Євросоюз висловився через хіматаку в Сирії, згадав і Росію

Євросоюз висловився через хіматаку в Сирії, згадав і Росію

Євросоюз звернувся із закликом до Росії та Ірану «використати свій вплив»

Європейський Союз висловив серйозне занепокоєння у зв'язку із черговим застосуванням силами Асада хімічної зброї в Сирії, згадавши при цьому роль Росії, яка блокує рішення РБ ООН щодо припинення цих атак проти цивільних. Про це йдеться в заяві речника зовнішньополітичної служби Європейського Союзу, поширеній у неділю.

«Повідомлення з міста Дума, яке страждає від облоги та бомбардувань з боку сил режиму (Асада – ред.) та його союзників, свідчать про те, що вчора ввечері загинуло багато цивільних, у тому числі в притулках, де вони переховувалися від нападів. Докази свідчать про ще одну хіматаку з боку режиму», - наголошується в повідомленні.

При цьому звертається увага, що майже рік тому сили Асада провели масштабну хімічну атаку в місті Хан Шейхун.

«Це причина для серйозного занепокоєння, що хімічна зброя продовжує використовуватися, особливо проти цивільних. ЄС рішуче засуджує застосування хімзброї та закликає міжнародне співтовариство до негайного реагування», - підкреслили в ЄС.

У цьому зв'язку також згадується позиція Росії в РБ ООН, яка в листопаді минулого року ветувала продовження мандату Об'єднаного слідчого механізму, що розслідував хіматаки в Сирії.

«ЄС закликає Раду Безпеки ООН негайно відновити цей механізм для виявлення винних у хімічних атаках», - підкреслюється в заяві.

Крім того, Євросоюз звернувся із закликом до Росії та Ірану «використати свій вплив» на режим, щоб запобігти подальшим нападам та забезпечити припинення бойових дій у Сирії та зменшення масштабів насильства відповідно до Резолюції РБ ООН.

«Захист цивільних повинен залишатися безумовним пріоритетом», - наголошується в документі.

При цьому підкреслюється, що «Європейський Союз продовжить мобілізувати зусилля в боротьбі проти застосування хімічної зброї» для того, щоб притягти до відповідальності винних за це.

Нагадаємо, президент Сполучених Штатів Дональд Трамп різко засудив застосування хімічної зброї під час бомбардувань міста Дума в Східній Гуті, в якому звинувачують сили сирійського правителя Башара Асада. За словами глави Білого дому, Асад «заплатить високу ціну» за цей злочин.

Вашингтон може завдати ракетного удару в Сирії через застосування хімічної зброї в місті Дума під Дамаском.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: