Лідер екс-СРСР, що програв холодну війну, виступив проти нової гонки озброєнь

Лідер екс-СРСР, що програв холодну війну, виступив проти нової гонки озброєнь

Горбачов закликав лідерів США і Росії зупинити нову гонку озброєнь

Михайло Горбачов на сторінках американського журналу The Time закликав керівників Росії та США зупинити гонку озброєнь.

Екс-лідер Радянського Союзу нагадав, що ще в 1987 році йому і президенту США Рональду Рейгану вдалося дійти згоди і провести радикальні скорочення ядерних арсеналів двох країн. Однак зараз, на думку Горбачова, досягнення епохи роззброєння знаходяться «під загрозою».

Стратегічні документи, опубліковані адміністрацією президента США Дональда Трампа, орієнтують зовнішню політику США, як пише Горбачов, на «політичне, економічне і військове змагання по всьому світу» і закликають до розробки нового «більш гнучкого» ядерного арсеналу, що знижує поріг використання ядерної зброї.

На цьому тлі, зазначає Горбачов, президент РФ Володимир Путін в недавньому зверненні до Федеральних Зборів оголосив про розробку кількох принципово нових видів озброєнь, в тому числі не мають світових аналогів.

Горбачов закликав лідерів США і Росії - держав, що володіють найбільшим ядерним потенціалом - знову сісти за стіл переговорів, щоб повернутися до процесу скорочення стратегічних озброєнь.

Горбачов вважає, що подібний діалог повинен вестися одночасно на різних політичних і громадських рівнях. Крім того, вважає він, провідні ядерні держави повинні забезпечити дотримання багатостороннього Договору про нерозповсюдження ядерної зброї. В іншому випадку, робить висновок Горбачов, світ може знову небезпечно наблизитися до фатальної межі, яка відділяє людство від ядерної катастрофи.

У січні 2018 американський журнал «Бюлетень вчених-атомників» (Bulletin of the Atomic Scientists) перемістив хвилинну стрілку так званого «Годинника Судного дня» на позначку в дві хвилини до опівночі. Світ був настільки ж близький до ядерної катастрофи в 1953 році, після того, як Сполучені Штати і Радянський Союз зазнали водневі бомби.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: