Форум в Давосі відмовився приймати російських олігархів

Форум в Давосі відмовився приймати російських олігархів
Медведєв здивувався рішенню Давосу

У відповідь на рішення форуму Москва вдалася до шантажу

Росія відмовиться від участі у Всесвітньому економічному форумі (ВЕФ) в Давосі, якщо його організатори не дозволять брати участь в заході російським бізнесменам Олегу Дерипасці, Віктору Вексельбергу і Андрію Костіна, заявив прем'єр-міністр РФ Дмитро Медведєв.

«Якщо ці рішення, які були прийняті щодо представників російського бізнесу, не будуть змінені, то нам доведеться прийняти рішення про відмову від участі державних службовців і російських компаній з державною участю в Давоському форумі. Тоді туди ніхто не поїде», - цитує його слова агентство Інтерфакс.

Про те, що співвласника «Русала» Олега Дерипаску, власника «Ренови» Віктора Вексельберга і главу ВТБ Андрія Костіна попросили не приїжджати на форум в Давосі, 6 листопада повідомила газета Financial Times. За її даними, таке рішення організатори ВЕФ прийняли під тиском США, які раніше наклали санкції на цих бізнесменів.

Джерело Інтерфаксу, близьке до однієї компаній, що потрапили під санкції, повідомив, що організатори форуму повідомили трьох росіян про небажаність подальшого співробітництва ще в квітні - відразу після того, як їх включили до списку санкцій американського мінфіну.

«Рішення дуже дивне, якщо не сказати більше, як було сказано у відомому радянському фільмі. Я тільки що говорив на цю тему з президентом Швейцарської Конфедерації та сказав, що для нас це дивно, тим більше що мова йде про неурядові організації. Він сказав, що наведе довідки», - заявив Медведєв.

Як пояснював джерело Інтерфаксу, для бізнесменів участь у форумі платне, а приймати платежі від фігурантів списку санкцій мінфіну США або пов'язаних з ними структур загрожує ризиками вторинних санкцій.

«ВЕФ був чи не першою громадською організацією і однозначно - першої (і єдиною) неамериканською, яка відреагувала на санкції «листами жалю», які були розіслані ще в середині квітня», - сказав він.

Наступний ВЕФ має відбутися в швейцарському Давосі 22-25 січня. Дерипаска, Вексельберг і Костін є традиційними учасниками форуму.

Дерипаска не планував відвідувати майбутній форум, так як відійшов від управління бізнесом, сказало близьке до бізнесмена джерело ТАСС. У прес-службі ВТБ Російській службі Бі-бі-сі підтвердили, що Костіну відомо про рішення організаторів ВЕФ. Представники Вексельберга на запит Бі-бі-сі поки не відповіли.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: