ЄСПЛ зобов'язав РФ виплатити 10 млн євро за депортацію грузинів у 2006

ЄСПЛ зобов'язав РФ виплатити 10 млн євро за депортацію грузинів у 2006
Гроші повинні бути розподілені між постраждалими грузинами

Це компенсація за моральну шкоду, якої зазнали щонайменше 1,5 тис. грузинів

Європейський суд з прав людини задовольнив позов Грузії про компенсацію за депортацію грузинів із РФ у 2006 році. Суд визначив сплатити 10 мільйонів євро. Про це йдеться у заяві ЄСПЛ, опублікованій на сайті організації.

Як зазначається, одноголосно - 16 голосами «за» - судді Великої палати Європейського суду з прав людини постановили, що РФ повинна виплатити Грузії 10 млн євро.

Наголошується, що це компенсація за моральну шкоду, якої зазнали щонайменше 1,5 тис. грузин, вислані з РФ у 2006 році.

Гроші повинні бути розподілені між постраждалими.

По 2 тис. євро повинні отримати ті громадяни Грузії, яких РФ депортувала колективно (заборонене четвертою статтею четвертого протоколу Європейської конвенції з прав людини).

По 10 і 15 тис. євро повинні отримати ті, хто також були визнані потерпілими за першим параграфом статті п'ятої (заборона на незаконне позбавлення волі) та статті третьої (заборона катування та нелюдське або принижуюче гідність поводження або покарання).

Як повідомлялося, Грузія подала позов проти Російської Федерації в Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ).

«Вимога Грузії полягає в заклику до Європейського союзу встановити відповідальність РФ за порушення багатьох статей Європейської конвенції. Зокрема, за окупацію Грузії і цілеспрямовану кампанію проти населення Грузії. Це порушення статті 2 Європейської конвенції, статті 3 (заборона тортур), 5 (право на свободу і безпеку), 8 (право на захист сімейного життя)», - зазначили в Мін'юсті.

Також повідомлялося, що Міністерство закордонних справ України опублікувало заклик до РФ припинити окупацію території Грузії, що триває вже 10 років.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: