Вчені вивчають новий шлях поширення коронавірусу

Вчені вивчають новий шлях поширення коронавірусу
Екологи також відзначають, що повідомлення про те, що коронавірус SARS-CoV-2 виявили в калі хворих, змушують досліджувати це питання.

Малоймовірно, що це може бути основним шляхом передачі, але людина потенційно може зазнати впливу під час взаємодії з водою, забрудненою необробленими фекаліями, - пишуть дослідники

Вчені - екологи зі Стенфордського університету вивчають поширення коронавірусу через воду. Зазначається, що під час дослідження шляхів передачі нового коронавірусу SARS-CoV-2 у навколишньому середовищі і факторів, що впливають на його розповсюдження, науковці дійшли висновку, що хвороба передається через воду. Попередні результати опубліковані в журналі Environmental Science & Technology.

«Малоймовірно, що це може бути основним шляхом передачі, але людина потенційно може зазнати впливу під час взаємодії з водою, забрудненою необробленими фекаліями», - пишуть вчені.

Екологи також відзначають, що повідомлення про те, що коронавірус SARS-CoV-2 виявили в калі хворих, змушують досліджувати це питання.

Водночас, автори дослідження наголошують, щоб робити конкретні висновки, потрібні кількісні спостереження, які можна було б поширити на розуміння стійкості вірусу в інших контекстах.

«Наприклад, деякі з ранніх повідомлень про SARS-CoV-2 в калі були представлені у вигляді числа копій гена вірусу на зразок мазка без вказівки маси калу. На жаль, одні тільки ці дані не дозволяють прогнозувати концентрацію SARS-CoV-2 у стічних водах», - відзначають вчені.

Дослідники закликають до співпраці вчених інших напрямків, перш за все, вірусологів, для того щоб створити систему постійного моніторингу стічних вод, у тому числі, на предмет виявлення нових, потенційно небезпечних вірусів.

За даними Worldmeters, станом на ранок 27 березня у світі заражено коронавірусом 533 015 осіб, з них 124 387 одужали і 24 093 померли.

В Україні зафіксовано 218 випадків зараження коронавірусом, з них 5 летальних, 4 людини одужали.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: