Мустафа Найєм Народний депутат 8 скликання

Декларування доходів активістами - репресивний механізм проти громадянського суспільства

Е-декларування

Заява об'єднання «Реформи мають бути справжніми» щодо е-декларування громадських активістів та членів наглядових рад державних підприємств

Вважаємо неприйнятними зміни до закону «Про запобігання корупції» щодо електронного декларування майна, згідно з якими члени антикорупційних громадських організацій та члени наглядових рад державних підприємств зобов'язані подавати е-декларації.

Європейські партнери один за одним заявляють про безпрецедентні порушення, пов’язані із цим законом. Зокрема, на сайті Єврокомісії опублікована заява, де відзначається, що за останні роки Україна досягла значного прогресу у розвитку громадянського суспільства, й важливо не підірвати досягнутий прогрес. «Верховна Рада України повинна повернутися до проблеми та скасувати зобов'язання щодо декларування активістів громадянського суспільства», — йдеться у заяві.

Як і наші колеги, вважаємо, що цей репресивний механізм проти паростків громадянського суспільства має бути повністю скасований. Громадянське суспільство має функціонувати без зайвих перешкод і втручань з боку держави. Метою системи декларування майна є запобігання корупції державними посадовими особами шляхом виявлення потенційно необґрунтованого збагачення державних службовців. Представники громадянського суспільства не є державними службовцями, тому вимагання від них декларацій про майно лише створює надмірний тягар та тиск, що на руку лише тим, хто хоче знищити зусилля України ефективно боротися з корупцією. Ми за прозорість громадських організацій, але тими методами, які прийняті у демократичних країнах.

Водночас закон поширює практику декларування майна на іноземців, що запрошені в якості незалежних членів наглядових рад державних підприємств. Така практика не використовується ніде у світі, знаходиться на межі можливостей виконання і має єдину мету — сприяти швидкому звільненню іноземних експертів для заміни їх підконтрольними особами.

Вважаємо абсолютно неприпустимими подібні мотиви при формуванні українського законодавства і підтримуємо вимогу наблизити його до міжнародних норм.

Victoria Voytsitska
Andriy Gerus
Vladyslav Golub
Oleksiy Honcharuk
Yuriy Husyev
Oleh Derevianko
Andrii Dligach
Андрій Журжій
Svitlana Zalishchuk
Yulia Klymenko
Ivanna Klympush-Tsintsadze 
Svitlana Kolomiyets
Ruslan Korzh
Oksana Markarova
Yaroslav Markevich
Nataliya Mykolska
Тимофей Милованов
Mustafa Nayyem
Max Nefyodov
Volodymyr Omelyan
Валерій Пекар
Lev Pidlisetskyy
Victoria Ptashnyk
Vladyslav Rashkovan
Vladyslava Rutytska
Alex Ryabchyn
Oleksiy Skrypnyk
Lena Sotnyk
Григорий Шверк
Альона Шкрум

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: