Протягом лютого в Україні постраждали вісім журналістів

Протягом лютого в Україні постраждали вісім журналістів

У НСЖУ відзначають: ситуація з безпекою журналістів лишається однією з найбільших загроз свободі слова

Протягом минулого місяця, у лютому, в Україні під час виконання своїх професійних обов’язків постраждали вісім журналістів. Про це повідомляє Національна спілка журналістів України.

«Напади трапилися на Львівщині, Волині, Полтавщині, в Одесі, Чернігові та Києві. Здебільшого жертвами фізичної агресії ставали знімальні групи телеканалів. Відповідно до моніторингу «Індекс фізичної безпеки журналістів України», який Спілка журналістів проводить спільно з партнерськими організаціями, за перші два місяці 2018 року зафіксовано 10 проявів фізичної агресії до журналістів», — йдеться у повідомленні.

Один із випадків застосування сили проти журналіста стався у Київському районному суді Одеси 13 лютого, коли активісти силою обмежили перебування в суді кореспондента Інформаційного агентства «Одесса-медиа» Максима Войтенка. Журналіст за редакційним завданням мав висвітлити слухання справи активіста Сергія Стерненка.

«У перерві Сергій Стерненко підійшов і почав кричати, що я сепаратист та щоб забирався геть. Коли відмовився, підбігло декілька прибічників Стерненка, схопили мене за руки та спробували витягнути з залу суду», – коментує ситуацію кореспондент Максим Войтенко.

Голова Національної спілки журналістів України Сергій Томіленко відзначає, що ситуація з безпекою журналістів лишається однією з найбільших загроз свободі слова.

«Кількість випадків зростає, адже, як свідчить практика, винним вдається уникати покарання. І фігуранти журналістських розслідувань чи критичних матеріалів розуміють, що фізична агресія – це для них дієвий спосіб обмежити доступ до прихованої інформації, – упевнений голова НСЖУ. – Водночас, ми закликаємо журналістів не миритися з агресією, писати заяви до Національної поліції та вимагати проведення належних розслідувань».

Нагадаємо, в січні Національна спілка журналістів України зафіксувала два випадки фізичної агресії проти журналістів. Невелику кількість нападів тоді пов’язали з тривалими новорічними святами.

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: