У Перемишлі відбулась хода пам'яті про бійців УНР

У Перемишлі відбулась хода пам'яті про бійців УНР
Хода у Перемишлі 3 червня
Фото: ukrinform.com

Захід охороняють польські силовики

У польському Перемишлі триває хода пам'яті про бійців УНР, похованих у Пікуличах на околиці міста. Участь у процесії беруть більше тисячі українців та поляків, повідомляє «Укрінформ».

Захід охороняють польські силовики, які йдуть вздовж процесії, аби уникнути антиукраїнських провокацій. Водночас цього року поліції значно менше, ніж торік.

З України прибули представники з кількох областей, зокрема Львівської і Тернопільської. Львівщину на ході представляють, серед інших, голова ОДА Олег Синютка та голова облради Олександр Ганущин.

З польського боку в заході беруть участь колишні опозиціонери, відомі активісти та громадські діячі, зокрема Іза Хруслінська, Данута Куронь, колишній депутат Європарламенту Гражина Станішевська тощо.

Процесії передувала літургія в Українській греко-католицькій церкві за участю сотень вірян.

Як повідомлялося, 26 червня 2016 року агресивно налаштовані націоналісти, футбольні хулігани та представники організації «Всепольська молодь» напали на традиційну щорічну українську ходу у Перемишлі. Зокрема, нападники порвали вишиванку на 60-річному чоловікові, кинули на землю одну з церковних хоругов.

На військовому кладовищі в Пікуличах під Перемишлем є могили українських січових стрільців, вояків Української галицької армії, які в 1918-1920 роках на чолі з Симоном Петлюрою боролися поряд із Юзефом Пілсудським. На цвинтарі також є дві братські могили вояків УПА, які в 1946 і 1947 роках загинули в селах Бірча і Лішня.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: