Експерт розказав, що уряду необхідно зробити для створення в Україні безпечної системи переливання крові

Експерт розказав, що уряду необхідно зробити для створення в Україні безпечної системи переливання крові

«Національна система крові у більшості країн світу складається зі служби крові та незалежної інспекції служби крові»

Олександр Сергієнко, кандидат медичних наук, експерт Американського міжнародного альянсу охорони здоров’я, розказав у інтерв'ю «Главкому», що уряду необхідно зробити для створення в Україні безпечної системи переливання крові.

За його словами, система «Безпека крові» залежить від національної системи крові.

«Щороку МОЗ України спільно з державним «Інститутом гематології та трансфузіології НАМН України» видає статистичний довідник про результати діяльності закладів служби крові в Україні. Проте ця статистика не відповідає європейським та міжнародним вимогам, тому в статистичних звітах ЄС, де зазначена держава Україна, порожні рядки», — говорить медик.

Сергієнко підкреслює, що Національна система крові у більшості країн світу, і в ЄС зокрема, складається зі служби крові, основне завдання якої - надання послуг населенню із доступу до якісних і безпечних компонентів крові в необхідній кількості, та незалежної інспекції служби крові.

Медик зазначає, що в Україні на початок 2017 року функціонували аж 44 центри крові (це станції переливання крові), з яких 24  - в обласних центрах, плюс одна в місті Києві. Ще - 19 міських, плюс один центр крові в Міноборони. Також налічується 315 відділень трансфузіології в закладах охорони здоров’я, плюс ще 77 лікарень, які проводили заготівлю крові.

«Усі вище названі структури здійснюють відбір крові, заготівлю, переробку та зберігання. Тестування в Україні зараз здійснюють тільки 24 обласні, міський центр у Києві, а також центр крові Міноборони. Тобто тестування, слава Богу, у нас централізовано, навіть тих зразків крові, які заготовляють згадані вище 392 відділення і лікарні. Це вже непогане досягнення», резюмує Сергієнко.

Повну версію інтерв’ю читайте тут: Олександр Сергієнко: Коли в уряді дізналися, що для служби крові треба 2 млрд, там спитали «а навіщо?»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: