Австралія визнала Єрусалим столицею Ізраїлю

Австралія визнала Єрусалим столицею Ізраїлю

Австралія відкриє в Єрусалимі представництво з питань оборони та торгівлі

Австралія поки не переноситиме до Єрусалима своє посольство з Тель-Авіва

Австралія офіційно визнала Західний Єрусалим столицею Ізраїлю, оголосив у суботу, 15 грудня, прем'єр-міністр країни Скотт Моррісон.

«Австралійський уряд вирішив, що Австралія визнає зараз Західний Єрусалим, як місце Кнесету і багатьох інших урядових інститутів, столицею Ізраїлю», - заявив він, передає агенція dpa.

Втім, своє посольство з Тель-Авіва до Єрусалима Австралія поки не переноситиме, але відкриє у Єрусалимі представництво з питань оборони та торгівлі. «Ми з нетерпінням чекаємо переміщення нашого посольства у Західний Єрусалим після визначення кінцевого статусу», - додав прем'єр.

Моррісон сподівається, що цей крок сприятиме мирному процесу на Близькому Сході, що зайшов у глухий кут. Одночасно австралійський уряд вирішив визнати прагнення палестинського народу до створення майбутньої держави з її столицею в Східному Єрусалимі.

«Австралія вважає, що ця позиція відповідає обом нашим зобов'язанням щодо рішення про дві держави та поваги протягом тривалого часу до відповідної резолюції Ради безпеки ООН», - зазначив Моррісон.

Статус Єрусалима є однією з найбільших проблем у врегулюванні ізраїльсько-палестинського конфлікту на Близькому Сході. У 1980 році парламент Ізраїлю ухвалив закон про Єрусалим, згідно з яким визнав це місто ізраїльською столицею. Рада Безпеки ООН в резолюції номер 478 визнала анексію незаконною і з того часу неодноразово підтверджувала це.

Однак в кінці 2017 року президент США Дональд Трамп визнав Єрусалим столицею Ізраїлю і розпорядився перенести туди американське посольство. Це рішення викликало різку критику міжнародної спільноти. Слідом за США аналогічні кроки зробили Гватемала і Парагвай та Чехія, проте пізніше Парагвай відкликав це рішення.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: