Викрито масштабну корупційну схему у Держпродспоживслужбі (відео)

Викрито масштабну корупційну схему у Держпродспоживслужбі (відео)
«У долі» були майже всі топ-керівники
фото: пресслужба СБУ

Посадовці хотіли створити фірму для участі у тендерах і завдали збитків державі на мільйони гривень

Кіберфахівці Служби безпеки України викрили масштабну протиправну схему у Держпродспоживслужбі. Керівництво цієї структури намагалося створити підконтрольне підприємство, яке протягом 2022 року мало незаконно «освоїти» понад 650 млн грн із державного бюджету. Про це повідомляється на сайті СБУ.

Завдяки роботі СБУ на випередження злочинним намірам вдалося запобігти, а причетним фігурантам – уже повідомлено про підозри. Серед них – двоє чиновників категорії «А», що належить до вищого корпусу державної служби в Україні:

  • в.о. голови Держпродспоживслужби;
  • заступник голови Держпродспоживслужби;
  • директор фінансового департаменту Держпродспоживслужби;
  • керівник сектору державних закупівель Держпродспоживслужби;
  • в.о. директора одного з державних підприємств;
  • керівник приватної компанії.

Як встановила СБУ, вищезазначені посадовці хотіли створити підконтрольне їм підприємство, головним завданням якого була участь у тендерних процедурах.

Через цю структуру чиновники планувати освоїти бюджетні кошти, які уряд виділив на інформатизацію Держпродспоживслужби у 2022 році. За попередніми даними, мова йде про 680 млн грн.

Для цього вони вступили у змову, залучили інших співучасників, розподілили ролі та узгодили етапи виконання злочину.

Високопосадовці розрахували, що для старту роботи такого підприємства необхідно 2,5 млн грн. Із метою отримання вказаних коштів Держпродспоживслужба оголосила тендер на закупівлю послуг із розробки бази даних електронного державного реєстру кормових добавок. На це виділили 2,6 млн грн із державного бюджету.

Тендер виграла афілійована з держустановою фірма. І це при тому, що у порівнянні з іншими учасниками тендерної процедури ця фірма запропонувала найвищу ціну.

Кіберфахівці СБУ задокументували, що переможець «надав» Держпродспоживслужбі «готовий реєстр» уже через добу після укладання договору. За це з державного бюджету фірма отримала 2 млн 313 тис. грн.

Втім, ініційована СБУ перевірка показала, що зараз у Держпродспоживслужби відсутня база даних електронного реєстру, а укладання вказаного договору спричинило нанесення збитків державі у розмірі 2 млн 313 тис. грн.

Двом високопосадовцям категорії «А» Держпродспоживслужби та чотирьом іншим фігурантам повідомлено про підозру за двома статтями Кримінального кодексу (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем та службове підроблення, що спричинило тяжкі наслідки).

Наразі триває досудове розслідування для притягнення до кримінальної відповідальності інших осіб, причетних до вчинення злочину.

Нагадаємо, оголошено підозри «ділкам», які привласнили 43 млн грн на закупівлях для ЗСУ.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: