щоправда, зауважимо – поки не всі з них оголосили про свою участь в майбутніх виборах глави держави.

Петро Порошенко: Я відкидаю ідею авантюрного військового наступу

Петро ПорошенкоПетро Порошенко

Звільнення Донбасу передбачається політико-дипломатичним шляхом: примушенням Росії виконати Мінські домовленості, забезпеченням у першу чергу реалізації безпекового пакету Мінських домовленостей, включно з гарантованим режимом припинення вогню, відведенням, бажано на територію Російської Федерації, артилерії, танків, систем залпового вогню, мінометів, заборонених Мінськими угодами...

Я відкидаю дві крайносщі на шляху до миру. Будь-які інші пропозиції є прийнятними. Крайнощі за урапатріотичною ідеєю авантюрного військового наступу, який зажадає життів мільйонів українських героїв. І друга ідея – капітуляція. Мир на російських умовах, коли ми маємо подарувати українську землю. Поки я президент – ані клаптика української землі ми не віддамо нікому. Мир – це значить повернути український прапор і український суверенітет на окуповану територію Донбасу і незаконно анексований Крим.

Як тільки приходять на наше запрошення миротворці з усього світу, то російські окупаційні війська йдуть з України. І далі нам не потрібно ніякої допомоги. Ми всередині України дуже швидко знайдемо спільну мову. Якби тільки не було держави-агресора.

Ми – не Чечня, і я не хочу вирішувати проблему так, як у Чечні, де десятки тисяч людей загинули на війні, яка стала національною катастрофою для цілого народу. Щоб домовитися в Україні, ми не потребуємо допомоги Путіна, але Путін може надати нам велику допомогу, якщо виведе звідси свої війська і закриє кордон. Крім того, в Чечні генерал Дудаєв і його люди мали свої власні критерії, а на сході України не приймають рішень самостійно, вони – маріонетки Росії.

Юлія Тимошенко: Я твердо знаю, як і з ким вести переговори про мир

Юлія ТимошенкоЮлія Тимошенко

Мир потрібен Україні як повітря. Війна перетворилася в ширму для прикриття корумпованої, безглуздої політики влади, у найбільший заробіток для декількох людей. Це те, що сьогодні стримує мирний  процес і не дає можливості вести реальні переговори. Я твердо знаю, як і з ким вести переговори про мир. Мені не завадять чиїсь бізнес-проекти, які робляться на крові, не завадять жодні кулуарні домовленості, які сьогодні ведуться.

Шлях до завершення окупації полягає й через введення миротворців ООН на умовах України. Нам треба вже сьогодні думати про створення міжнародних фондів для відновлення та розвитку Донбасу, для повернення до життя тих людей, які знайшли тимчасовий притулок на неокупованій території. У жодному випадку не можна забути й про тих, хто поклав своє здоров’я, життя на фронтах у боротьбі проти агресора. Поки Крим і Донбас не повернуться в Україну, ніхто з українців не може бути спокійним. 

Юрій Бойко: Київ повинен виходити на прямі переговори з Москвою, Донецьком і Луганськом

Юрій Бойко (фото: прес-служба Опозиційного блока)Юрій Бойко (фото: прес-служба Опозиційного блока)

Україні потрібні багатосторонні формати врегулювання. Успіх переговорів в Нормандському форматі, в рамках американо-російської посередницької місії дозволить прискорити мирний процес. В першу чергу, домогтися підтримки рішення Ради Безпеки ООН про введення миротворчого контингенту на Донбас. Це, безумовно, важливий крок, але для встановлення миру в Україні цього недостатньо. Київ повинен виходити на прямі переговори з Москвою, Донецьком і Луганськом.

Перша і головна задача сьогодні – введення миротворців. Це єдиний механізм, здатний зупинити збройне протистояння, зберегти людські життя та забезпечити початок політичного процесу для вирішення конфлікту. Наступний етап – прийняття законів про особливий статус Донбасу на три роки для відновлення мирного життя, прийняття закону про амністію для тих, хто не вчинив тяжких злочинів. Після цього – відновлення економічного співробітництва, контроль за україно-російським кордоном з боку українських прикордонників. І через три роки проведення там місцевих виборів за українськими законами.

Андрій Садовий: Ми не маємо зараз сил відвоювати ці території

Андрій Садовий (фото: vidia.ua)Андрій Садовий (фото: vidia.ua)

Правда така, що АТО – давно не АТО. Це – війна, і її потрібно визнавати офіційно, з усіма міжнародно-правовими наслідками. Правда така, що Україна має зробити все можливе, аби організувати евакуацію з окупованих територій всіх, хто не бажає жити під окупацією, та організувати евакуйованим достойні умови життя.

Ми не маємо зараз сил відвоювати ці території, а також Крим. Але ми можемо стримувати ворога на тій лінії фронту, яка є зараз. Будь-які розмови про проведення виборів на Донбасі, про відведення військ, про амністію – це реалізація сценарію Путіна, який хоче, щоб Донбас повернувся як чужорідне, заражене смертельною хворобою тіло в українську реальність і знищив нашу країну зсередини. Цього не можна допустити.

Анатолій Гриценко: Мирний план, розроблений за моєї участі, розрахований на 3–5 років

Анатолій Гриценко (фото: ternograd.te.ua)Анатолій Гриценко (фото: ternograd.te.ua)

Активна фаза війни, на мій погляд, закінчилася. Зараз в режимі дербі буде перетягування каната. Росія хоче впихнути це все з проблемами і з нашою відповідальністю. І ще нав'язати зміни до Конституції. А ми хочемо створити передумови, щоб вона (реінтеграція – «Главком») була мінімально болісна і з російськими компенсаціями за те, що вона там накоїла. І щоб це був довготривалий мир на десятиліття, а не просто перемир'я.

Підготовлено кілька варіантів мирного плану деокупації спочатку Донбасу. Є офіційний канал для підготовки цих рішень. Є те, що опублікував колишній генсек НАТО Расмуссен на конференції в Мюнхені. Крім того, підготовлено окремий пакет рішень, в тому числі, нескромно скажу, за моєї участі в закритому чотирьохсторонньому режимі «Європа – США – Росія – Україна». І цей план ліг на стіл і Порошенка, і Путіна, і Макрона, і Меркель, і Трампа. До його розробки залучили серйозних експертів, людей з великим досвідом в сфері безпеки і дипломатії. У плані вирішення конфлікту на Донбасі вказується все те, що буде робитися для відновлення українського суверенітету: введення миротворчої місії ООН, скасування російського рубля і введення гривні, створення тимчасових органів влади, а також впровадження програми по поверненню контролю над підприємствами.

Цей мирний план розрахований на 3–5 років. Швидше не вийде. Тому що тільки розмінування за площею, за попередніми оцінками, дорівнює близько території Чернівецької області. І не завжди є карти з обох сторін. І є багато інших проблем, які потрібно вирішити: вивести рубль і завести гривню, розформувати ці «корпуси», «МГБ», «КГБ», «банки», «парламенти», «уряди», визначити «моторол», які, якщо їх не заберуть, повинні піти під суд, де буде елемент амністії до тих, хто пасивно в це включився.

Тільки після врегулювання всіх проблемних питань на непідконтрольній зараз Україні території Донбасу можна говорити про вибори і якусь нову владу, а до цього там має бути тимчасова міжнародна адміністрація.

Олег Тягнибок: Москву не вмовляти треба, а примушувати з позиції сили

Олег Тягнибок (фото: lenta-ua.net)Олег Тягнибок (фото: lenta-ua.net)

Єдиний шлях для України – вимагати заміни «Нормандського формату» перемовин на «Будапештський» зі США та Великобританією. Тим більше, що сама Америка відкритим текстом, вустами своїх ключових речників заявляє про свою готовність до такої зміни. Хіба не ясно, що Москву не вмовляти треба, а вимагати і примушувати з позиції сили. А одночасно з тим – нарощувати власну військову міць і вести жорстку боротьбу з п'ятою колоною всередині країни. І тоді повернення окупованих територій буде. На українських умовах та під українським прапором.

«Свободівська» «Програма захисту українців» передбачає повну економічну блокаду окупованих територій, недопущення надання їм «особливого статусу» чи проведення будь-яких виборів до повної деокупації. За цією програмою, після звільнення захоплених регіонів держава має провести повну перепаспортизацію населення, яка передбачає перевірку кожної особи на лояльність до України, наявність в неї громадянства інших держав та співпрацю з окупантами. Також «свободівці» закликають повністю перекласти фінансування окупованих територій на країну-агресора.

Вадим Рабінович: Порядок на Донбасі наведе великий бізнес

Вадим Рабинович (фото: gogetnews.info)Вадим Рабинович (фото: gogetnews.info)

Очевидно, що будь-який мир – це маленький компроміс. Тому вже зараз, нікого не принижуючи, Донбасу треба дати трирічний перехідний період, під час якого ці території отримають певний статус в складі України, де керівником буде призначений представник президента України, кандидатура якого буде узгоджена з місцевими жителями. І питання вирішене, відкритий шлях до миру і відродження Донбасу в складі України.

Якщо домовимося, припинимо кровопролиття, європейці виділять кошти для відновлення цих територій, а великий бізнес, який прийде туди, допоможе встановити там порядок, як ніхто інший. Рецепт для Донбасу простий: налагоджуємо контакти, встановлюємо мир, створюємо вільну економічну зону, заводимо туди донорів і бізнес – отримуємо процвітаючий регіон. А головне – мир у всій Україні, яку терміново треба рятувати економічно.

Олег Ляшко: Миротворці ООН мають взяти під контроль державний кордон

Олег ЛяшкоОлег Ляшко

Будівництво нової Китайської стіни з метою відгородитися від окупованої частини Донбасу не наближає його звільнення. Крім того, треба пам’ятати про мільйони людей, які потребують нашої допомоги — хворі, літні люди. Вони в результаті тих чи інших обставин не можуть виїхати з окупованих територій. Тому треба дійти до них через гуманітарні фонди, місію Червоного Хреста або міжнародні організації, щоб максимально їм допомогти.

Росіяни вимагають, щоб миротворча Місія ООН охороняла виключно патрулі ОБСЄ і стояла на лінії зіткнення на Донбасі. Це означатиме консервацію військового конфлікту та окупації за прикладом Кіпру чи Придністров’я. Ми наполягаємо, щоб миротворці ООН взяли під контроль державний кордон. Тоді припиниться постачання зброї, військові техніки та обмундирування з Росії. Якщо буде перекрито кордон, тоді вже питання часу, коли терористи складуть зброю і піднімуть руки.

Святослав Вакарчук: Україна повинна почати багатіти. Без цього ми ніколи не повернемо ні Крим, ні Донбас

Святослав Вакарчук (фото: aristocrats.fm)Святослав Вакарчук (фото: aristocrats.fm)

Сьогодні наше завдання – зробити так, щоб територія, яку ми контролюємо, почала різко багатіти, почав зростати добробут населення, зростала сила українського війська та армії. Щоб Україна почала служити прикладом успіху. Це дозволить нам повернути наші території набагато швидше, легше, і найголовніше – це реалістичний сценарій.

Колись один із найвідоміших сучасних державних діячів ХХ століття, перший канцлер Західної Німеччини Конрад Аденауер казав: «Німеччина була, є і буде єдиною. Німці як народ були, є і будуть єдиними. Ніхто нас ніколи не розділить. І ми ніколи не змиримося та не визнаємо того факту, що хтось забрав у нас нашу територію. Що нам потрібно для того, щоб повернути їх? Працювати, працювати і ще раз працювати». Пройшло 50 років. У 1989 році Берлінська стіна впала. Можуть бути варіанти, які доповнюють цю стратегію. Але без цього ми ніколи не повернемо ні Крим, ні Донбас.

Павло Вуєць, «Главком»


Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: